Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako oprati jaknu od perja

Odgovorit ćemo na najčešća pitanja za sve koji nisu sigurni kako oprati svog ljubimca. Dodat ćemo i malo teorije o perju kao takvom.

       

Sadržaj

Želio bih razriješiti mit da se jakne od perja ne mogu prati. I da je jedino moguće kvalitetno pranje moguće u kemijskoj čistionici. Prođimo zajedno kroz osnovne principe pranja odjeće od perja kod kuće. Ne brinite, nije ništa komplicirano, samo se trebate pridržavati nekoliko osnovnih pravila.

 

Kratka nauka o perju

Perje, bilo pačje ili guščje, najbolji su izolatori koji postoje. Ni najbolja sintetička vlakna ne mogu mu konkurirati, jer priroda je to od početka najbolje izmislila. Kako funkcionira? Prije svega, perje ne grije, već "samo" savršeno izolira. To znači da zadržava zagrijani zrak blizu tijela i najbolje radi s njim kako se ne bi ohladio. To je cijeli trik.


Drugi bitan faktor je da perje najbolje upija pare vlage iz tijela koje se znoji. Bilo tijekom neke aktivnosti ili samo dok spavamo (preko noći smo u stanju iznojiti se i do 1 litre). Sintetičko vlakno je u biti vodoodbojno, pa se u njemu kondenzira para. Na temelju tog principa se namoči i time puno brže odvodi toplinu od tijela. Zbog toga je lošiji kao izolator.

 

 

Nije potrebno razglabati o vrsti perja vaše opreme. Razlike između pačjeg i guščjeg perja uglavnom su u cijeni (guski ima manje od pataka), uz trenutnu kvalitetu obrade već su minimalne (govorim o punjenju i mirisu, dva mita o pačjem perju).


Dakle, nije važno kojim će perjem biti napunjena vaša jakna. Nije važno ni koliko je puna. Ali dobro je znati da svako pero po prirodi ima prirodni sloj masti, što je jedan od ključnih elemenata njegovih svojstava. A ujedno i znanje koje je dobro imati kod pranja.

 

Principi pranja jakne od perja

Vjerujte mi, praonica nije jedini način da riješite problem s prljavom jaknom od perja. Dakle, prije svega, morate razjasniti koliko je jakna prljava. Ako se radi o manjoj prljavštini, samo namočite površinu tkanine sapunastom vodom i očistite je mekom četkom. Preporučio bih ovaj sistem za većinu outdoor jakni, čak i za one koje nemaju perje. Nećete ništa pokvariti i uvjerite se da će se ili a) mrlja nestati i problem ste riješili, ili b) već znate da se prljavština čvršće drži i trebate odabrati učinkovitija sredstva.

 

Prikladan deterdžent

Prije svega, potrebno je odabrati specijalni deterdžent i pritom pročitati etiketu za pranje, koju bi svaka jakna trebala imati. Pročitat ćete da se većina njih može prati u perilici, ali bez centrifuge. Pritom na koliko stupnjeva i smije li se staviti u sušilicu. Ove podatke koje daje proizvođač slijedio bih od samog početka. Specijalno sredstvo znači isključivo za pranje perja i proizvoda od perja. Namjerno sam u teoriju perja naveo detalj o prirodnom masnom sloju koji perje ima na sebi. Ako koristite obični ili drugi neodgovarajući deterdžent, oštetit ćete (oprati, ukloniti) ovaj sloj i perje će izgubiti svoja jedinstvena svojstva.

Postoji mnogo proizvoda za pranje rublja, npr. Granger's Down Wash ili Rapide Down Wash.

 

Ciklus pranja i postavke perilice rublja

Idealno je zatvoriti sve patentne zatvarače prije pranja, kako se tkanina unutar bubnja ne bi oštetila. Odnosno, svi oštri patentni zatvarači s klizačima, gumbima, i slično. Ako imate modernu perilicu rublja, ona bi trebala imati program namijenjen nježnom pranju proizvoda od perja (ili outdoor odjeće). Program koristi blaže temperature, i rotacije bubnja (odjeća će bolje zadržati izvorna vodootporna svojstva, ako ih ima).


Kao opće pravilo, osim specijalnim deterdžentom, perje treba prati na maksimalnoj temperaturi od 40 stupnjeva Celzijusa. Nemojte koristiti omekšivače ili izbjeljivače. I ograničite vrtnju bubnja što je više moguće. Ako imate više od jedne jakne, perite svaku zasebno.

 

 

Perje - njegova svojstva, prednosti i mane

U sljedećem članku, zajedno s dečkima iz Patizona, fokusirat ćemo se na perje, odnosno na proizvode s pernatim izolacijskim punjenjem. Upoznat ćemo vas s prednostima i manama ovog nezamjenjivog prirodnog materijala.

 

>>> Želim znati još više o perju! <<

 

Sušenje perja

Možete upotrijebiti sušilicu ili ručno ocijediti jaknu, raširiti je i postupno sušiti. Ako to radite ručno, očekujte 3-4 dana čestog prevrtanja jakne kako bi se pramenovi perja raširili natrag u komore. I to je način da se jakna što nježnije osuši. Nikada nemojte sušiti jaknu na izravnoj sunčevoj svjetlosti ili na grijalici. Sušenje mora biti ravnomjerno, perje ne smije biti presušeno ili, naprotiv, nedovoljno osušeno, što bi moglo dovesti do pojave plijesni.

Sušenje u sušilici je brže i općenito se malo više preporučuje. Idealno za korištenje trika s lopticama koje stavljate u bubanj zajedno s jaknom. To je zato što one lome pramenove perja i ravnomjerno ih raspoređuju po komorama. Dovoljne su obične tenisice ili loptice za floorball. Loptice možete koristiti već tijekom ciklusa pranja, perje će se već tamo rastresiti. Nakon sušenja, jakna ponovno dobiva prirodni loft koji bi trebala imati. Idealno sušiti na niskoj temperaturi.

 

Spremanje oprane jakne

Baš poput pernate vreće za spavanje, isto tako ostavite i jaknu da slobodno diše. Idealno obješeno na vješalicu u dobro prozračenom ormaru.

 

 

Korisne poveznice

 

Autor: Radek Martínek

Izvori: arhiva 4camping, unsplash.com

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati šator za biciklistička putovanja

Trebate pomoć?

Jeste li strastveni biciklist i zadovoljni ste noćenjem u šatoru? Bilo da ste odvažniji ili jednostavno želite uštedjeti na skupljim smještajima u kolibama ili udobnijim pansionima, sigurno će vam koristiti neki savjeti pri odabiru pravog biciklističkog šatora koji vas neće iznevjeriti na vašim putovanjima.

8 načina za izgradnju cerade

Trebate pomoć?

Upute za izgradnju skloništa od cerade. Pokazat ćemo vam 8 mogućnosti gradnje pomoću štapova za planinarenje, bicikala i drveća.

Mi biramo za vas

Set za čišćenje Granger's Down Care Kit

25,00  (4.04 %) 23,99 

Usporediti

6,99  (28.61 %) 4,99 

Usporediti

Maramice za čiščenje LifeVenture Fabric Wash Leaves x 50

3,99 

Usporediti

26,00  (30.81 %) 17,99 

Usporediti

Set za čišćenje Granger's Down Wash Kit

20,00  (5.05 %) 18,99 

Usporediti

20,00  (5.05 %) 18,99 

Usporediti

8,99 

Usporediti

6,99  (14.31 %) 5,99 

Usporediti