Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako odabrati štapove za trekking?

Trebate pomoć pri odabiru odgovarajućih štapova za trekking i ne znate kome se obratiti? Naš je članak ovdje kako bi vam ovaj složeni odabir bio što lakši.


Sadržaj

Trekking štapovi ili drugim riječima štapovi za planinarenje sve češće vidimo oko sebe. Kretanje s njima ima odličan učinak na izdržljivost i kondiciju, s njima ćete razgibati praktički cijelo tijelo. A mogu biti korisni i na velikim ekspedicijama i u sportu u parku. No na tržištu ih ima toliko, da ih je jako teško raspoznati. Ovaj će vam članak pomoći orijentirati se i pokušati vas usmjeriti kako bi izbor bio vaše jamstvo zadovoljstva.

Važno je točno znati šta od štapova trebamo, kako bismo odabrali one najbolje za naše specifične potrebe. Kao i većina sportskih i planinarskih artikala na tržištu, i štapovi mogu biti usko specijalizirani. Pa porazgovarajmo o njima.

 

 

Osnovna pitanja

Važno je prvo znati:

 • za koju ćete točno aktivnost koristiti štapove? (teže pješečarenje, nezahtjevan teren)
 • kojim načinom želim koristiti štapove? (trek ili tzv. nordijsko hodanje)
 • koliko želim uložiti u štapove?
 • jedan ili više štapova?
 • vanjsko zaključavanje kopčom (Fast Lock) ili unutarnje zaključavane tiplom?
 • apsorpcija udarca (tzv. antishock)?

 

Znate li odgovor na sva ova pitanja? Zatim možete prijeći na sam odabir.

 

Podjela štapova za hodanje

Štapovi su u osnovi podijeljeni u dvije kategorije:

 1. S apsorpcijom udarca
 2. Bez apsorpcije udarca

 

1. S apsorpcijom udarca

Štapovi sa apsorpcijom imaju sustav antishock. To je sustav koji služi za apsorpciju udarca. Sastoji se od unutarnje opruge u štapu, a kod većine štapova ovaj dodatak se može isključiti ako je nepotreban ili ako hodate uzbrdo. Ova „antishock“ funkcija je preporučena ukoliko imate slabe ili ozlijeđene gležnjeve, koljena ili kukove. To prigušuje udarce koji bi prešli na gornje udove u nedostatku antishock sustava.

Prednosti i nedostaci štapova s apsorpcijom udarca:

+

 • apsorbira udarce
 • Antishock učinak može se uključiti i isključiti
 • mogu ublažiti bolove u nogama ako imate zdravstvenih problema

-

 • blago smanjena stabilnost zbog opruge štapa u dodiru s površinom

 

 

2. Bez apsorpcije udarca

Pogodni su za nezahtjevne turiste. Mogu se kupiti jeftinije, mogu se koristiti kao uobičajeni dio šetnje po hrvatskim šumama, čak i po mekšim terenima. Ako od štapova očekujete samo podporu, i vaše šetnje neće trajati predugo, biti ćete zadovoljni i s osnovnim modelima. Na mekom terenu prioritet vam je stabilnost, koju možete dobiti oslanjanjem na čvrsti štap. U tom slučaju, antishock bi vam uskratio tu stabilnost.

Ali važno je znati da kod većine štapova ovaj dodatak se može isključiti ako je nepotreban ili ako hodate uzbrdo.

Prednosti i nedostaci štapova s apsorpcijom udarca:

+

 • na terenu za koji su namijenjeni, odradit će izvrsnu službu
 • cijenom pristupačniji

-

 • nećete moći uključiti sistem apsorpcije ako dugo hodate po tvrdoj podlozi

 

 

Odabir prema parametrima

Prijeđimo na osnovne parametre, najbitnije stvari kod odabira štapova. Pritom odlučiti što uopće i ne trebamo imati, i gdje napraviti kompromis. Znam da svako turističko ili sportsko pomagalo treba biti točno "krojeno" prema vašim zahtjevima,pa nekad vam neće odgovarati ni najskuplji trekking štapovi. Stoga moramo dobro razmisliti za koje aktivnosti ćemo koristiti štapove i koji su nam sustavi i značajke važni.

Sljedeća poglavlja su:

 1. Vanjsko zaključavanje kopčom (Fast Lock) ili unutarnje zaključavane tiplom?
 2. Teleskopski ili Z-pole (sklopivi) štapovi?
 3. Od kojeg materijala trebaju biti izrađeni segmenti?
 4. Kakva je izvedba drške?
 5. Kapice i gumene krpljice - izvedba, materijal?
 6. Koliko ste spremni platiti?

 

 

Test: Trekking štapovi Leki Micro Vario Carbon Lady AS

Puno ljudi još uvijek uzima treking štapove kao pomagalo za starije osobe. U današnjoj recenziji Nela Jandeková, koja je testirala Leki štapove, pokušat će razbiti ovaj mit.

>>> PROČITAJ VIŠE <<<

 

1. Vanjsko zaključavanje kopčom (Fast Lock) ili navijanjem?

Fiksacije segmenata su najčešće podijeljene u dvije vrste, Fast Lock (vanjsko zaključavanje kopčom) i sustavom okretanja Twist Lock. Oba ova sustava također se mogu smatrati ljetnim (unutarnje zaključavanje tiplom (tkz. ''frkalice'')) i zimskim (Fast Lock sustav). Fast lock sistem se lako otključava čak i u rukavicama dok unutarnje zaključavanje tiplom susrećemo na cjenovno pristupačnijim štapovima; funkcionira na način da se na vrhu segmenta nalazi tipla koja se raširi/skupi okretanjem (''frkanjem'') segmenta. Ali ima više razlika.

Fast Lock sustav je malo teži (neki štapovi su teški samo par grama), ali daleko najrašireniji i najjednostavniji. To olakšava podešavanje duljine štapova, sistem zaključavanja kopčom je bolji, jednostavniji i brži način a nalazimo ih na luksuznijim modelima štapovima. Uvrtanje je lakše (nije potreban dodatni sustav), ali sporije. U pravilu se „frkanje“ koristi na jeftinijim štapovima, ali ga u isto vrijeme koristi i određeni postotak ultralight štapova iz razloga koji sam već naveo.

Za bolju orijentaciju na trgu dodajem tzv Z-sustav, tu su segmenti provučeni kabelom. Štapove možete podesiti stezanjem i opuštanjem,sastoje se od 5 segmenta, a samo jedan se može podešavati. Prednost u odnosu na mehaničke sustave je smanjenje težine.

I to je dobro znati sustav zaključavanja često je usko povezan s apsorpcijom udaraca (Antishock), gdje se često kombinira s Fast Lockom.

Skupimo prednosti i nedostatke:

Fast Lock - kopče

+

 • jednostavan za korištenje, sustav pričvršćivanja moguć čak i u zimskim rukavicama
 • vrlo jednostavan za korištenje čak i za starije osobe
 • najbrži

-

 • Ako vam je bitan svaki gram, malo je teži

 

Twist Lock - na vijak „frkanjem“

+

 • ljeti relativno jednostavan za korištenje sustav fiksacije
 • najlakši, ne dodaje ni jedan dodatni gram štapovima

-

 • sporiji od sustava na kopče (Fast Lock)
 • teško rukovati u zimskim rukavicama
 • osobe s poteškoćama u kretanju mogu imati problem s ovim sustavom

 

2. Teleskopski ili Z-pole (sklopivi) štapovi?

Teleskopski

Vjerojatno ćete poznavati samo one teleskopske koji su među najčešće korištenim na tržištu. Ali postoje i sklopivi, koje sam već spomenuo u odjeljku o fiksaciji segmenta. Sklopivi štapovi su konstrukcijom od segmenata koji su provučeni kabelom (često od kevlara).

Teleskopski štapovi dijele se na broj segmenata u konstrukciji, dvodijelne i trodijelne. Prvi spomenuti su malo tvrđi i mogu podnijeti veće opterećenje. Segmenti imaju veći pomjer, a štapovi su teži. Trodijelni su najčešći tip, prednost je izvrsna složivost i svestrana upotreba. Obično su lakši od štapova s dva segmenta.

Postoje i štapovi koji se sastoje od samo jednog segmenta. Uglavnom se koriste za nordijsko hodanje, ali nisu baš složivi, ali imaju najbolju apsorpciju udaraca. Početnici neće iskoristiti njihovu punu ponudu, ali iskusniji već znaju koja je njihova čarolija.

Složivi

Kao što je već spomenuto, sklopivi štapovi su provučeni užetom i nalikuju na štapove za šatore. Vrlo brzo se rastavljaju i sklapaju, prikladni su za većinu aktivnosti na otvorenom, a često se koriste i za staze za tčanje po terenu (kada se mogu sklopiti u bilo kojem trenutku tijekom spusta).

Skupimo prednosti i nedostatke:

Teleskopski štapovi

+

 • lako podesivi
 • složivost (što više segmenata, tim lakše složiviji)
 • njihova konstrukcija može izdržati i veća opterećenja (dva segmenta)

-

 • Njihovo rasklapanje nije tako brzo kao u složivih
 • jednosegmentni imaju fiksnu duljinu

 

Složivi štapovi

+

 • složivost
 • brzina rasklapanja

-

 • mali raspon podešavanja visine

 

3. Od kojeg materijala trebaju biti izrađeni segmenti?

Većina planinarskih štapova izrađena je od aluminijske legure (bilo čvrsti tip 7075 ili ultralagani 7001). Možemo naići i na Karbon (ugljik), što je najlakša varijanta materijala, u isto vrijeme može izdržati najmanje opterećenje (krhko je). Nedostatak koji ga još uvijek prati je visoka nabavna cijena. Aluminijski štapovi su jeftiniji, teži i ne pucaju, karbonski štapovi su skuplji, lakši, dobro reduciraju vibracije, ali pucaju kod primjene velike sile (ne saviju se). Aluminijski štapovi su odlično ekonomsko i dugoročno rješenje. No, ako je svaki gram opreme bitan, i ako se štapovi koriste na trail/trekking/orijentacijskim i sličnim utrkama, onda su karbonski štapovi bolja opcija, pogotovo u Z-pole konstrukcijskoj varijanti. Na segmentima je otisnuta skala duljine koja olakšava podešavanje željene duljine štapa.

Povremeno je također i materijal stakloplastike, većinom se odnosi na štapove za skijaško trčanje i ne koristi se baš često. Želio bih još spomenuti i drvošto bi moglo biti idealno ako razmišljate o samo jednom štapu za formu šetanja.

 

4. Kakva je izvedba drške?

Materijal drške i njen dizajn

Drške mogu biti izrađene od termoformirane ili omekšane plastike, također se koristi guma. Za bolje modele, možda ćete pronaći mješavinu zdrobljenog pluta i plastike. Stoga se većinom koriste sljedeći materijali:

 • plastika (ne podnosi znoj i kliže)
 • neopren (dobro stoji u ruci)
 • EVA pjena (neupija, dobro stoji u ruci, apsorbira vibracije)
 • pluta (kombinira prednosti prirodnih mješavina i EVA pjene, ali je nešto teža)
 • kombinacija pluta + vezivo (malo lošija svojstva od EVA PJENE)
 • guma (najjeftinija varijanta, teži i smrdi)

Htio bih istaknuti produženu dršku, što se uglavnom odnosi na rješenja za ručke od EVA pjene. Velika prednost je mogućnost promjene uhvata kada je težak teren. Sama ergonomija drške ne mora svakome odgovarati, postoji mnogo raznih modela te je najbolje štapove isprobati uživo.

Gurtne

Gurtne su obično u dvije verzije, klasična (može se podesiti) ili na principu rukavice (neki proizvođači nude i nekoliko veličina rukavica).

 

5. Kapice i gumene krpljice - izvedba, materijal?

Kapice

Počnimo sa kapicama. Najčešće se koriste kapice od volfram karbida, rijetko čelične kapice. Karbid je najčešća verzija jer je gotovo neuništiv, čelik je već sigurni kompromis s manjim vijekom trajanja.

Gumene krpljice

Štapovi obično dolaze s većim brojem ovih komponenti. Općenito, što je manji promjer krpljica, tim bi površina na kojoj će se štapovi koristiti trebala biti tvrđa. U opremi uz štapove su većinom dvije vrste, jedan veći i jedan manji. Veći su za snijeg, a manji za ljetne izlete.

Vrh štapa

Njihov primarni zadatak je apsorbirati udarce na tvrdim površinama. Ako po takvim ne idete, možete ih skinuti. Većina ih se može samo staviti, ali neki imaju i vijke. Ako izgubite vrh štapa i trebate drugi, dobro je provjeriti kako je postavljen na vrh (navijeno ili samo stavljeno).

 

6. Koliko ste spremni platiti?

Trekking štapove možete kupiti u raznim cjenovnim kategorijama. Zlatna sredina koju preporučujem su štapovi po cijeni od oko 200-500 kn.

Jeftini štapovi često imaju nekvalitetnu konstrukciju koja ne može izdržati češće rastavljanje (slaganje) pa se mogu i slomiti (čak i ako djeluju kao robusni modeli).

Kvalitetni štapovi srednje cjenovne kategorije imaju izdržljivu i, ovisno o modelu, laganu konstrukciju, lako se mogu rastaviti bez straha od brzog trošenja mehanizma. Pritom obično imaju dobre ručke od kvalitetnog materijala.

Najskuplji modeli rade s konstrukcijom koja se temelji na najlakšim i najtrajnijim materijalima (kao što je Karbon- ugljik), tehnologije su patentirane.

 

Često postavljana pitanja

Koja visinu štapa je potrebna na moju visinu?

Važna stvar za objasniti. Kada hodate po ravnoj površini, ramena i podlaktice trebaju biti pod kutom od 90 stupnjevaAko se penjete na teže brdo, štapove možete namjestiti. Kako biste odabrali pravu duljinu štapova za planinarenje, slijedite jednostavno pravilo: vaša visina puta 0,7 ili 0,75. Primjer: ako ste visine 175 cm, izračun (175 cm × 0,7) bit će 122,5 cm, što bi trebala biti duljina optimalnih štapova.

Tražim samo jedan štap, mogu li dobiti tako nešto?

Da, postoji veliki broj štapova koji se prodaju po jedan. I to kao štapovi za hodanje ili kao vrlo lagani štap za planinarenje, koji može poslužiti i kao stativ za fotografiranje.

 

Korisni linkovi

 

Autor: Radek Martinek, Vít Hruška

Resursi: arhiva autora, unsplash.com, 4camping arhiva

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Planinarski ruksak i što spakirati u njega

Trebate pomoć?

Mučite li se s popisom stvari koje biste spakirali sa sobom za outdoor avanturu? Inspirirajte se u našem članku.

Kako odabrati odjeću za trčanje

Trebate pomoć?

Odgovarajuća odjeća za trčanje jamstvo je mnogo sretnih kilometara. Katka Balcarová će vam pomoći pri odabiru

Mi biramo za vas

od 94,99  716 kn

Usporediti

Trekking štapovi Warg Compact Light

56,99  429 kn

Usporediti

74,77  (13.08 %) 64,99  490 kn

Usporediti

(4.69 %) 60,99  460 kn

Usporediti

(9.18 %) 108,99  821 kn

Usporediti

Trekking štapovi Zulu Cork Antishock

41,52  (20.54 %) 32,99  249 kn

Usporediti

31,96  (18.68 %) 25,99  196 kn

Usporediti

37,00  (43.27 %) 20,99  158 kn

Usporediti