Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako odabrati cipele za planinarenje?

Ili kako odabrati cipele za trekking. Idealno odabrane planinarske cipele = osnova uspjeha i dobrog osjećaja na ekspedicijama. Kako ne biste učinili pogrešku, pročitajte kako odabrati prave cipele. Kako ne biste bili poput mnogih koji pogrešno izaberu obuću za planinarenje, tenisice ili čak japanke, pročitajte kako odabrati prave cipele.


Sadržaj

Cipele mogu postati vaš nerazdvojni i pouzdani partner u avanturama dugi niz godina. Za to su potrebne 2 stvari: obratiti pozornost na izbor cipela, i ne zaboraviti na njihovo održavanje i potrebnu njegu.

 

Osnovnih 5

 • za koga su (muškarac/žena/dijete)
 • Za koje su aktivnosti namijenjene (ležerna odjeća / obilasci / VHT / trčanje...)
 • pod kojim uvjetima će se koristiti (po lijepom vremenu / po svim vremenskim uvjetima / u ekstremnim uvjetima)
 • na kojem terenu će se koristiti (asfaltirane ceste / neasfaltirani putevi / otvoreni teren / stijene / snijeg i led...)
 • koje druge zahtjeve za cipele imate ( široko stopalo / halux valgus / znojenje stopala / preferirani materijal ili izgled ...)

Znate li odgovor na sva ova pitanja? Zatim možete prijeći na sam odabir.


Klikom na sliku pogledajte našu ponudu zimskih i jesenjih cipela.

 

Podjela cipela

Kako bismo vam olakšali odabir, naše cipele sortiramo prema nekoliko kriterija:

 1. po spolu
 2. prema visini cipele
 3. prema vrsti aktivnosti

 

1. Odabir prema spolu

Najosnovnija podjela svih cipela je prema spolu. Razlikujemo ove vrste:

 1. muške
 2. ženske
 3. dječje

Pojedini tipovi razlikuju se uglavnom po veličini, kroju prilagođenom anatomskim razlikama po spolu, te naravno, i izgledu i boji.

 

 

2. Odabir prema visini cipele

S ovom podjelom najčešće se susrećemo kod planinarskih čizama. Razlikujemo modele:

 1. niske
 2. gležanjaće

Uz ove dvije osnovne kategorije, ponekad možemo pronaći daljnju podjelu gležnjača na modele pod nazivom MID (srednji) i HIGH (visoki) ovisno o visini.

Niske cipele su obično lakše, dok gležnjače pružaju bolju zaštitu od uganuća ili ulaska prljavštine, vode i snijega. Niske cipele su prikladnije za dinamičnije ili manje zahtjevne aktivnosti, gležnjače ćete koristiti na zahtjevnijim terenima gdje vam je potrebna bolja stabilnost.

 

3. Odabir po aktivnosti

Sljedeći kriterij je prema aktivnosti. U ovom članku prvenstveno ćemo se fokusirati na planinarske cipele, no osim njih u našoj ponudi pronaći ćete i druge kategorije:

 1. planinarenje / trekking
 2. za slobodno vrijeme
 3. gradske
 4. sandale, papuče, japanke
 5. za trčanje
 6. cipele za Ferraty
 7. cipele za penjanje
 8. cipele za biciklizam

Klikom na sliku pogledajte našu ponudu zimskih i jesenjih cipela.

 

Cipele za planinarenje

Ova sekcija uključuje širok raspon proizvoda koji se razlikuju po mnogim parametrima.

Kako bi se što bolje snašli u ponudi, tu su proizvođači - uz već spomenutu podjelu prema visini obuće, s razvrstavanjem "trekovki" u kategorije prema težini terena, ili ako želite tvrdoću potplata. Logično je da povremenom turistu potrebna je drugačija cipela za pješačenje, nego onom koji je član planinske ekspedicije.

Ako ćete obuću nositi za povremene šetnje, šetnje pasa i lagana putovanja, dovoljne će vam biti mekane niske outdoor cipele. No, ako ste jedni od onih koji će ih koristiti više od nekoliko puta godišnje i izvući ih na pravi teren, isplati se uložiti u gležnjače s tvrđim potplatom.

 

 

Kategorije planinarskih cipela prema težini terena

Za cipele za šetnje i lagana putovanja obično nećete pronaći kategoriju -tvrdoće. No, kod obuće za teže terene i zahtjevnije aktivnosti neće nedostajati. Obično ga možete pronaći izravno na kutiji proizvoda i, naravno, ne smije nedostajati u opisu parametara proizvoda na web stranici.

Ako niste sigurni pri odabiru cipela, ova vam kategorija može znatno olakšati kupnju.

 

Kategorija

 

Karakteristike

 

Tipičan teren

 

Predstavnik

Kategorija A (cipele za lakše terene) Niske outdoor cipele, tenisice za trčanje ili sandale za trekking. Imaju mekan potplat i vrlo su lagani, tako da su vrlo udobni. Pogodne za nezahtjevne terene, izlete, pješačenja, planinarenja i slične povremene aktivnosti. Mogu se koristiti i za nošenje u slobodno vrijeme ili za vožnju biciklom.

Muške cipele Mammut Hueco Knit Low Men

Kategorija A/B Imaju tvrđi potplat od kategorije A, ali su i dalje dosta mekani. Obično su više, pa pružaju bolju zaštitu od uganuća gležnja. Pogodne za asfaltirane ceste. Ljeti ih možete koristiti za osvajanje domaćih vrhova, zimi će poslužiti kao cipele za grad.

Muške cipele Asolo Grid GV LTH

Kategorija B (trekking cipele) Čvrste su i imaju tvrđi potplat. Ljeti ćete bez problema savladati i neasfaltirane ceste u našoj zemlji i inozemstvu. Pogodni su za planinarenje s težim ruksakom po laganom ili srednje teškom terenu.

Muške cipele Meindl Vakuum GTX

Kategorija B/C Čvrste i gotovo isključivo planinske čizme od kože. Često imaju veliku popunjenost, što ih štiti od mehaničkih oštećenja. Obično su prilagođene za korištenje turističkih dereza.

Pogodno za vrlo zahtjevni trekking s teškim ruksakom čak i po neasfaltiranim cestama, za kretanje po ruševnim poljima i kretanje po ledenjaku (s derezama).

Muške cipele Hanwag Alaska GTX

Kategorija C (obuća za visokogorsko planinarenje VHT) Slično B/C kategoriji, ali malo više tehnološki. Korištenjem vrhunskih sintetičkih materijala postiže se mala težina uz sličnu izdržljivost. Standardno imaju utor na peti za držanje poluautomatskih dereza. Planinske cipele su pogodne za led, visokogorsko i alpsko planinarenje i lakše penjanje po snijegu i ledu.

Muške cipele La Sportiva Trango Alp Evo Gtx

Kategorija D (penjačka, ekspedicijska obuća) Koža ili vrlo izdržljivi sintetički materijali. Imaju utore za automatske dereze i na peti i vrhu cipele. Često su toplinski izolirani. Ne očekujte udobnu cipelu za trekking po asfaltiranom terenu. Dizajnirane prvenstveno za vertikalni teren - idealan za penjanje po ledu i sl.

Dolazi uskoro na 4camping.hr.

Kategorija Approach cipela (Approach je linija agilnih, preciznih cipela, dizajniranih da zadovolji sve potrebe ljubitelja planina: performans, pouzdanost, sigurnost, udobnost, lakoća i estetska privlačnost. Glavne prednosti ove linije je izvrsno prianjanje uz nogu, i lakoća radi kojih je ovaj model pogodan i za penjanje po stijenama ili za šetnju po planinama i prirodi). Niske cipele s relativno čvrstim potplatom. Karakterizira ih vezanje skroz do vrha cipele radi boljeg zatezanja. Kontakt sa stijenom ili čeličnim elementima via ferrata osiguran je izgradnjom potplata u području prstiju - tzv. climbing zone. Idealno za via ferratu i za penjače kao cipele za penjanje po zidu.

Ženske cipele Salewa Ws Mtn Trainer 2 Gtx

 

Kako isprobati cipele

Testiranje cipela svakako je bolje poslijepodne ili idealno navečer, kada su stopala natečena nakon cjelodnevnog nošenja. Zašto? Jer takvi će biti i tijekom vaših planinarskih izleta.

Imajte uz sebe i grublje čarape primjerene za planinarenje - za većinu aktivnosti preporučamo kombinaciju merino vune i umjetnih vlakana (udobne, dobro odvode znoj, uklanjaju neugodan miris).

Ako koristite anatomski oblikovane uloške, ponesite ih sa sobom kako bi testiranje bilo što točnije.

Nošenje cipela u tankim niskim čarapama i s različitim ulošcima moglo bi narušiti izbor veličine koja vam je stvarno potrebna.


Nemojte se ustručavati ispravno isprobati cipele:

 • Prošećite u pravilno zavezanim cipelama (kao u realnim uvijetima).
 • Ako vam je dostupna i neka uzbrdica, ne ustručavajte se provjeriti pristaje li cipela dobro čak i pri spuštanju i usponu. Prilikom hodanja uzbrdo, položaj pete treba biti nepromijenjen,dok naprotiv, nizbrdo prsti ne smiju udarati o vrh cipele.
 • Prošećite, istegnite se, dovedite cipele u ekstremne položaje.
 • Osjetite kako vam cipele stoje – moraju se držati za nogu kao da su zalijepljene, ne smiju nigdje stiskat ili žuljat, ne smiju se skidati te ne smiju klizati.

   

 

Odabir prave veličine cipela

4camping će vas u ovom članku savjetovati kako odabrati pravu veličinu cipela. 

>>> Pročitajte <<<

 

Kako odabrati pravu veličinu

“Međutim, s vremenom će popustiti” nije ozbiljna informacija koju bi vam trebao dati dobar prodavač. Odabir prave veličine iznimno je važan. Međutim, nije uvijek lako pogoditi veličinu. Pogotovo u situacijama kada različiti proizvođači koriste različite tablice veličina. Stoga smo za vas pokušali sastaviti tablicu pretvorbe veličina zbog orijentacije između pojedinačnih veličina.

Pronaći ćete kompletnu tablicu, uključujući detaljne upute kako odabrati veličinu OVDJE.

Odaberite planinarske cipele oko 1 cm veće od vaše standardne veličine. Ako cipela ima membranu, možete dodati još 0,5 cm.

Pravu veličinu možete odrediti tako da kad hodate ravno ili uzbrdo, nožnim prstima ne dodirujete vrh cipele. To vrijedi i za nizbrdo. U najgorem slučaju prsti mogu lagano dotaknuti cipelu na najstrmijem brežuljku, ali vas nikada ne smiju stiskati. Peta, s druge strane, mora dobro sjediti na mjestu, i nigdje se ne pomicati.

 

Različite tablice veličina i njihov pretvarač:

 

Ženske cipele

US 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 11,5 12
UK 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 7,5 9 10
Euro 34 34,5 35 35,5 36 37 37,5 38 38,5 39 40 41 41,5 42 42,5 43 44
Japan 20 20,5 21 21,5 22 22,5 23 23,5 24 24,5 25 25,5 26 27 28

 

Muške cipele

US 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 11,5 12 13 14 15
UK 4 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11 12 13 14
Euro 37 37,5 38 38,5 39 40 41 41,5 42 42,5 43 44 45 45,5 46 47 48 49
Japan 23,0 23,5 24,0 24,5 25,0 25,5 26,0 26,5 27,0 27,5 28,0 28,5 29,0 29,5 30,0 31,0 32,0 33,0

 

Koji gornji materijal odabrati

Planinarske cipele u osnovi se proizvode u tri moguće varijante:

 1. sintetički materijal
 2. kombinacija sintetike i kože
 3. cipele od kože

Svaki materijal ili njihova kombinacija ima svoje prednosti i nedostatke.

Gornji sloj od tekstila (također u kombinaciji s kožom) ima nekoliko prednosti. Cipele su manje težine, lakše se prilagođavaju stopalu, brže se suše, a cijena im je obično niža od onih od pune kože. U kombinaciji s membranom cipele su vodootporne. Naprotiv, nedostatak je ograničena trajnost, koja se smanjuje s intenzitetom trošenja.

Gornji sloj od kože U usporedbi s tekstilom, može se pohvaliti većom izdržljivošću,vijekom trajanja i vodootpornošću za cijenu težine,manje prozračnosti. I veće cijene

Općenito, kožna cipela s minimumom šavova najbolji je izbor za zahtjevne uvjete u smislu trajnosti, udobnosti i vodonepropusnosti, gdje parametar težine nije na prvom mjestu. No, potrebno je redovito i dobro brinuti o njima.

Naučit ćete kako pravilno njegovati kožne cipele OVDJE.

Klikom na sliku pogledajte našu ponudu zimskih i jesenjih cipela.

 

 

Cijena

Ponekad može iznenaditi, pobuditi razmišljanje. Uzmite u obzir da proizvodnja tradicionalnih planinskih cipela (Hanwag, Lowa, Meindl, Scarpa, La Sportiva, Asolo itd.) još uvijek je u Europi, većim dijelom ručne obrade i rastuće cijene sirovina (kvalitetna koža za cipele). Ovi kriteriji utječu ne samo na cijenu, već posebno na kvalitetu izrade i trajnost. Ako planirate intenzivnu upotrebu obuće ili zahtjevno pješačenje u udaljenim područjima. Jednostavno se isplati dodatno platiti.

 

Kupnja cipela za planinarenje

Ni u kojem slučaju nemojte nepotrebno žuriti sa izborom. Ako niste sigurni u izbor, radije kontaktirajte naše obučeno osoblje korisničke podrške.

Nakon što kupite cipele, prvo ih testirajte kod kuće, na primjer u dnevnoj sobi. Nakon toga se mogu bez problema vratiti ako vam nebudu odgovarali.

   

 

Kako održavati kožne cipele

Kožne cipele traju vječno, ali su za razliku od tekstilnih zahtjevnije za održavanje. Imamo nekoliko savjeta i trikova za vas.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Dobar savjet u zaključku

Prije prvog zahtjevnijeg pješačenja ili višednevne ture, treba isprobati cipele na manje zahtjevnom terenu i cipele malo isprobati.

Ako vam se noge znoje ili ste ih namočili? Ne mučite se, i mokre čarape zamijenite.

Ako tijekom hodanja počnete osjećati bol, preporučljivo je imati pri ruci flastere tipa Compeed, i zalijepiti mjesto kao mjeru opreza. Time ćete spriječiti probleme i u potpunosti se možete posvetiti ljepotama šetnji prirodom.

 

Rječnik pojmova

 

Membrana:

 

Ako tražite vodonepropusnost kod svojih cipela, potražite kvalitetnu membranu. Najpoznatiji je Gore-Tex, ali na tržištu postoji niz drugih membrana i alternativa. Općenito, omjer vodonepropusnosti, prozračnosti i trajnosti određuje kupnju.

Jezik: Učvršćuje stopalo u cipeli, štiti od ulaska vode i prljavštine. Za cipele na zahtjevnijim terenima obično je čvrsto pričvršćen za gornji dio cipele. Mora dobro stabilizirati zglob i nigdje ne stiskati.

Gumeni vrh na cipeli:

Štiti najosjetljivija područja cipele od habanja i prodiranja vode te joj tako produljuje vijek trajanja. Obično se koriste na cipelama za zahtjevnije uvjete. Nedostatak im je smanjenje prozračnosti gornjeg dijela i veća krutost pri savijanju cipele.
Potplat: Više poznatiji kao đon. Njegova primarna namjena je zaštititi stopalo od mehaničkih oštećenja i osigurati savršeno prianjanje i ublažiti udarce. Njegovu namjenu možete prepoznati po dubini profila (veličini uzorka) i tvrdoći. Općenito, što je đon mekši, to je bolje prianjanje, ali je manja trajnost. Nadalje, što je potplat mekši, tim je manje pogodan za hrapav i težak teren. I obrnuto, što je potplat tvrđi, grublji i „nazubljeniji“, tim je više za krševitiji teren.
Vibram: To je priznata tvrtka za proizvodnju potplata. Nudi stotine mješavina s obzirom na potrebna svojstva na terenu. Na tržištu postoji niz drugih proizvođača i marki kvalitetnih potplata - Michelin, Continental, Pomoca, Contagrip...

 

Korisni linkovi

 

Autor: Zdenek Batek, Vit Hruška

Resursi: arhiva autora, lasportiva.com, unsplash.com

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati šator za biciklistička putovanja

Trebate pomoć?

Jeste li strastveni biciklist i zadovoljni ste noćenjem u šatoru? Bilo da ste odvažniji ili jednostavno želite uštedjeti na skupljim smještajima u kolibama ili udobnijim pansionima, sigurno će vam koristiti neki savjeti pri odabiru pravog biciklističkog šatora koji vas neće iznevjeriti na vašim putovanjima.

8 načina za izgradnju cerade

Trebate pomoć?

Upute za izgradnju skloništa od cerade. Pokazat ćemo vam 8 mogućnosti gradnje pomoću štapova za planinarenje, bicikala i drveća.

Mi biramo za vas

123,67  (22.38 %) 95,99 

Usporediti

176,91  (20.87 %) 139,99 

Usporediti

156,29  (20.67 %) 123,99 

Usporediti

103,05  (22.38 %) 79,99 

Usporediti

172,78  (30.55 %) 119,99 

Usporediti

208,00  (11.06 %) 184,99 

Usporediti

24,90  (15.7 %) od 20,99 

Usporediti

140,16  (37.22 %) od 87,99 

Usporediti