Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako odabrati podlogu za spavanje?

Da li ste od onih koji vole prirodu i privlači vas spavanje pod zvijezdama? A imate li na čemu? Izvrstan vodič za odabir odgovarajuće podloge za spavanje je ovdje!

 


Sadržaj

 

Uvod

Birate podlogu i niste sigurni na što dati najviše pozornost? Jeste li rekreativac ili iskusni profesionalac koji staru podlogu za spavanje zamjenjuje boljom? Mogućnosti je mnogo, i pokušat ćemo savjetovati i pomoći svima koji žele naučiti kako odabrati odgovarajuću podlogu. Na početku znajte da loše odabrana podloga praktički degradira i najbolju vreću za spavanje. Svrha podloge je izolacija od hladnoće koja dolazi od zemlje.

Ovaj prvi članak namijenjen je prvenstveno početnicima koji ne znaju odakle krenuti u odabiru. Na šta obratiti pozornost, koji tip podloge odabrati i koji će parametar utjecati na drugi. Za one iskusnije postoje još dva dijela, gdje smo se detaljno usredotočili na svaki problem posebno. Ovo su članci:

 

 

Dakle, na što obratiti pažnju?

Uglavnom, radi se o vama i vašim potrebama. Važno je znati za koju svrhu će vam biti potrebna podloga za spavanje . Kojom ćete se vrstom turizma baviti? Tražite li prvenstveno podlogu za šator, ili onu koju ćete nositi u ruksaku na leđima? Nije moguće odabrati jedan za sve aktivnosti, stoga je potrebno dobro razmisliti prije kupnje.

Za potpune laike važno je odgovoriti na sljedeća pitanja, i ne brinite, imamo odgovore za sve. Uputiti ćemo vas na ono što će vama najviše odgovarati. Ili barem pokušati dati ideju koju podlogu za spavanje odabrati ili što ponovno procijeniti. Važno je da znate za što vam je podloga potrebna i što od nje tražite. A mi imamo znanje i pregled tržišta. Pa hajde da skupimo glave i razložimo to detaljnije.

Osnovna pitanja pri odabiru podloge za spavanje

1. Koliko puta godišnje izvučete podlogu, koliko često će vam trebati?

To je uglavnom povezano s tim, koliko je potrebno uložiti u podlogu. Mnogima će bit dovoljne pjenaste podloge, koje se najčešće kupuju i ne koštaju puno. Pritom su gotovo neuništive pa im je životni vijek dugotrajan.

Savjet: Razmislite koliko želite uložiti u podlogu. 

 

 

   

 

Kako odabrati podlogu prema cijeni?

Kako odabrati podlogu prema individualnim kriterijima? Pojedinačni parametri se ne smiju podcijeniti, nakon odabira vrste podloge, važno je odabrati pravu verziju kako bi savršeno pristajala. 

>>> Čitati dalje <<<

 

2. Koliko su vam važne dimenzije složene podloge za spavanje?

Tražite li udobnu podlogu za šator u kampu, preferirat ćete čvršću i veću prostirku s najvećim naglaskom na udobnosti. Ovdje možete birati između madraca na napuhavanje ili vrlo udobnih samonapuhujućih podloga, koje možete istovremeno staviti nekoliko njih jedno do drugog u spavaćoj sobi. Osim toga,bilo bi idealno imati i odgovarajući jastuk ispod glave kako bi san bio savršen.

Savjet: Razmislite koliku želite podlogu kada je upakovana. 

 

   

 

Kako odabrati podlogu prema veličini složene podloge za spavanje?

Kako odabrati podlogu prema individualnim kriterijima? Pojedinačni parametri se ne smiju podcijeniti, nakon odabira vrste podloge, važno je odabrati pravu verziju kako bi savršeno pristajala. 

>>> Čitati dalje <<<

 

No, oni koji planiraju treking s činjenicom da im je za spavanje dovoljna mala i lagana podloga, posegnut će za sasvim drugačijim izborom. Za duže ture gdje su težina i dimenzije pakiranja značajne, dobro je naglasiti potpuno drugačije parametre. Takvim zahtjevima najviše odgovaraju -madraci na napuhavanje. Kao alternativu, preporučili bismo i samonapuhavajuće (koje se u složenom stanju mogu usporediti sa madracima na napuhavanje ) ili pjenastu prostirku ako vam budžet nije jako velik ili ćete je koristiti minimalno (izvučete jednom svakih nekoliko godina). Onda ulaganje u skupe prostirke neće imati smisla.

 

3. Koju veličinu  i oblik podloge za spavanje odabrati?

Prije svega, podloga na kojoj spavate treba biti dovoljno duga za vašu figuru tijela. Ako niste sigurni, naručite ga na našem e-shopu i isprobajte ako je moguće. Ako se noću migoljite, trebao bi biti širi, barem u ramenima. Na dimenzijama možete "uštedjeti" i odabirom ovalnog, koji je samo raširen u predjelu ramena. U svakom slučaju, klasični oblik prostirki je pravokutnik, koji može imati ravne ili zaobljene rubove.

Ali dimenzije će tada utjecati na način pakiranja podloge za spavanje.

Savjet: Važno je znati spavate li mirno ili ne i tome prilagoditi idealan oblik prostirke.

   

 

Kako odabrati veličinu podloge za spavanje?

Kako odabrati podlogu prema individualnim kriterijima? Pojedinačni parametri se ne smiju podcijeniti, nakon odabira vrste podloge, važno je odabrati pravu verziju kako bi savršeno pristajala. 

>>> Čitati dalje <<<

 

4. Koju ulogu igra debljina podloge za spavanje pri odabiru?

Veliku, jer podloge imaju prvenstveno izolacijske sposobnosti. Ali debljina je također o tome koliko će vam biti udobno spavati na njoj. Tanji znači tvrđi, deblji je mekši. Sve će to utjecati na kompaktnost, odnosno slaganje (deblja će biti spakirana na veće dimenzije,a tanja do znatno manje).

Udobni madraci za svakodnevnu upotrebu (kampovanje, obiteljski odmor) kombinacija su samonapuhavajućeg tipa i debljine oko 5 cm. Jedna od TOP podloga na tržištu za ljubitelje iznimno laganih i složivih, je Klymit Static V, debljine 6,4 cm.

Savjet: Razmislite, koliko udobno spavate i koje dimenzije treba imati upakirana podloga.

 

5. Je li važno pozabaviti se tim kako se podloga treba složiti, i kako se napuhava?

Velika većina podloga za spavanje se mota. Kao što kod kuće kotrljate podlogu za jogu ili drugu podlogu za vježbanje, tako i kotrljate svoju podlogu za spavanje. Njihovo slaganje nije komplicirano, olabavite ventil te je možete preklopiti na pola ili odmah motati. Bez obzira na to je li madrac na napuhavanje ili samonapuhavajući, zrak se ispuhuje kroz ventil i možete jednostavno zamotati vašu podlogu za spavanje. Na kraju postupka zatvorite ventil (ili ga pričvrstite gumicama, ako su dio pakiranja) i stavite ga u njihovu vrećicu za spremanje.

Druga varijanta su sklopive podloge, njihova ogromna prednost je brzina kojom ih složite. Vrlo jednostavno, složite je kao harmoniku. Nedostatak je , obično stanu samo s vanjske strane, pričvrsnute na ruksak. Primjer tog tipa je Robens ZigZag Slumber W.

Savjet: Najčešće podloge se mogu motati, a veliku većinu možete lako napuhati ustima. 

To obično možete sami. Male madrace na napuhavanje, čak i samonapuhavajuće, koje obavljaju većinu posla umjesto vas, možete napuhati ustima prije spavanja. No, postoje i vrećice za napuhavanje koje olakšavaju posao. Neki madraci za napuhavanje imaju i posebne integrirane pumpe. Nemojte napuhavati madrace koji su veliki i treba ih napuhati pumpom. Tu su opet madraci koji imaju integriranu pumpu.

   

 

Kako odabrati podlogu prema veličini složene podloge za spavanje?

Kako odabrati podlogu prema individualnim kriterijima? Pojedinačni parametri se ne smiju podcijeniti, nakon odabira vrste podloge, važno je odabrati pravu verziju kako bi savršeno pristajala. 

>>> Čitati dalje <<<

 

6. Kako se pojedinačne vrste podloga za spavanje međusobno razlikuju?

Važno za pravi izbor je znati: Postoji 5 osnovnih vrsta podloga, s tim da se prostirke od pjene dalje dijele na dvije druge vrste (o ovom se još nije potrebno detaljno baviti).

  1. Alu - prostirke
  2. Pjenaste podloge
  3. Samonapuhavajuće podloge
  4. Podloge na napuhavanje
  5. Madraci na napuhavanje

Razlike su znatne i bitne za pravi izbor. Svaku vrstu smo detaljno obradili u zasebnom članku, koji je detaljno analizirao svaku vrstu. Za početak ćemo ukratko analizirati svaki, i dati vam ideju što možete očekivati.

Razvrstajmo ih:

 

Vrsta

 

Prednosti

 

Nedostaci

Alu - prostirke • iznimno lagane a male, možete ga ponijeti sa sobom gotovo bilo gdje
• jednostavno slaganje
• mala težina

• nisu baš udobne
• kratak vijek trajanja

Pjenaste podloge

• niža cijena
• visoka izdržljivost
• veliki izbor boja
• Dostupni sa jednostrukim i dvostrukim slojem
• širok raspon oblika i duljina u asortimanu

 

• lošije slaganje (veći volumen nakon slaganja)
• ne pruža prevelik komfort
• ne daje previše topline odozdo (slaba izolacija od niske temperature tla).

Samonapuhavajuće podloge

• izvrsna izolacijska svojstva
• osiguravaju vrlo visoku razinu udobnosti
• neke vrste opremljene neklizajućim slojem.

• održavanje
• veća težina i volumen
• opasnost od oštećenja
• viša nabavna cijena

Podloge na napuhavanje

• izvrsna pakiranost

• zahtjevnije napuhavanje

Madraci na napuhavanje

• visoka udobnost

• toplinski komfort može biti niži
• veći volumen i težina

• napuhavanje samo pumpom

 

Mislim da smo zajedno savladali osnovnu podjelu. Ako smo vam već pomogli, spremni ste da birate. Ako želite saznati više informacija, upotrijebite označene riječi u tekstu i u tablici.

 

 

Korisne poveznice

 

Autor: Tim 4camping.cz

Izvori: arhiva autora, unsplash.com , 4camping arhiva

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati odjeću za suho vrijeme

Trebate pomoć?

Magla, kiša, vjetar, mraz - ništa što bi čovjek želio vidjeti na putovanju. Ali mi u 4camping-u vjerujemo u moto "Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća", a budući da nismo škrti, Vítek Hruška će s vama podijeliti savjete kako se pravilno odjenuti za suho vrijeme.

Kako podržati imunološki sustav

Trebate pomoć?

Imunitet je zapravo „štit“ koji štiti naše zdravlje. Savjete kako ga ne oslabiti, već naprotiv ojačati donosimo u sljedećem članku.

Mi biramo za vas

Podloga na samonapuhavanje Zulu Airo 3,8

52,74  (24.18 %) 39,99  301 kn

Usporediti

Podloga na napuhavanje Zulu Moonlight Comfort

99,71  (40.84 %) 58,99  444 kn

Usporediti

Podloga na samonapuhavanje Warg Olle 3,5

53,00  (39.64 %) 31,99  241 kn

Usporediti

Podloga na samonapuhavanje Zulu Nap 3

27,81  (28.12 %) 19,99  151 kn

Usporediti

168,99  1.273 kn

Usporediti

Podloga na napuhavanje Zulu Alex

42,35  (19.74 %) 33,99  256 kn

Usporediti

Podloga na samonapuhavanje Easy Camp Siesta Mat Single 3.0 cm

39,44  (29.03 %) 27,99  211 kn

Usporediti

Podloga na napuhavanje Zulu Carlos

41,94  (18.96 %) 33,99  256 kn

Usporediti