Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako odabrati odgovarajuću vreću za spavanje?

Od perja ili od šupljeg vlakna? Ljetni ili za tri sezone? Mumija ili poplun? Sada ćete doznati kako odabrati pravu vreću za spavanje.


Sadržaj

 

Osnovnih 5

Na početku svakog pravog izbora, bez obzira na vrstu proizvoda, važno je postaviti si 5 osnovnih pitanja koja će vam pomoći da profilirate odgovarajući proizvod:

 1. za koga tražite opremu
 2. pod kojim uvjetima ćete ga najčešće koristiti
 3. koliko često ćete ga koristiti
 4. što očekujete od opreme
 5. koliko želite uložiti u kupnju

Ako znate odgovor na sva ova pitanja, možete prijeći na sam odabir.

 

Podjela vreća za spavanje

Vreće za spavanje dijelimo prema nekoliko kriterija.

 1. prema karakteristikama temperature
 2. prema spolu
 3. prema kroju
 4. prema korištenom izolacijskom materijalu
 5. prema djelatnosti

 

1. Odabir prema određivanju temperature

Prva i najčešća podjela vreća za spavanje je prema određivanju temperature. Vreće za spavanje:

 

Ljetne vreće za spavanje

Kao što samo ime govori, ljetne vreće za spavanje prikladne su za korištenje u toplim ljetnim noćima. Posebno je pogodan za nezahtjevne događaje, vodu, festivale, ili prespavanje u prirodi ili uz more i možete ih koristiti svugdje gdje temperatura ne pada ispod 5°C.

Težina bolje ljetne vreće za spavanje bit će ispod jednog kilograma.

 • prednosti i nedostaci ljetnih vreća za spavanje:

+

 • mala težina
 • mali volumen
 • niski troškovi nabave

-

 • u odnosu na trosezonskim i zimskim, pružaju najmanji toplinski komfort

 

Vreće za spavanje za tri sezone

Vreće za spavanje za tri sezone najuniverzalnija su i stoga najtraženija kategorija. Pružaju razuman omjer između performansi – načina zagrijavanja, parametara i cijene. Spavate li vani od proljeća do jeseni, obavljate li zahtjevnije aktivnosti čak i po nepovoljnim vremenskim uvjetima ili spadate među zimogrizne osobe, trosezonska vreća za spavanje pravi je izbor.

U njemu možete udobno spavati čak i na temperaturama oko 0°C ili nešto niže, a po težini većina trosezonskih vreća za spavanje ne prelazi 1,5 kg, a one bolje oko 1 kg.

 • prednosti i nedostaci vreća za spavanje za tri sezone:

+

 • najbolji omjer između pružene udobnosti i cijene
 • prihvatljiv zapakirani volumen
 • niski troškovi nabave

-

 • u usporedbi sa zimskim vrećama za spavanje, pružaju manju toplinsku udobnost
 • obično su skuplje od ljetnih vreća za spavanje

 

Zimske vreće za spavanje

Posljednja kategorija sa gledišta temperature su zimske vreće za spavanje. Pružaju toplinsku udobnost bez premca, ali za višu cijenu. Običan turist ili kamperist neće iskoristiti potencijal zimske vreće za spavanje, i prije će naći svoje mjesto u opremi za ekspedicije, skijaše i penjače.

Ako zimi ne spavate često vani, uložite u topliju i bolju trosezonsku vreću za spavanje.

 • prednosti i nedostaci zimskih vreća za spavanje:

+

 • najveća toplinska udobnost
 • dobar omjer udobnosti i spakiranog volumena proizvoda
 • dobar omjer težine i osiguranog toplinskog komforta

-

 • visoka cijena
 • u slučaju perja, intenzivnije i teže održavanje

 

2. Odabir prema spolu

Odabir prikladne vreće za spavanje također utječe na to kome je vreća za spavanje namijenjena. Vreće za spavanje:

 

Unisex vreće za spavanje

UNI ili muške vreće za spavanje razlikuju se od ostalih uglavnom po dužini. Uobičajena duljina UNI vreće za spavanje je oko 210-230 cm, ovisno o proizvođaču, modelu i veličini. Međutim, češće ćete se susresti s oznakom duljine prema visini osobe - na primjer: do 190 cm, do 200 cm itd.

 

Ženske vreće za spavanje

Ženske vreće za spavanje kraće su od onih unisex. Obično su dužine za osobe do 175 cm. Nadalje, mogu imati veću količinu izolacijskih ispuna koje se koriste u predjelu noga, i vrlo često se razlikuju po izgledu i boji.

 

Dječje vreće za spavanje

Dječje vreće za spavanje slične su ženskim. Kraće su - uglavnom namijenjene za osobe do 150 cm visine. Neki su od strane proizvođača označeni kao takozvani rastući - mogu se produžiti/skratiti i tako optimizirati toplinsku udobnost koja se pruža prema visini djeteta. Nadalje, razlikuju se od ostalih vrsta po boji, a često i po upečatljivom dječjem dizajnu.

 

Važno je napomenuti da ako jedan muškarac, žena ili dijete koriste istu vreću za spavanje, njihova će se percepcija temperature i udobnosti znatno razlikovati. Žene, a posebno djeca, imaju tendenciju biti zimogrizni, pa je potrebno uzeti u obzir da ono što će muškarci doživljavati kao prihvatljivu temperaturu, ženama i djeci to neće biti prihvatljivo.

 

Toplinski komfort

Radi lakšeg snalaženja u određivanju temperature vreća za spavanje uveden je jedinstveni europski standard na temelju kojeg bi na svakoj vreći za spavanje trebale biti navedene 3 vrijednosti koje karakteriziraju granične temperature korištenja.

Prema ovom standardu EN 13537 ili novijem EN 23537 prepoznajemo temperature:

 1. udobna
 2. optimalna
 3. ekstremna

Razvrstavanje prema normi EN 13537 odn. EN 23537 provodi se u laboratorijima u uvjetima za koje je malo vjerojatno da će se pojaviti na otvorenom. Temperature su stoga samo orijentacijske. Općenito, o vrijednostima može se reći sljedeće:

 

Udobna temperatura

Ova brojka je namijenjena ženama ili zimogriznim osobama i označava temperaturu na kojoj 25-godišnja žena (160 cm, 60 kg) u dobrom stanju spava u idealnim (laboratorijskim) uvjetima. Odnosno kada takvim ljudima još ne bi trebalo biti hladno u vreći za spavanje.

 

Optimalna temperatura

Optimalna temperatura odnosi se na muškarce ili žene kojima hladnije temperature znače isto što i ugodna temperatura. Vrijednost se odnosi na 25-godišnjaka (173 cm, 70 kg).

 

Ekstremna temperatura

Ekstremna temperatura je granica koju kupac definitivno ne bi trebao slijediti. Njegova vrijednost govori gdje je granica na kojoj postoji opasnost od prehlade ili, u najgorem slučaju, oštećenja organizma – što može značiti prehladu ili promrzline prstiju.

Ponavljamo opet: Definitivno nemojte birati vreću za spavanje prema ekstremnoj temperaturi!

Ovo su vrijednosti prema kojima možemo uspoređivati vreće za spavanje u datoj kategoriji. No, pri odabiru željene temperature morate uzeti u obzir jeste li ljetni tip ili za vas ljeto završava tek s prvim pahuljama snijega.

Osim toga, osjećaj topline ovisi i o vašoj trenutnoj kondiciji. Jeste li umorni, gladni ili bolesni? U takvim situacijama svoju vreću za spavanje nećete moći lako zagrijati i trebat će vam toplija.

Također, imajte na umu da korištenjem vreće za spavanje izolacijska vlakna pucaju i udobnost se kontinuirano smanjuje. Stoga, pri odabiru temperaturnih granica, pratite svoju glavu i svoje iskustvo, ne zaboravite da je osjećaj topline vrlo subjektivan.

 

3. Odabir prema kroju i duljini vreće za spavanje

Oblik vreće za spavanje i ujedno njezina duljina - to su drugi kriteriji prema kojima se vreća za spavanje može odabrati. Vreće za spavanje se proizvode u nekoliko dužina i važno je na pakiranju ili izravno od prodavača saznati je li navedena veličina duljina vreće za spavanje ili preporučena visina tijela. Jednostavno pravilo je da uvijek trebate odabrati vreću za spavanje 30 do 40 cm dužu od vaše visine.

To se odnosi i na djecu. Roditelji često smatraju da se ništa neće dogoditi ako kupe vreću za spavanje za odrasle - barem će uštedjeti, jer on/ona raste toliko brzo da bi iz nje izrasli za godinu dana. Problem je, međutim, u tome što ako u predjelu noga ima previše zračnog prostora, tijelo nema dovoljno snage da ga zagrije, i preuzima hladnoću iz okoline i time se smanjuje toplinska udobnost.

 

Rastuća vreća za spavanje

Stoga su neki proizvođači osmislili već spomenutu tzv. rastuću varijantu vreće za spavanje, gdje se vreća za spavanje može skratiti ili produžiti, najčešće patentnim zatvaračem, čime se produljuje vrijeme upotrebe i poboljšava toplinska udobnost djetetu koje trenutno koristi vreću za spavanje.

 

Osnovna podjela po obliku

Kroj također igra važnu ulogu u odabiru vreće za spavanje. Prema kroju razlikujemo glavne dvije vrste.

 

Poplun vreće za spavanje

Vreće za spavanje u obliku deke dizajnirane su za nezahtjevne aktivnosti, za ljude koji vole prostor oko sebe. Naglasak je na udobnosti i ugodnom osjećaju, a ne na funkcionalnosti materijala, iako to sigurno nije uvijek tako.

Idete li u kamp ili vikendicu, uzimate vreću za spavanje autom i više vas zanima udobnost nego veličina i težina? Uzmite onda poplun vreću za spavanje.

 • prednosti i nedostaci poplun vreće za spavanje:

+

 • pruža više prostora
 • pogodan i za veće pojedince
 • uglavnom korišteni na dodir vrlo ugodni materijali
 • može poslužiti kao deka

-

 • veliki spakirani volumen
 • veća težina

 

Mumije vreće za spavanje

Za turističke vreće za spavanje najčešće se koristi tzv. oblik mumije koji puno bolje kopira tijelo i time pojednostavljuje funkcioniranje izolacijskog punjenja te smanjuje volumen i težinu vreće za spavanje.

 • prednosti i nedostaci mumije vreće za spavanje:

+

 • učinkovitije korištenje unutarnjeg prostora
 • bolja toplinska udobnost u odnosu na težinu i volumen
 • manja težina i manji volumen pakiranja

-

 • manji unutarnji prostor
 • uži oko noga
 • često manje ugodni materijali na dodir

 

4. Odabir prema izolacijskom materijalu

Nadalje, naravno, vreće za spavanje se razlikuju po materijalu koji osigurava toplinsku izolaciju. Općenito, razlikujemo dvije vrste materijala:

 

Sintetički materijali

Sintetički materijali se dalje dijele na šuplja vlakna i mikrovlakana.

Najviše se koriste za ljetne i trosezonske vreće za spavanje, a malo tko zna da je velika većina njih izrađena od reciklirane plastike.

U usporedbi s organskim materijalima, jeftiniji su i puno manje zahtijevaju održavanje. Sintetičkim vrećama za spavanje ne smeta nemarno rukovanje niti vlaga, bez problema se mogu prati u perilici i izolirati čak i kada su mokre, što ćete posebno cijeniti kada spavate pod vedrim nebom.

 

Šuplje vlakno

Ako razmišljate o kupnji vreće za spavanje, prioritet vam je cijena i ne očekujete njezino korištenje u zahtjevnijim uvjetima, posegnite za vrećom za spavanje od šupljih vlakana.

Vreća za spavanje od šupljih vlakana najjeftinija je varijanta, ali ujedno i najteža, s najvećim obujmom, a njezin vijek trajanja bit će kraći u odnosu na one od mikrovlakana ili perja.

 • prednosti i nedostaci šupljeg vlakna:

+

 • niski troškovi nabave

-

 • veliki spakirani volumen
 • veća težina
 • kratak vijek trajanja

 

Mikrovlakna

Mikrovlakna su stupanj moćniji materijal koji lako podnosi i najzahtjevnije uvjete, pa se koristi ne samo ljeti, već i u trosezonskim ili čak zimskim vrećama za spavanje.

 • prednosti i nedostaci mikrovlakana:

+

 • nudi idealan omjer cijene i performansi
 • jeftiniji od perja
 • lakši i manje glomazni od šupljih vlakana
 • široka svestranost upotrebe

-

 • skuplji od šupljih vlakana
 • manje sklon pravilnom održavanju od perja

 

Perje

Perje je lakše, kompaktnije, ima i do dva puta duži vijek trajanja od sintetike, ali je znatno skuplje. Međutim, njegova glavna prednost su izvrsna svojstva toplinske izolacije, koja nemaju konkurenciju. No, uz već spomenutu cijenu, idu i puno veći zahtjevi za pravilnim održavanjem.

Perje vam se ne bi smjelo smočiti, jer se tada pojedinačno perje zalijepi, punjenje se skuplja i vreća za spavanje prestaje grijati.

 • prednosti i nedostaci vreće za spavanje od perja:

+

 • najsnažniji toplinski izolator
 • najmanja težina i volumen spakiranog proizvoda

-

 • visoki troškovi nabave
 • skloni većem održavanju
 • prikladniji za suhe uvjete

 

5. Odabir prema prikladnoj aktivnosti

Vreće za spavanje se također mogu podijeliti prema tome koju aktivnost želimo s njima raditi ili pod kojim uvjetima ćemo ih koristiti.

 1. U auto kamp ili u vikendicu
 2. Idem na planinarenje, lovim ribu
 3. put oko svijeta
 4. na biciklu i motociklu
 5. do zahtjevnih uvjeta

 

U auto, u kamp ili u vikendicu

Tražite li udobnost? Koristite li vreću za spavanje posebno ljeti ili se uvlačite u nju kada je u vikendici hladnije? Putujete li obično automobilom? U tom slučaju nemojte se baviti težinom vreće za spavanje. Nemojte se bojati onih od dva kilograma i iskoristite njihovu nižu cijenu uz maksimalnu udobnost.

 

Idem na planinarenje, lovim ribu

Planinar ste, volite spavati u prirodi, ali uvijek imate priliku pobjeći natrag u civilizaciju? Ne želite ulagati puno novca u vreću za spavanje, ali biste željeli da u vaš ruksak stane nešto osim vreće za spavanje. Posegnite za jeftinijom vrećom za spavanje u obliku mumije koja nije šivana od licenciranih i skupih markiranih materijala. Vreće za spavanje za tri sezone u ovoj kategoriji ne prelaze 1,7 kg.

 

Idem na putovanje po svijetu i potrebna mi je sigurnost

Najmanja vreća za spavanje s najboljim karakteristikama košta više novca, ali ova investicija se isplati za putovanja oko svijeta. Takve trosezonske vreće za spavanje (proljeće, ljeto, jesen) su nešto manje od 1500 g. No ne zaboravite da cijena odgovara kvaliteti izrade i korištenim materijalima.

 

Na biciklu i motociklu

Većina motociklista i biciklista na svoja putovanja kreće ljeti i radije po ljepšem vremenu. Tako da je prikladna ljetna vreća za spavanje, i naravno što manja. Neke ljetne vreće za spavanje su manje od 500 grama i više služe kao lagani pokrivač i zaštita od komaraca nego kao vreća za spavanje. No, izbor je već znatno veći do 1 kg.

 

Do zahtjevnih uvjeta

Vreće za spavanje koriste najsuvremenije materijale za zahtjevne uvjete, o kojima u ekstremnim slučajevima može ovisiti život. To odgovara njihovoj cijeni i načinu obrade. Uz najnovije tehnologije i tehničke postupke, kao unutarnji materijal najčešće se koristi još uvijek nenadmašno perje. Osim toga, obično je zaštićen od vlage nepropusnom membranom ili hidrofobnom obradom.

 

 

Korisne poveznice

 

Autor: Vít Hruška

Izvori: arhiva autora, Martin Surovec, pixabay.com , unsplash.com

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati šator za biciklistička putovanja

Trebate pomoć?

Jeste li strastveni biciklist i zadovoljni ste noćenjem u šatoru? Bilo da ste odvažniji ili jednostavno želite uštedjeti na skupljim smještajima u kolibama ili udobnijim pansionima, sigurno će vam koristiti neki savjeti pri odabiru pravog biciklističkog šatora koji vas neće iznevjeriti na vašim putovanjima.

8 načina za izgradnju cerade

Trebate pomoć?

Upute za izgradnju skloništa od cerade. Pokazat ćemo vam 8 mogućnosti gradnje pomoću štapova za planinarenje, bicikala i drveća.

Mi biramo za vas

Vreća za spavanje Loap Galeras

53,57  (47.75 %) 27,99 

Usporediti

Ženska vreća za spavanje Loap Nauru L

49,44  (39.34 %) 29,99 

Usporediti

Poplun vreće za spavanje Vango Kanto Single

70,00  (34.3 %) od 45,99 

Usporediti

Vreća za spavanje Boll Karma Plus RF

91,40  (4.82 %) 86,99 

Usporediti

80,37  (10.43 %) 71,99 

Usporediti

Vreća za spavanje Zulu Arpa 175 cm

43,60  (38.1 %) 26,99 

Usporediti

Poplun vreće za spavanje Outwell Roadtrip Double

139,34  (57.66 %) 58,99 

Usporediti

144,33  (14.09 %) 123,99 

Usporediti