Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Vreće za spavanje - izolacijski materijali i optimalne temperature

Ako birate vreću za spavanje, vrlo je vjerojatno da ste se potpuno izgubili u svim tim pojmovima i parametrima. Ovaj tekst će vas upoznati s osnovnim pitanjima o vrstama izolacijskih punjenja i naznačiti kako znati temperaturni standard.

Izolacijsko punjenje

Izolacijsko punjenje je tu da uhvati što više molekula zraka. Takav nepomičan zrak izvrstan je izolator, pa u vreći za spavanje lijepo zadržava vlastitu toplinu - gotovo kao termosica. Međutim, sam izbor izolacijskog punjenja često je pitanje kompromisa. Imate izbor perja ili sintetike.

Sintetička punjenja

Od sintetičkih materijala možemo birati između mikrovlakana i šupljih vlakana. Iako svako od vlakana izgleda drugačije i funkcionira na drugom principu, glavna svojstva imaju ista. To uključuje i činjenicu da ne izazivaju alergijske reakcije, praktički se ne trebaju održavati i ne morate se toliko bojati vode kada ih koristite. Sintetičko punjenje ne gubi volumen kada je mokro i još uvijek izolira u ograničenoj mjeri. Uz to, relativno brzo se suši. Ali po čemu se razlikuju?

Šuplje vlakno u presjeku ima jednu ili više šupljina u koje zarobljava molekule zraka, a dugačko je nekoliko desetaka cm. Vreće za spavanje s takvim vlaknima obično su najjeftinije, za kvalitetnu vreću za spavanje od šupljih vlakana ćete platiti od 300 kn naviše. Vreće za spavanje su relativno glomazne i teške, životni vijek im je oko 3 godine (vlakna se pri svakom pakiranju malo lome, a izolacijska sposobnost se smanjuje korištenjem).

S druge strane, mikrovlakno se proizvodi u obliku "beskonačno" dugog flisa, koji zbog svoje mikroskopske strukture zadržava zrak na svojoj površini. Ovaj materijal se manifestira u obliku vreće za spavanje na način da će vreća za spavanje u zadanom temperaturnom rasponu nakon pakiranja biti manja i lakša od onog sa šupljim vlaknima. To plaćate, a osim toga i za zahtjevniju tehnologiju proizvodnje, zato pripremite najmanje 400 kn za ovakvu vreću za spavanje, ali možete se popeti i do 2 000 kn. Što se tiče trajnosti, vlakno ne može izdržati stalno zbijanje i naknadnu kompresiju te je stoga njegov vijek trajanja kraći. Međutim, razlika u odnosu na šuplja vlakna nije toliko izražena i ogleda se u kvaliteti vlakana pojedinih proizvođača (tu će pomoći samo iskustvo).

Perje

Perje je neponovljiv izolacijski materijal koji nijedna sintetika ne može zamijeniti u smislu težine, volumena i trajnosti. Perje u spomenutim kategorijama uvijek će imati značajnu prednost. Kupuje se po cijeni koja počinje od 1300 kn za ljetne vreće za spavanje, i može se popeti na par tisuća. S druge strane, ako svoju vreću za spavanje često koristite, vaša će se investicija isplatiti. Uostalom, perje će vam trajati 10 godina ako se pravilno održava! Kao i sve, perje, međutim, ima svoje nedostatke, koji se uglavnom vrte oko toga koliko želite brinuti o svojoj vreći za spavanje . Perje ne smije doći u dodir s vodom na putovanju, natopljeno perje gubi sposobnost izolacije i dugo se suši. Osim toga, u vlažnoj vreći za spavanje mogla bi se taložiti plijesan, zbog čega je pernatu vreću za spavanje potrebno ostaviti da se osuši nakon upotrebe kako bi vlaga koja se nakupila u izolaciji preko noći imala priliku ispariti. Pravilno održavanje perja tada uključuje povremeno pranje, znojne soli i minerali talože se na perje i smanjuju njegovu prozračnost, a time i sposobnost zadržavanja topline.

Nakon što smo već iznijeli osjetljivo pitanje "životnog vijeka" vreće za spavanje, recimo kako je sačuvati što je više moguće: 1) Vreće za spavanje s bilo kojim punjenjem čuvamo izvan priložene torbice u suhim uvjetima i dalje od izravnog sunčevog svjetla. Možemo ih objesiti u ormar ili ih slobodno raširiti, na primjer ispod kreveta. 2) Uvijek pustite da se vreće za spavanje dobro osuše nakon upotrebe. 3) Vreće za spavanje u kompresijsko pakiranje ne motamo i ne savijamo, već ih tamo naguramo. Brže je, lakše i što je najvažnije, vlakna se ne savijaju uvijek na isti način. 4) Sa sintetikom ne pretjerujemo s pranjem, dok perje s vremena na vrijeme ubacimo u perilicu (ili pustimo da to profesionalci urade umjesto nas :)). 

Više o tome kako se brinuti o vreći za spavanje možete pročitati OVDJE .

Toplinski komfort

A što je s tim temperaturama? Na vrećama za spavanje postoje tri: udobna, optimalna i ekstremna, klasifikacija prema standardu EN13537 odvija se u laboratorijima u uvjetima koji se vjerojatno neće dogoditi na otvorenom. Temperature su stoga samo orijentacijske. Općenito, udobnost se odnosi na temperaturu na kojoj 25-godišnja žena (160 cm, 60 kg) spava u idealnim (laboratorijskim) uvjetima, a optimalna je ekvivalent za 25-godišnjeg muškarca (173 cm, 70 kg). Ovo su vrijednosti prema kojima možemo uspoređivati vreće za spavanje u datoj kategoriji. No, pri odabiru željene temperature morate uzeti u obzir jeste li ljetni tip ili za vas ljeto završava tek s prvim pahuljama snijega. Osim toga, osjećaj topline ovisi i o vašoj trenutnoj kondiciji. Jeste li umorni, gladni ili bolesni? U takvim situacijama svoju vreću za spavanje nećete moći lako zagrijati i trebat će vam toplija. Također, imajte na umu da korištenjem vreće za spavanje izolacijska vlakna pucaju i udobnost se kontinuirano smanjuje. Stoga, pri odabiru temperaturnih granica, pratite svoju glavu i svoje iskustvo, ne zaboravite da je osjećaj topline vrlo subjektivan. Što se tiče vrijednosti ekstrema, ona ne pokazuje ništa osim ekstrema – to je temperatura koja ukazuje na mogući rizik od hipotermije. Definitivno nemojte birati vreću za spavanje prema ekstremnoj temperaturi!

Na tržištu postoji mnogo vreća za spavanje i nisu svi prikladni za svakoga. Stoga se najprije zapitajte u kakvim uvjetima i kako ćete najčešće putovati, kakav umor očekujete od svojih putovanja, te kako vaše tijelo funkcionira s toplinom. Prava vreća za spavanje vas sigurno negdje čeka. Ako još niste sigurni, pitajte nas, rado ćemo vam pomoći.

Više članaka o vrećama za spavanje:

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati odjeću za trčanje

Trebate pomoć?

Odgovarajuća odjeća za trčanje jamstvo je mnogo sretnih kilometara. Katka Balcarová će vam pomoći pri odabiru

Kako odabrati odjeću za suho vrijeme

Trebate pomoć?

Magla, kiša, vjetar, mraz - ništa što bi čovjek želio vidjeti na putovanju. Ali mi u 4camping-u vjerujemo u moto "Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća", a budući da nismo škrti, Vítek Hruška će s vama podijeliti savjete kako se pravilno odjenuti za suho vrijeme.

Mi biramo za vas

Vreća za spavanje od perja Warg Stark 900

249,33  (20.19 %) 198,99  1.499 kn

Usporediti

Vreća za spavanje od perja Warg Stark 900 Ladies

245,18  (18.84 %) 198,99  1.499 kn

Usporediti

(7.38 %) od 280,99  2.117 kn

Usporediti

Vreća za spavanje od perja Sir Joseph Koteka III 500 170 cm

385,25  (2.92 %) 373,99  2.818 kn

Usporediti

Vreća za spavanje od perja Warg Stark 650 Ladies

223,98  (28.57 %) 159,99  1.205 kn

Usporediti

Vreća za spavanje od perja Warg Stark 500

175,35  (15.6 %) 147,99  1.115 kn

Usporediti

315,42  (2.04 %) od 308,99  2.328 kn

Usporediti

375,22  (9.92 %) 337,99  2.547 kn

Usporediti