Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

ZULU DANI 🐘 outdoor oprema s najboljim omjerom cijene x kvalitete samo do 28.9.Pogledajte

Kako odabrati pojas za penjanje

Tek počinjete s penjanjem i teško vam je snaći se u velikom izboru? U današnjem članku savjetovat ćemo vas kako odabrati odgovarajući pojas za penjanje.

 

 


Sadržaj

Penjački pojasevi služe za pravilno i sigurno vezivanje penjača za uže. Razlikujemo tri vrste pojasa: Preko cijelog tijela, prsa i sjedeći. Kombinacijom prsnog i sjedećeg tada nastaje kombinirani.

 

Pojas preko cijelog tijela

Kod male djece svakako koristimo pojas preko cijelog tijela. Riječ je o sustavu traka koje oviju penjača i preko bedara i preko gornje polovice tijela. Točka pričvršćivanja nalazi se iznad centra težišta tijela. To je vjerojatno jedina zajamčena opcija za malu djecu da izbjegnu opasnost od iskliznuća iz pojasa. Pojasevi za cijelo tijelo koriste se isključivo za penjanje sa gornjim osiguranje jer ne osiguravaju optimalan položaj tijekom pada.

Odrasli mogu koristiti pojase za cijelo tijelo tijekom visokogorskog turizma na događajima gdje se ne očekuju padovi ili spuštanje užetom. U usporedbi s kombiniranim pojasom, prednost mu je tijekom planinskih tura jer nema pojas oko struka, koji se može sudarati s velikim ruksakom.

 

 

 

 

 

Prsni pojas

U principu, prsni pojas nikada ne koristimo samostalno. Kod vješanja može doći do ortostatskog šoka i zatajenja krvožilnog sustava. Stoga ga koristimo samo kao kombinirani pojas u kombinaciji sa sjedećim pojasom.

Prsni pojas biramo tako da nigdje ne visi i da su spojne ušice udaljene oko 2-3 cm.

 

Sjedeći pojas

Pojas za sjedenje imat će najveću primjenu pri penjanju. Ovisno o aktivnosti, koristimo ga samostalno ili u kombinaciji s prsnim pojasom. Samostalno ga koristimo pri sportskom penjanju na umjetnim stijenama ili na dobro učvršćenim stijenama, gdje nema opasnosti od padanja kamenja koje bi moglo uzrokovati dugotrajno padanje u nesvijest.

Sjedeće pojaseve biramo prvenstveno prema namjeni. Za ljetne penjačke sportske smjerove prikladni su lagani pojasevi u kojima se možete dobro kretati i neće vas nepotrebno opterećivati.

Za kretanje u visokim planinama, posebno u zimskim uvjetima, prikladan je pojas opremljen kopčama i podesivim nogavicama kako biste veličinu mogli prilagoditi slojevima odjeće a pri oblačenju se ne morate opterećivati morali baviti svlačenjem krplji ili u slučaju skijaškog planinarenja - skija. Ako znate svrhu, tada možete birati iz širokog izbora u danoj kategoriji različite težine, podstava, različit broj i veličina plastičnih traka za nošenje materijala, kopči... 

 

Kombinirani pojas

Kombinirani pojas, tj. spoj prsnog pojasa i sjedećeg, je najsigurniji oblik vezanja. Kao i pojas za cijelo tijelo, ima točku za vezivanje užeta iznad težišta tijela, ali istovremeno omogućuje optimalan ovjes i pravilan položaj tijela nakon pada. Kombinirani pojas svakako koristimo na feratama, u planinama i svugdje gdje postoji opasnost od dugih ili nekontroliranih padova.

Prsni pojas koji povezuje gurtna za sjedenje s optimalnom nosivošću od 15 kN. Može imati okrugli presjek ili čvrsti remen.

 

 

     O autoru

Kateřina Balcarová

Katka je majka dvoje male djece. Nakon roditeljskog dopusta svoju je strast prema stijenama i alpinizmu zamijenila trčanjem i potpuno se upustila u ultramaratonske staze. Osim toga, ona je instruktorica penjanja i voli svoja iskustva penjanja, planinarenja, trčanja i outdoor roditeljstva dijeliti sa svima.

 

 

Opasnosti povezane s pogrešnim odabirom ili uporabom pojasa:

Samostalna uporaba prsnog pojasa

Slobodno visenje na užetu samo u prsnom pojasu nakon vrlo kratkog vremena dovodi do ozbiljnog poremećaja cirkulacije krvi. Bez ublažavanja pojasa, vrlo brzo dolazi do nesvjestice. Krv se nakuplja u donjim udovima i njezina opskrba srca je nedovoljna. Dolazi do deoksigenacije vitalnih organa i spore smrti zbog ortostatskog šoka. Stoga NIKADA ne koristimo samostalni pojas za prsa, čak ni na umjetnim stijenama.

 

Samostalna neodgovarajuća uporaba sjedećeg pojasa

Na umjetnim stijenama i dobro osiguranim sportske stijenama bez brige koristimo pojas za sjedalo zasebno. Tamo gdje pada kamenje i postoji opasnost od dugih ili nekontroliranih padova, koristimo samo sjedeći pojas u kombinaciji s prsnim pojasom. Kod korištenja zasebnog sjedećeg pojasa, on je vezan u težištu, te je u slučaju pada ili ovjesa teže zadržati tijelo u pravilnom položaju. Ako je tijelo u trenutku hvatanja dugog pada u nagnutom ili vodoravnom položaju, može doći do istegnuća kukova i oštećenja kralješaka, sa smrtnim posljedicama.

   

 

 

 

 

 

Pogreške kod nepažnje

Još jedna kategorija nesreća povezanih s uporabom penjačkog pojasa su pogreške iz nepažnje. No, uz kvalitetnu partnersku kontrolu, koja bi trebala prethoditi svakom penjanju, one se ne bi smjele dogoditi. Jedna od takvih grešaka je vezanje užadi u plastičnu ušicu za nošenje materijala. Ove ušice nisu dovoljno jake da zaustave pad, ali obično ne mogu izdržati ni opterećenje spuštanja ili silaženja.

Za starije tipove sjedećih pojaseva, koji je još uvijek imao čičak kopču ispod kopče, dogodilo se da je penjač zakopčao čičak i budući da je pojas sjedala na taj način lijepo držao tijelo, penjač je već zaboravio uključiti sigurnosnu kopču. Dakle, ako ikada dođete na tako starije tipove vezanja, razmislite o tome.

Obraćanje pozornosti također se isplati prilikom vezanja na uže. Zabilježene su nesreće uzrokovane nepravilnim vezanjem čvora osmice. Penjač je samo provukao kraj užeta, ali ga nije okružio niti zategnuo.

 

Korisne poveznice

 

Autor: Kateřina Balcarová

Resursi: Schubert, Pit. Sigurnost i rizik na stijenama i ledu. DAV, 1998., Frank, Tomas. Kublák, Tomáš et al. Penjačka abeceda.

Kako odabrati roštilj za vanjsku upotrebu

Trebate pomoć?

Roštiljanje je trenutni hit, savršen način kako iskoristili slobodno vrijeme. Cijelo društvo sudjeluje u pripremi jela i istovremeno uživa u nepogrešivoj kombinaciji mirisa i okusa. Razmislite hoćete li odabrati plinski roštilj ili roštilj na drveni ugljen.

Spavanje u visećoj mreži - sloboda, lakoća i lijepa iskustva

Trebate pomoć?

Sigurno ste primijetili da na Instagramu već neko vrijeme vlada neviđeni bum visećih mreža. Neki ga objese na palmu, drugi uz bazen u vrtu, treći s mreže promatraju noćno nebo.

Kako održavati šator

Trebate pomoć?

Svaka kupnja šatora zahtijeva ulaganje vremena, strpljenja i novca. S obzirom na ove varijable, jasno je da ovo nije nešto za jednokratnu upotrebu. Evo nekoliko savjeta kako se dobro brinuti o svom šatoru. 

Mi biramo za vas

649 kn (20.03 %) 519 kn 68.88 

579 kn (13.82 %) 499 kn 66.23 

389 kn (15.42 %) 329 kn 43.67 

739 kn (18.94 %) 599 kn 79.50 

669 kn (22.42 %) 519 kn 68.88