Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Spavanje u visećoj mreži - sloboda, lakoća i lijepa iskustva

Sigurno ste primijetili da na Instagramu već neko vrijeme vlada neviđeni bum visećih mreža. Neki ga objese na palmu, drugi uz bazen u vrtu, treći s mreže promatraju noćno nebo.

Čak je i pojam "viseća mreža" je prestao biti dovoljno privlačan, sada se jednostavno kaže "hamaka". Osim umjetničkih slika s hashtagom #hammocklife, s ovom stvarčicom možete otići i na tjedni treking ili na godišnji put oko svijeta. Dovoljno je podesiti ceradu protiv kiše, toplinsku izolaciju, te po mogućnosti mrežu protiv insekata. Pa pogledajmo to.

Prije nekoliko godina počeo sam eksperimentirati s alternativom spavanja u šatoru i neudobnom spavanju pod čistim nebom u Bivak vreći za spavanje. Uglavnom, najviše mi je smetala niska prozračnost šatora ljeti, a također i njegova težina. A kod spavanja na podlozi bih izuzeo neugodnu vlagu i neudobnost. A kad mi je prijatelj mi je tada rekao da je negdje vidio ljude kako spavaju u visećoj mreži, samo sam se nasmijao.

Viseća mreža se koristi u vrtu ili na plaži, kako netko može zaspati u tome?! Pa čovjek je u tome slomljen kao perec! Nekako se tada dogodilo da sam nabavio viseću mrežu i počeo sam razmišljati kako zamijeniti šator od 3kg za viseću mrežu od 250g. To je bilo još prije buma visećih mreža – nitko ih nije puno prodavao, stvari iz inozemstva su bile skupe i ja sam to moram smisliti sam. Sada je to drugačije, sve možete pronaći u e-trgovini, sve od visećih mreža do tendi.

Razmišljate li o visećoj mreži?

Evo nekoliko razloga zašto se isplati je isprobati:

 • brzina postavljanja
 • maksimalna prozračnost
 • nezahtjevna za odabir mjesta
 •  
 • minimalistička težina (može biti ispod 1 kg)
 • ne ograničava vaš kontakt s okolnom prirodom
 • lagano ljuljanje za laku noc :-)

Jesam li te namamio? Započnimo...

Dolazimo do onoga što vam treba. Hamaka je individualna stvar i dobro je ići korak po korak i postupno otkrivati što vas od toga privlači. Prva potrebna stvar je viseća mreža. Ovdje će vas zanimati parametri poput težina, veličina i cijena. Dobar izbor je izdržljiviji najlonski materijal s vlaknom oko 70D i veličinom 300 x 150 cm, gdje može težina biti 400 g i cijena do 600 kn.

Potrebnim dodatkom su remeni za pričvršćivanje viseće mreže. Ako ne znate raditi čvorove i imate financije na to, slobodno kupite set remena izravno od proizvođača. Alternativa je jeftinija ravna petlja željene duljine s nosivošću prema vašoj kilaži. Ja imam 90 kg, koristim užad od 5 m (2 kom) nosivosti 150 kg, koštaju me do 70 kn.

Također obratite pozornost na vrstu korištenog čvora. Remenje proizvođača spojene su na karabinere ili na neki drugi sustav za brzo otpuštanje. Dobro je naučiti "Siberian hitch", to je jednostavno petlja s mogućnošću munjevitog odvezivanja.

Upute za Siberian hitch možete pronaći u ovom videu na engleskom:

 

Sada sve što trebate učiniti je izaći na teren, pronaći dva stabla i isprobati viseću mrežu.

 1. Počnite odabirom stabla 5-6 m odvojena od sebe tako da ima dovoljno užeta između kraja viseće mreže i stabla.
 2. Omotajte stabla petljom, koristite petlju koju ste naučili gore, ona će se stegnuti oko stabla i neće kliziti prema dolje.
 3. Vezati viseću mrežu na slobodne krajeve istim čvorom. Uže od viseće mreže treba visiti oko 30°. Nemojte do kraja stegnuti viseću mrežu "---", niti je postaviti opuštenu u obliku slova "U". Kraj na kojem ćete imati glavu idealno bi trebao biti bliže deblu.
 4. Lezite i uživajte u osjećaju pobjede.

A sada ćemo fino poraditi detalje

Što ako se ne ljuljate samo u vrtu, već želite spavati na njoj i na treku? A što ako počne padati kiša? Ili u Indoneziji? Prilikom prelaska norveških fjordova, izlet u zimsku šumu?
U osnovnom setu visećih mreža i vreća za spavanje postoje nedostaci koje će trebati riješiti.

Položaj za spavanje

Prvi trik je položaj za spavanje. Sjednite u viseću mrežu i ljuljajte se, kao što možete vidjeti na ovoj djevojci na fotografiji od National Geographica:

Ali čim krenete da spavate morate pravilno leći u viseću mrežu:

 • Nemojte ležati točno duž osi između užadi, to će vam uništiti leđa.
 • Okrenite za 15-45 ° u stranu. Samo bacite noge ulijevo, glavu udesno.
 • Kada se pravilno koristi, viseća mreža će se ispraviti i omotati svoje vrhove oko vas.
 • Naučite spavati s glavom na bočnom rubu i ne treba vam jastuk.

Ovo je temelj, naučite to ili još bolje, proširite ga na spavanje na boku, leđima i trbuhu i repertoar će vam biti potpun! (PS .: Da, funkcionira to!)

Sindrom hladne stražnjice

Jednu stvar u visećoj mreži ćete odmah osjetiti. Čim se malo ohladi i zapuhne, na stražnjem dijelu će vam biti hladno. Ali ajde da o tom popričamo. Spavanje u visećoj mreži je malo hladnije od spavanja u šatoru. Definitivno se ne morate brinuti zbog nedostatka ventilacije, što ćete cijeniti ljeti. U jesen i općenito u hladnijim danima, dobro je o tome voditi računa i odabrati jaču vreću za spavanje.

Međutim, budući da se vreća za spavanje stisne ispod leđa i na tom mjestu praktički gubi izolacijska svojstva, moramo govoriti o dodatnoj izolaciji. Ona ti doslovno može spasiti guzicu!

Za rješenje je dovoljna obična podloga od pjene položena u viseću mrežu. Neke mreže imaju poseban džep za to, što je dobro, jer ni sam ne mogu spavati s podlogom u visećoj mreži, a uvijek se probudim kad je podloga već na tlu i ledenice mi vise s bokova. Ovo rješenje je samo za nekoga.

Također je sasvim dovoljno spriječiti strujanje zraka ispod viseće mreže - to se rješava izolacijom ispod mreže. To može biti underquilt (takva otvorena vreća za spavanje za vješanje ispod viseće mreže), koja je skupa, teška i glomazna. Našao sam drugačije rješenje i objesio sam komad tkanine od flisa ispod svoje viseće mreže.

Zbog toga ne morate odmah kupovati Polartec dukserice, dovoljna je samo obična deka i 4 kopče. Širina neka bude nešto veća od viseće mreže, a dužina na metar da se stavi preko stražnjice (kod većih je dobro suziti krajeve kako bi kopirali oblik viseće mreže). Ovim izumom zarobit ćete zrak na visećoj mreži i spriječiti neugodno hlađenje. Nije tako teško ni skupo, a deka se uvijek može koristiti kao deka. Ovo rješenje mi funkcionira do jeseni.

Dolazi kiša

Još jedna “radost” je kad pada kiša. Zatim je potrebno spakirati ceradu. Da, idealno bi bilo je uvijek imati uz sebe. Preporučam ceradu s dužim rubom od 3 - 3,5 m, ali ga možete razvući i na koso, tako da dobijete malo duži krov, pogledajte ovu ceradu od Ferrina. Ono se proteže preko viseće mreže, a labavi krajevi su pričvršćeni za tlo.

Ako puše jak vjetar, klinovi od štapića možda neće biti dovoljni i dobro ih je vezati i za korijen drveta ispod površine. Ili si spakirajte i šatorske klinove. Ne postavljajte ceradu previsoko, imajte na umu da će se viseća mreža spustiti i da bi kiša mogla zapuhati u vašu jazbinu. Kako voda ne bi kapala niz užad u mrežu, dobro je za uže vezati nekoliko uzica koje će dovesti do kapanja viška vode.

Šestonožni (ne)prijatelji

U tropima će biti potrebno zaštiti se od nametljivih komaraca i ostalih insekata. Ili sam imao sreće s nama i ništa mi nije pošlo po zlu, ili bih izvukao repelent i cijelu noć sam bio miran. Kukci u prašumi mogu biti nametljiviji, a mještani znaju zašto spavaju u mrežama protiv komaraca. Takve mreže izrađuju se i za viseće mreže i dobro je odabrati one sa zaštitom od 360°. Komarac može ugristi tkaninu i ako imate samo mrežu za komarce preko glave, i dalje će pokušavati doći do vas odozdo.

Kako uštedjeti na težini u dvoje?

Pa idemo u finale. Rijetki od nas pješače sami, te nositi dvije viseće mreže, užad, ceradu, je gotovo jednako težini manjeg šatora za dvije osobe. Možemo li spavati dvoje u visećoj mreži? Ili kako uštedjeti na težini? Naravno, postoje duple viseće mreže namijenjene za dvoje, ali to je dobro za drijemanje nakon ručka. Nemojte očekivati da će dvije odrasle osobe udobno spavati u jednoj visećoj mreži. Nažalost, to ne funkcionira. A ako netko od vas to uspije, javite mi u komentarima.

Ipak, postoji način da spavate jedan pored drugog tako da u ruksak možete spakirati samo jednu ceradu i jednu užad. Razvući ćete petlju između širokih stabala i poigrajte se s čvorovima. Za tu svrhu koristim švedsku RunLock užad, ali i to je klasika, dovoljno je da krajevi visećih mreža budu u širini debla.

Mogućnost je jednu viseću mrežu staviti više, a drugu niže, ali za to je potrebno malo vještine, a ja do toga još nisam stigao.

Nemojte čekati i krenite na još jedan put s visećom mrežom.

Život je kratak, pa zašto se malo ne ljuljati? Možete se naviknuti, leđa vas neće boljeti i dobit ćete puno lijepih iskustava. Čak ni spavanje na rubu šume, gdje možete vidjeti noćno nebo, a ujutro možete jednim okom promatrati izlazak sunca, pa opet zatvoriti oči i spavati dalje. Iskustva koja je teško usporediti s bilo čim.

Resursi: arhiva autora, theultimatehang.com, NationalGeographic.com

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati šator za biciklistička putovanja

Trebate pomoć?

Jeste li strastveni biciklist i zadovoljni ste noćenjem u šatoru? Bilo da ste odvažniji ili jednostavno želite uštedjeti na skupljim smještajima u kolibama ili udobnijim pansionima, sigurno će vam koristiti neki savjeti pri odabiru pravog biciklističkog šatora koji vas neće iznevjeriti na vašim putovanjima.

8 načina za izgradnju cerade

Trebate pomoć?

Upute za izgradnju skloništa od cerade. Pokazat ćemo vam 8 mogućnosti gradnje pomoću štapova za planinarenje, bicikala i drveća.

Mi biramo za vas

98,10  (11.33 %) 86,99 

Usporediti

Viseća mreža za postavljanje na drvo Bo-Camp Samba

43,18  (5.07 %) 40,99 

Usporediti

123,30  (17.28 %) 101,99 

Usporediti

Viseće mreže Hamaka.eu Rio1

50,99 

Usporediti

75,00  (5.35 %) 70,99 

Usporediti

58,00  (5.19 %) 54,99 

Usporediti

113,99 

Usporediti