Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

8 načina za izgradnju cerade

Upute za izgradnju skloništa od cerade. Pokazat ćemo vam 8 mogućnosti gradnje pomoću štapova za planinarenje, bicikala i drveća.


Sadržaj

Osnovni tipovi konstrukcije prema raspoloživoj opremi:

Olakšajte ruksak, ostavite šator kod kuće i oslonite se na dobru staru ceradu. Ili možda na tržištu ima više nego dovoljno novih, modernih alternativa u duhu univerzalne Shirak cerade marke Warg. Ima li boljeg prilike od ljeta za uživanje u spavanju uz nevjerojatan pogled na noćno nebo i izlaske sunca...

 

 

O autoru

Matyáš Vejskal

Outdoor opremu testiram od 2014. Pisao sam korisničke recenzije za češke i inozemne medije, uključujući i poznate outdoor časopise, te sam surađivao s nekoliko proizvođača na razvoju noževa, cipela i linija odjeće za bushcraft. Od rada za računalom bježim u prirodu i testiram granice outdoor opreme tijekom zahtjevnih višednevnih tura, idealno povezanih s planinarenjem.

 

 

Što je zapravo cerada?

Vjerojatno ste već spavali pod ceradom i vjerojatno imate osjećaj da ako možete napraviti jednostavni A oblik, to će vam biti dovoljno sve dok ne umrete. Kad bi život bio tako jednostavan :). Svaki bivak je jedinstven, a ako naučite nekoliko različitih tipova cerada, možete izvući maksimum iz svake situacije.

Zaklon je zapravo cerada s omčama za otpuštanje na rubovima ili čak ojačanim šavom na mjestu najčešćeg savijanja. Spavanje pod ceradom ima svoje prednosti i nedostatke:

+

 • lagan i kompaktan zaklon od kiše
 • kontakt s prirodom
 • jednostavno kuhanje
 • manja kondenzacija vlage nego u šatoru
 • univerzalnost

-

 • ne štiti od komaraca
 • zahtjevniji na prognozu i iskustva
 • zaštita od vjetra i kiše je slabija od šatora

Pažljivo razmotrite kako će se omjer između udobnosti (visine i tlocrt zaštićenog prostora) i zaštite od kiše (rubovi cerade spušteni do tla s jedne ili više strana) promijeniti u sljedećim scenarijima:

 • Prognoza predviđa noć bez kiše, navlačim ceradu samo za povremeni pljusak ili jutarnju rosu.
 • Na biciklu usred polja, uhvatio me pljusak, te moram ostati do jutra.
 • U planinama se diže vjetar i dolazi oluja, imam samo jedno drvo na raspolaganju.
 • U šumi sam, stalno pada kiša i padat će.

Stoga ćemo pogledati 8 različitih konstrukcija zaklona i reći za što su prikladni. Orijentirati ćemo se prema prirodi mjesta, vremenskoj prognozi i opremi koja vam je na raspolaganju. U sljedećim primjerima koristit ćemo ultralagani zaklon Warg Shirak zaklon, koji je jedan od najpopularnijih zbog svoje svestranosti i pristupačne cijene.

 

Predstavljamo Warg Shirak zaklon 

Shirak je ultralagani zaklon outdoor brenda Warg koji s većinom svojih proizvoda iznenađuje kvalitetom i tehnologijom po vrlo povoljnoj cijeni koju drugdje možete pronaći nekoliko cjenovnih razreda više. Isti je slučaj i sa Shirakom, gdje dobivate vrhunsku ceradu s izdržljivim silikonskim premazom, tešku samo 485 grama i praktičnih 16 ojačanih ušica, što vas izravno potiče na eksperimentiranje s oblikom skloništa. U pakiranju ćete pronaći 6 klinova od duraluminija i užad za zatezanje, što je sve što će vam trebati za postavljanje šatora.

 

Naziv:

 

Shirak

Proizvođač: 

Warg

Masa: 485 g
Vodootporni tropica: 3 000 mm
Materijali tropika: 20D Nylon Ripstop
Dimenzije cerade: 260 x 260 cm
Broj petlji: 16
Premazivanje: dvostrani silikon

 

 • dimenzije: 260 x 260 cm
 • mala težina 485 g
 • izdržljivi konopci za pričvršćivanje i ušice za pričvršćivanje
 • male dimenzije zapakirane cerade
 • najlon tropico s ripstop obradom
 • vanjski i unutarnji silikonski premaz
 • reflektirajuće petlje
 • dio pakiranja: 6x lagani duraluminijski klin

 

Potrebna oprema

Možete koristiti širok raspon različite opreme za izgradnju osnovnih tipova zaklona. Što više vrsta konstrukcija poznajete, to ćete sklonište bolje prilagoditi danim uvjetima i reagirati na razna odstupanja. U većini slučajeva možete se snaći s 4 osnovna predmeta (na primjer, gore spomenuta Warg Shirak cerada uključuje prva 3 već u paketu):

 • Cerada sa rupama za fiksiranje po obodu (min 2,5 x 2,5 m)
 • Aluminijski klinovi (min. 6 komada)
 • Užad za zatezanje (min. 4 kom., duljina 3 m)
 • Štapovi za planinarenje, bicikl, drveće, ...

Ako se nađete u ekstremnoj situaciji, sklonište se također može izgraditi korištenjem čisto prirodnih resursa. Priprema traje duže, hidroizolacija ovisi o iskustvu i dostupnom materijalu, ali se svakako ne može smatrati ekološki prihvatljivim pristupom. Ako ponesete gornje 4 osnovne stvari, ne morate lomiti grane, ni oštriti kolce nožem. Također mislimo i na prirodu.

 

Osnovni tipovi konstrukcije prema raspoloživoj opremi:

1. Štapovi za planinarenje

Ako ste na trekingu i imate štapove sa sobom, dobro za vas. Zahvaljujući tome, ne morate brinuti o prisutnosti drveća i možete izgraditi svoje sklonište bilo gdje. Odaberite ravno i idealno malo uzdignuto mjesto kako se u slučaju kiše ne biste probudili usred močvare ili bujnog potoka.

Uvijek pokušajte predvidjeti odakle bi vjetar mogao doći i prema tome usmjerite zaklon. Koristite stijene, visoka stabla ili druge prirodne prepreke koje vam mogu služiti kao dodatna zaštita kako vam kiša ne bi ulazila u vreću za spavanje. Štapove možete koristiti s obje strane, ovisno o podlozi odaberite je li bolje zabosti ih ili samo staviti ručku na tlo.

a) Visoko A

Ako prognoza ne predviđa kišu ili jak vjetar, napravite ceradu za svaki slučaj i udobno se smjestite. Štapove za planinarenje produžite do maksimuma, preko njih do pola razvucite ceradu i raširite oba krila što je više moguće. Ispod cerade se možete udobno smjestiti i imati maksimalno prostora za npr. pripremu večere ili presvlačenje.

b) Nisko A

Ako smanjite štapove tako da obje duge strane cerade dopiru do tla, dobit ćete nisko A. Smjestite klinove po obodu i maksimalno ste zaštićeni od jake kiše i vjetra s dvije strane. Ispod cerade nažalost neće biti puno korisnog prostora, tek za jedno ležeće tijelo i ruksak.

c) L-krov

Ako vam se ne čini da će biti vjetra, možete postaviti samo „L“ ceradu. Postavite štapove na isti način kao i za A vrste, samo oko 1/4 duljine cerade - to ostavlja udobnu visinu zaklona i mogućnost da jednu stranu povučete prema zemlji. U otvorenom dijelu imat ćete dovoljno mjesta za sjedenje, u niskom kutu bi i u slučaju pljuska trebalo ostati relativno suho.

d) Kupola

Ovaj tip nudi zanimljive prednosti posebno manjim osobama. Podignete jedan kut cerade pomoću štapova za planinarenje, a ostala 3 vrha pričvrstite za tlo. Možete sjediti u prednjem dijelu, zatim možete udobno spavati u stražnjem dijelu. Samo pazite, na ovaj način nećete iskoristiti cijelu dužinu cerade, tako da to neće biti za visoke osobe.

 

 

2. Bicikl

Ako ste na izletu biciklom i ne vidite drveće u blizini, dobro je znati i ovu metodu. Okrenite bicikl na sjedalo i upravljač (samo pazite da ih ne ogrebete) i bacite ceradu preko bicikla. Prikvačite ga s jednim podignutim rubom kao što vidite na slici i imate udobnu ćeliju za dobar san. Svakako ga prvo isprobajte u vrtu kako biste dobili dojam koliko velik i udoban zaklon možete dobiti kombinacijom bicikla i cerade.

 

3. Drveće

Tradicionalni konstrukcijski materijal svih avanturista je drveće. Ali nećete ih uvijek uspjeti pronaći u idealnom razmaku sa savršeno ravnom platformom obraslom mahovinom u sredini. Obično noću proklinjete korijenje, panjeve i osjećaj da spavate naglavačke. S druge strane, čak i bez štapova, možete izgraditi jedan od zaklona dizajniran za trekking štapove, samo pronađite dva dugačka ravna štapa u šumi.

a) Dva pričvršćivanja

Ako nađete dva lijepa stabla dovoljno udaljena jedno od drugoga između kojih možete spavati, navućite klasično A. Niska, visoka ili „L, izbor je vaš. Sada koristite drveće umjesto štapova za planinarenje. Samo budite oprezni jer ovako razvučena cerada ima tendenciju da se slegne na kiši, pa budite spremni uskočiti.

b) Jedno pričvršćivanje

Ako nemate sreće, možete izgraditi sklonište uz pomoć jednog stabla. Tri kuta pričvrstite za tlo, preostali vrh podignete užetom i zavežete za drvo. U ovom skloništu neće ostati puno korisnog prostora, ali vjerojatno nećete pokisnuti. Poigrajte se s visinom i širinom zaklona, možda pronađete idealan kompromis.

c) Viseća mreža

S visećom mrežom ne morate brinuti o tome koliko je ravan dio između stabala, samo trebate da budu međusobno udaljena 6 metara. Zatim razvučete jedro dijagonalno i pričvrstite druga dva kraja za tlo. To će vam dati više duljine da pokrijete cijelu viseću mrežu, ali će u isto vrijeme biti dovoljno materijala za zaštitu od bočne kiše.

 

Teorija je tu, što dalje?

Čitanje nije dovoljno. Slike mogu izgledati jasno, sve ima smisla, ali samo će pošteno treniranje na terenu otkriti svu zamršenost stvarnosti. Spakirajte ruksak, spakirajte ceradu i možda čak i štapove za planinarenje ili bicikl i otiđite u šumu izvan grada usavršiti svoje vještine. Na pogreškama se uglavnom uči, a nema goreg nego početi griješiti kada iznad tebe prijeteće zagrmi nebo i prve kapi padnu na tvoj vrat (provjereno na vlastitoj koži). Stoga pokušajte izgraditi sve vrste i vidjet ćete da to nije toliko teško.

Jeste li već odabrali pravu ceradu? Pogledajte Warg Shirak, s tom nećete pogriješiti.

 

Korisne poveznice

 

Autor: Matyáš Vejskal

Izvori: arhiva autora

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati šator za biciklistička putovanja

Trebate pomoć?

Jeste li strastveni biciklist i zadovoljni ste noćenjem u šatoru? Bilo da ste odvažniji ili jednostavno želite uštedjeti na skupljim smještajima u kolibama ili udobnijim pansionima, sigurno će vam koristiti neki savjeti pri odabiru pravog biciklističkog šatora koji vas neće iznevjeriti na vašim putovanjima.

Planinarski ruksak i što spakirati u njega

Trebate pomoć?

Mučite li se s popisom stvari koje biste spakirali sa sobom za outdoor avanturu? Inspirirajte se u našem članku.

Mi biramo za vas

95,00  (29.48 %) 66,99 

Usporediti

204,99  (10.24 %) 183,99 

Usporediti

140,00  (32.86 %) 93,99 

Usporediti

110,00  (32.74 %) 73,99 

Usporediti