Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako održavati vreće za spavanje

Odabiru vreće za spavanje već smo posvetili nekoliko članaka. Danas ćemo vas savjetovati kako dobro njegovati svoju vreću za spavanje kako bi vam služila dugi niz godina.


Sadržaj

 

Prenošenje u kompresijskoj navlaci

Spakirajte vreću za spavanje u futrolu bez prethodnog presavijanja. Kada se pažljivo presavija, materijal više opterećuje slomljena mjesta, čime se smanjuje njegov vijek trajanja . Najbolje je vreću za spavanje natrpati u navlaku bez savijanja i odmah je po povratku kući raširiti .

   

 

Kako odabrati pravu vreću za spavanje?

Pernatu ili od šupljeg vlakna? Ljetnu ili trosezonsku? Mumija ili poplun? Recimo kako odabrati pravu vreću za spavanje.

>>> PROČITAJTE VIŠE <<<

 

Skladištenje

Vreću za spavanje iz trgovine nosimo pažljivo zapakiranu u navlaci, što ne znači da je u njoj treba biti i kod kuće. Gledajte da je ne držite u njenoj navlaci, odnosno držite je otpakiranu, a ukoliko je moguće držite je u pamučnoj jastučnici ili nečemu sličnom, a zapakirajte je tek pred polazak na put. Ako želite da vaša vreća za spavanje traje dugo, slijedite ove savjete. Vreću za spavanje ostavite otvorenu (npr. u ladici od kreveta) ili je objesite na vješalicu . Većina vreća za spavanje ima omče za koje se vreća može lako pričvrstiti. Ovako pripremljenu vreću za spavanje čuvajte na suhom mjestu. Zauzet će više prostora, ali se isplati.

Posebna kategorija su vreće za spavanje punjene perjem . Problem pernatih vreća za spavanje nekada je bila minimalna kalorijska vrijednost mokrog perja, koje se "zalijepi" i gotovo gubi udobnost (= sposobnost ispuniti vreću sa što manje perja, a da ispuni što više prostora). Pokušajte održavati perje suhim, često provjetravajte i prosušujte. Većina proizvođača vreća za spavanje od perja sada koristi materijale koji nisu samo lagani, već i u određenoj mjeri vodootporni. Ponekad ne samo vodoodbojna nego i izravno vodootporna. Kada se tome doda prirodna "masnoća" perja, potom se ne morate brinuti o korištenju vreće za spavanje čak i u vlažnim uvjetima.

 

Održavanje tijekom kampiranja

Po dolasku na odredište najbolje je vreću za spavanje izvaditi iz njene navlake ili omota i raširite je. Nakon nekog vremena dobiva svoj volumen. Ujutro je dobro prozračite (otvorite) i ostavite da se isuši. Držite je u kompresijskoj navlaci samo onoliko koliko je potrebno .

   

 

Kako odabrati vreću za spavanje prema aktivnosti

Pernatu ili od šupljeg vlakna? Ljetnu ili trosezonsku? Mumija ili poplun? Za odabir vreće za spavanje najbolje je da se odaberete jednu od dolje navedenih kategorija.

>>> PROČITAJTE VIŠE <<<

Pranje

Unutarnje prljavštine možete spriječiti korištenjem umetka za vreću za spavanje , koji je također dodatni toplinski sloj. Koristan je i s higijenskog gledišta.

Male mrlje izvana možete očistiti spužvom namočenom u sapunastu vodu, dok veće zahtijevaju pranje u perilici.

Prije pranja prvo provjerite može li se vaša vreća za spavanje stvarno prati i slijedite upute proizvođača . Često pranje vreća za spavanje se ne preporučuje jer narušava izolacijska svojstva.

Prije pranja zatvorite patentni zatvarač na vreći, uključujući i suhe zatvarače, kako biste spriječili oštećenje tkanine. Vreću za spavanje perite odvojeno. Preporučujemo korištenje posebnog proizvoda koji će vas savjetovati u trgovini sportske opreme. Operite vreću za spavanje za nježni program i pustite da se dobro ispere kako biste isprali sav prašak. Nakon pranja izvadite vreću i rasporedite je vodoravno na sušač. Pustite da se ovako polako osuši. Ne stavljajte vreću za spavanje na grijač .

Pernatu vreću za spavanje najbolje je prati ručno i uz pomoć nježnih deterdženata. Perilicu rublja možete koristiti samo u slučaju velike potrebe, ali samo sa malim brojem obrtaja i sa stvarno velikim kapacitetom (za puno kg) i prilično male vreće za spavanje. Inače ćete uništiti ne samo perje, već i perilicu, jer vreća za spavanje upija ogromnu količinu vode, a motor nije u mogućnosti to da izdrži.. Nakon pranja ostavite vreću za spavanje da se okapa, a zatim lagano sušiti.

 

Korisne poveznice

 

Resursi: unsplash.com

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati šator za biciklistička putovanja

Trebate pomoć?

Jeste li strastveni biciklist i zadovoljni ste noćenjem u šatoru? Bilo da ste odvažniji ili jednostavno želite uštedjeti na skupljim smještajima u kolibama ili udobnijim pansionima, sigurno će vam koristiti neki savjeti pri odabiru pravog biciklističkog šatora koji vas neće iznevjeriti na vašim putovanjima.

8 načina za izgradnju cerade

Trebate pomoć?

Upute za izgradnju skloništa od cerade. Pokazat ćemo vam 8 mogućnosti gradnje pomoću štapova za planinarenje, bicikala i drveća.

Mi biramo za vas

Vreća za spavanje od perja Warg Stark 650 Ladies

223,98  (27.68 %) 161,99 

Usporediti

82,30  (0.38 %) 81,99 

Usporediti

Vreća za spavanje Husky Mopy

76,99 

Usporediti

Vreća za spavanje Warg Microlite 800

70,00  (30.01 %) 48,99 

Usporediti

Vreća za spavanje Warg Microlite 1000

74,77  (29.13 %) 52,99 

Usporediti

144,33  (14.09 %) 123,99 

Usporediti

Ženska vreća za spavanje Loap Nauru L

49,44  (39.34 %) 29,99 

Usporediti

Poplun vreće za spavanje Outwell Roadtrip Double

139,34  (58.38 %) 57,99 

Usporediti