Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako odabrati filter za vodu

Filter nije igračka, već laboratorijska oprema. Nemojte se kockati sa svojim zdravljem i slijedite ova načela.


Sadržaj

90% turista ne zna koristiti filter za vodu. A kakvi ste vi s tim?

Svaki izlet u prirodu zaslužuje pažljivo planiranje. Najvažnije pitanje obično je koliko će mi vode trebati? Trebali bih pažljivo vagati, jer svaka litra je jednaka 1 kilogramu viška težine. A tu je upravo tu filtar za vodu koji će mi u većini slučajeva olakšati ruksak, ušutkati strahove od trovanja ili probavnih problema i otvoriti sasvim nove mogućnosti. Ali filtar nije igračka i moram ga tretirati kao dio laboratorijske opreme, jer filtar je upravo to - znanstveno čudo u mom džepu.

 

Mogu li piti vodu iz lokve?

Prilikom kupnje filtra za vodu mnogi kupci smatraju da s njim mogu bezbrižno piti bilo koju vodu - na primjer, iz lokve usred industrijskog područja. No, potrebno je shvatiti da filter nije čarobni štapić i ne pretvara odvratni mulj u pitku vodu (ili dobar rum :-) ). Zapamtite:

Filter smanjuje vjerojatnost!!

Ne izlažite se nepotrebnim rizicima i uvijek birajte najčišći izvor vode – bolji će biti brzi potok nego lokva u kolotečini na šumskom putu. Opet, jezero u planinama čišće je od ribnjaka izvan grada.

Zašto? Većina filtera nije 100% učinkovita i što je više stranih tvari u kontaminiranoj vodi, to ih više prolazi kroz filter. Ako niste u potpunoj nuždi i odaberete odgovarajući izvor vode, dobit ćete praktički savršen rezultat s 99,9999% učinkovitosti.

 

Funkcionira li to?

Da, filtri za vodu rade točno onako kako proizvođač tvrdi. Najčešće imaju sito od 0,1 mikrona što znači da će iz vode ukloniti većinu krutih čestica i opasnih bakterija poput e.coli ili salmonele. Ovdje je sve potpuno jednostavno.

Ali ono s čime se obični filtri obično ne nose su teški metali i virusi. Teški metali se ne mogu filtrirati na molekularnoj razini, a proizvođači se protiv njih bore korištenjem ugljenih filtara koji imaju sposobnost apsorbiranja opasnih kemikalija.

 

Filter uklanja samo čestice određene veličine!!!

Virusi su do 10 puta manji od bakterija i mogu bez problema proći kroz obični filter.

  • 0,40 mikrona - najmanja bakterija 
  • 0,10 mikrona - uobičajena veličina pora filtera 
  • 0,03 mikrona - virus 
  • 0,02 mikrona - MSR Guardian veličina pora 

Na tržištu postoje i filteri s finijim sitom koji usporavaju protok, ali i zbrinjavaju opasne viruse. Pitanje je koliko je virusna infekcija iz vode česta u prirodi. Virusi koji se prenose kapljicama uvijek se nalaze u blizini ljudskih domaćina i prežive samo nekoliko sati u vodi, pa ih je lako izbjeći.

Mogu li filtrirati vodu za svoje zalihe?

Druga tipična pogreška je nepoštivanje zdravog razuma. Već smo rekli da filter obično nije 100% učinkovit. Ako filtriram 5 litara kontaminirane vode s 1.000.000 bakterija, uz učinkovitost od 99,9999% dobivam 5 litara "čiste" vode s 1.000 preostalih bakterija. To možda neće biti dovoljno da vas zarazi, ali daj ovim mališanima 2 sata i umnožit će se na svoje izvorne vrijednosti. Što to implicira?

 

Filtrirana voda namijenjena je trenutnoj konzumaciji!!!!!

Stoga je ne treba dugo čuvati. Razumnije je nositi kontaminiranu vodu sa sobom i filtrirati je po potrebi, nego filtrirati 2 boce i nositi ih u ruksaku cijeli dan.

(brojevi su samo ilustrativni, ali princip je isti u laboratorijskom testu.) 

Je li jedan filter dovoljan za cijeli život?

Vjerojatno ne. Filtri imaju ograničen vijek trajanja, potrebno ih je pravilno koristiti i o njima se pravilno brinuti. Marka Sawyer nudi filter s vijekom trajanja od 378.000 litara, što je dovoljno za oko 7 života uz životnu potrošnju jedne osobe od oko 50.000 litara. Međutim, postoji nekoliko ali:

1. Čišćenje

Marka Sawyer isporučuje svoje filtre sa štrcaljkom koja se koristi za ispiranje prljavštine. Što je voda prljavija, ispiranje je češće. Drugi proizvođači kao što je MSR nude radni vijek od samo 1000 litara, ali ga ne morate čistiti - samo promijenite uložak filtera.

Ako jednom podcijenite čišćenje, filtar se može začepiti i pritiskom ćete oštetiti unutarnji filtar. Običan korisnik nema šanse prepoznati takvu štetu i nastavit će koristiti filter u dobroj vjeri i ugroziti svoje zdravlje.

2. Protok

Mali filteri nude mali protok, dovoljan za 1 do 2 planinara. Ako želite vodu za grupu planinara, morate posegnuti za skupljim filterima kao što je Sawyer Squeeze ili MSR filterima za pumpe koji nude brži protok.

Ako vam ponestane strpljenja s presporim filtrom, prejakim pritiskom možete nepovratno oštetiti zaslon.

3. Skladištenje

Vaši filtri se nikada ne smiju smrznuti. Čim se zaostala voda pretvori u kristale leda, unutarnja mrežica će puknuti, a filter će opet biti nepovratno oštećen, što korisnik nema šanse znati. Prije dugotrajnog skladištenja, isperite filtre pitkom vodom i ostavite ih da se osuše.

4. Kontaminacija

U laboratoriju se tijekom filtriranja strogo odvajaju onečišćena i čista faza procesa. Nažalost, obrnuto onečišćenje također se često događa korisnicima putnih filtara. Dovoljno je isprati filtar u prljavoj vodi, prebaciti bakterije na čistu stranu sita i pustite ih da se razmnožavaju. Tijekom daljnjeg filtriranja u čistu vodu ispuštate ogromnu dozu zaraze.

Izbjegnite ove 4 pogreške i vaše će filtriranje opet biti malo sigurnije. Ako sumnjate da ste tijekom korištenja na neki način oštetili filter, uvijek je bolje uložiti u novi.

 

Filter zahtijeva savršeno održavanje!!

Imate samo jedno zdravlje i s njim se ne isplati kockati. Rizik je praktički zanemariv u Češkoj, ali kada putujete u Indiju, primjerice, svakako ćete cijeniti filtar za vodu.

 

Video - Kako pravilno filtrirati

 

Zaključak

Filtar za vodu impresivan je dokaz ljudske domišljatosti. Više ne morate dugo kuhati vodu niti se navikavati na okus tableta klora u svakom gutljaju. Putni filteri su iz eksperimenta postali nezaobilazna turistička oprema, a danas u ponudi već postoje sva moguća rješenja - filtracija bakterija, virusa, aktivacija aktivnog ugljena, filteri na stiskanje, filteri na pumpicu, za jednu osobu ili za veće grupe, integrirani u boci , na PET boce na navoj, za izravno spajanje na camelbag, s keramičkim, plastičnim ili pjenastim filtrom, jednokratne ili s promjenjivim punjenjem.

I to je otprilike sve što znam o filterima za vodu. :-)

 

Korisne poveznice

 

Autor: Matyáš Vejskal

Izvori: sawyer.com , msrgear.com

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati šator za biciklistička putovanja

Trebate pomoć?

Jeste li strastveni biciklist i zadovoljni ste noćenjem u šatoru? Bilo da ste odvažniji ili jednostavno želite uštedjeti na skupljim smještajima u kolibama ili udobnijim pansionima, sigurno će vam koristiti neki savjeti pri odabiru pravog biciklističkog šatora koji vas neće iznevjeriti na vašim putovanjima.

8 načina za izgradnju cerade

Trebate pomoć?

Upute za izgradnju skloništa od cerade. Pokazat ćemo vam 8 mogućnosti gradnje pomoću štapova za planinarenje, bicikala i drveća.

Mi biramo za vas

6,99 

Usporediti

Filter za vodu Katadyn Vario

146,99 

Usporediti

316,99 

Usporediti

72,12  (20.98 %) 56,99 

Usporediti

78,31  (10.62 %) 69,99 

Usporediti