Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Organski pamuk

Organski pamuk je pamuk koji se proizvodi u skladu s međunarodno priznatim standardima organskog uzgoja iz Uredbe EU-a 834/2007, Američkog nacionalnog organskog programa (NOP), Indijskog nacionalnog programa organske proizvodnje (NPOP) ili Japanskog poljoprivrednog standarda (JAS). 

 

ŠTO JE ORGANSKO UZGOJ?

Ekološka proizvodnja pamuka ne znači jednostavnu zamjenu sintetičkih gnojiva i organskih pesticida. Metode organskog uzgoja više se temelje na poznavanju agronomskih postupaka kao konvencionalna proizvodnja utemeljena na inputu. 

Sustavni pristup ima za cilj stvaranje raznolikog i uravnoteženog poljoprivrednog ekosustava koji u idealnim uslovima uključuje sve vrste usjeva i ekonomske aktivnosti. Farme moraju proći dvogodišnje prelazno razdoblje u kojem se njihov proizvodni sustav mijenja iz konvencionalnog u ekološki. Glavni element organske proizvodnje je pažljiv odabir sorti prilagođenih lokalnim uvjetima u pogledu klime, tla i otpornosti na štetočine i bolesti.

ZAŠTITA OD štetočina

U konvencionalnoj poljoprivredi smatra se da je pamuk biljka koja je vrlo osjetljiva na napad štetočina. Kako bi se štetočina držali pod nadzorom, moraju da se prskaju velike količine sintetičkih pesticida. Međutim u organskom uzgoju, uporaba organskih pesticida nije dopuštena.

Ekološki pristup ima potpuno drugačiji princip: cilj je prije svega spriječiti pojavu problema sa štetočinama uspostavljanjem raznolikog i uravnoteženog poljoprivrednog ekosustava i pažljivim praćenjem populacija štetočina.

EKOLOŠKE STRATEGIJE ZA SUZBIJANJE ŠTETOČINA uključuju:

Plodored : Monokulture pružaju potencijalnim štetočinama pamuka obilne izvore hrane, što uzrokuje njihov brzi rast populacije. Uporaba pesticida na glavnim štetočinama može imati kao posljedicu problem sa sekundarnim štetočinama. Izmjena kultura stvara prirodnu ravnotežu i pomaže u održavanju niske populacije štetočina. 

Mješoviti uzgoj : Ima sličan učinak kao plodored, ali na manjem području u istoj vegetacijskoj sezoni i na istom polju. 

Podrška za prirodne neprijatelje : Zbog neupotrebe pesticida i deverzfikacije usjeva prirodni neprijatelji pamuka, poput ptica, bubamara, buba, pauka, parazitskih osa i mrava u takvim uslovima profitiraju. Poljoprivrednici se pokušavaju očuvati od napada štetočina i držati na prihvatljivoj razini. Pružanje pogodnih staništa za prirodne neprijatelje poput bubamara ili zlatica može pomoći u povećanju i stvaranju njihove populacije. 

Primamljivi usjevi : Neke štetočine pamuka preferiraju još usjeve poput kukuruza, suncokreta, bamije, sirka, indijskog kajana ili hibiskusa. Uzgoj ovih kultura zajedno sa pamukom su atraktivni usjevi sto dovodi do uštede pamuka. Osim njenih pozitivnih uticaja na suzbijanje štetnika, ove kulture se mogu sakupljati i na taj način pridonijeti diverzifikaciji proizvodnih sustava. 

Prirodni pesticidi : Ako preventivne mjere nisu dovoljno učinkovite, a populacija štetočina prelazi ekonomski prag štetnosti, tada se u uzgoju organskog pamuka može koristiti nekoliko prirodnih pesticida. Neki od njih su: NEEM ULJE pripremljeno od ekstrakta zrna indijske biljke nim (Azadirachta indica), nim ulje se sve više koristi u organskoj poljoprivredi jer je efikasan i ekološki bezbedan prirodni pesticid. Ovaj prirodni pesticid može da zaštiti biljku od raznih insekata i štetočina bez negativnog uticaja na korisne insekte. Buhač napravljen od cvjetova u prahu ili tekućih ekstrakata krizantema, učinkovit protiv gusjenica, skakavaca, štetočina koje napadaju pamuk; botaničke smjese, kombinacije ekstrakata iz različitih biljaka kao što su ricin, durman, libora, papaja, lišće batata, lišće rajčice, đumbir, čili, gliricidija, neven itd. 

UPRAVLJANJE KVALITETOM TIJEKOM BERBE I NAKON BERBE 

Cijena pamuka obično se određuje prema kvalitet sjemenki pamuka. Najvažnije mjere za poboljšanje kvalitete organskog pamuka tijekom i nakon berbe su sljedeće:

  • Uklanjanje lišća, nkon branja tobolaca dugo se vlakno odvaja od sjemena strojevima za egreniranje, a kratko vlakno linter strojevima. Nakon toga, svako se vlakno posebno balira.
  • Skupljanje i transport ubranog pamuka vrši se isključivo u pamučnoj tkanini nikada u najlonu ili drugim sintetičkim vlaknima , kako bi se izbjegla kontaminacija stranim vlaknima (od tkanine, kose, ambalažnog materijala itd.).
  • Berba samo zrelog pamuka. Nezrela pamučna vlakna slabo upijaju boje.
  • Pamuk nakon berbe čuva se na suhom. Pamuk se bere isključivo u suhom okruženju , dok tijekom jutarnje rose ili kiše berbu treba izbjegavati. Odmah iza žetve pamuk se mora čuvati na suhom mjestu.
  • Zaštita pamuka od nečistoća prašinom ili kemikalijama, posebno gnojivima, pesticidima i dizelom.
  • Tijekom skladištenja usjeva pamuka zabranjena je uporaba bilo kojeg sredstva za suzbijanje štetočina (npr. DDT).
  • Odvajanje organskog pamuka od konvencionalnog pamuka ili pamuka ubranog tijekom prijelaznog razdoblja jeste iz razloga kako bi se spriječilo miješanje.

NosiLife Craghoppers

Materijali i tehnologije proizvodnje

Down

Materijali i tehnologije proizvodnje

Corespun

Materijali i tehnologije proizvodnje