Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Vreće za spavanje od perja i njihovo održavanje

Vreće za spavanje od perja su kraljevska kategorija vreća za spavanje. Bez njih nijedan putnik, planinar ili zahtjevniji turist ne može zamisliti zimu preko noći.


 

Vreća za spavanje od perja, u kojoj možemo udobno spavati i na minus deset stupnjeva, može biti gramaže i do 1300 g. Vreća za spavanje sa šupljim vlaknima bit će blizu 2,5 kilograma. Vijek trajanja perja također je udvostručen, a osim toga, većina proizvođača može nakon nekog vremena nadopuniti perje.

Prednosti pernatih vreća za spavanje

Problem pernatih vreća za spavanje nekada je bila minimalna vrijednost mokrog perja, koje se "zalijepi" i gotovo gubi loft. I zato ih je vrlo važno dobro održavati i paziti. Nastojte održavati perje suhim i često ga provjetravajte i sušite. Međutim, većina proizvođača pernatih vreća za spavanje sada koristi materijale koji nisu samo lagani, već donekle i vodootporni. Ponekad ne samo vodoodbojna nego i izravno vodootporna. Dodajte tome prirodnu "masnost" perja, tako da nema potrebe za brigom o korištenju vreće za spavanje čak i u vlažnim uvjetima.

Također postoji razlika između samih perja. Obično se koriste guščje i pačje perje. Kvaliteta paperja povećava se dužim životom ptice i to na što nižoj temperaturi jer se gušćim perjem ptice štite od hladnoće. Ako uspoređujemo najbolje guščje paperje s najboljim pačjim paperjem, guščje je paperje bolje, Ono je najbolji izolacijski materijal na svijetu te istodobno regulira toplinu i vlagu. Kvaliteta paperja najbolje se očituje mjerilom LOFT.

Što je LOFT?

 

LOFT = Sposobnost što manje količine perja da ispuni što je moguće više prostora. Tj. Jačina punjenja.

Maksimalni loft doseže najkvalitetnije paperje. Nažalost, potrebno je dosta vremena da to paperje dobije prozračnost, raširi se i dobije svoj tzv. loft. Što je veća kvaliteta paperja, to je bolja jačina punjenja i izolacije. Paperje nema stabljiku ni osovinu, ali se sastoji od sitne jezgre iz koje proizlazi mnogo malih, mekanih niti. Između tih punjenja se formiraju mali zračni prostori. Upravo taj zrak između punjenja omogućuje izolaciju. Veliko i debelo paperje je najbolje jer je punije te ima najveću jačinu ali se često dodaje i jače i teže perje koje ima malo manje vrijednosti, ali poboljšava brzinu kojom se loft "podiže" i vreća za spavanje počinje funkcionirati.

Omjer paperja i perja dat je u postocima. Iz gore navedenog razloga nećete pronaći 100/0, već 90/10 (90% paperje i 10% perje).

Pranje pernatih vreća za spavanje

Vreću za spavanje najbolje je prati ručno i uz pomoć nježnih sredstava za pranje. Najbolji od proizvođača Nikwax - Down Wash, Sportwash, ili slično. Perilicu rublja možete koristiti samo u slučaju velike potrebe, ali samo na niže okretaje i u stvarno velikim perilicama (za puno kg) i samo prilično male vreće za spavanje. Inače ćete uništiti ne samo perje, već i perilicu, jer vreća za spavanje upija ogromnu količinu vode, a motor to ne može izdržati. Nakon pranja pustite da vreća za spavanje iscijedi višak vode, osuši se prvo položen na ravnoj površini, a kasnije (kada je moguće) povijesiti - uvijek je najbolje po mogućnosti u vodoravnom položaju. Naravno, slijedite simbole na oznakama vreća za spavanje prilikom održavanja. Nije u pitanju samo perje, već i unutarnji i vanjski materijali! 

 

U svakom slučaju, pranje vreće za spavanje je teško i dugotrajno, pa se zaista isplati očistiti vreću za spavanje profesionalno, po mogućnosti od strane proizvođača.

 

Odlučite li se za vreću za spavanje od perja, bit ćete nagrađeni kraljevskom udobnošću - spavanjem "kao na oblaku"! Ako ga nagradite odgovarajućom njegom, oboje ćete biti još dugo zadovoljni, a izleti u prirodu bit će vam veliko zadovoljstvo!

 

 

Izvori: arhiva autora, vystavastanu.cz


Više članaka o vrećama za spavanje:

Krećemo s trčanjem ili 10 km za 3 mjeseca

Trebate pomoć?

Želite početi trčati, ali nakon minute ostajete bez daha? Savjetovat ćemo vas kako početi trčati kako biste sigurno i sretno uspjeli pretrčati 10 km u tri mjeseca

Kako odabrati vreću za spavanje prema aktivnosti?

Trebate pomoć?

Pernatu ili od šupljeg vlakna? Ljetnu ili trosezonsku? Mumija ili poplun? Za odabir vreće za spavanje najbolje je da odaberete jednu od dolje navedenih kategorija.

Kako odabrati vreću za spavanje za bicikliste?

Trebate pomoć?

Vreća za spavanje, koja će biti vaš suputnik na svim vašim biciklističkim turama, uglavnom bi trebala biti mala i lagana, ali u isto vrijeme mora pružati dovoljnu toplinsku udobnost i komfort. Kako odabrati onu pravu za sebe, pročitat ćete u ovom članku.

Mi biramo za vas

249,33  (28.61 %) 177,99  1.341 kn

Usporediti

Ženska vreća za spavanje

245,18  (15.98 %) 205,99  1.552 kn

Usporediti

(0 %) 499,99  3.767 kn

Usporediti

Ženska vreća za spavanje

175,35  (16.74 %) 145,99  1.100 kn

Usporediti

179,09  (18.48 %) 145,99  1.100 kn

Usporediti

203,99  1.537 kn

Usporediti

(5.46 %) 208,99  1.575 kn

Usporediti

294,99  2.223 kn

Usporediti