Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Perje - njegova svojstva, prednosti i mane

U sljedećem članku iz kategorije "Trebate pomoć?", zajedno s dečkima iz Patizona, fokusirat ćemo se na perje, odnosno na proizvode s pernatim izolacijskim punjenjem. Upoznat ćemo vas s prednostima i manama ovog nezamjenjivog prirodnog materijala.


Sadržaj

Kako to biva, priroda nam uvijek iznova dokazuje da ona temelj svega. Ukratko, za vreću za spavanje ili neki drugi dio outdoor opreme perje je najbolji izolacijski materijal koji možete kupiti. Nijedan drugi materijal koji se koristi kao izolacija, bio sintetski ili prirodni, ne može pobijediti perje.

No, da ne bismo pretjerali s odama, u narednim redovima ispričat ćemo vam sve što znamo o perju i što smo naučili tijekom godina iskustva s njim. I vjerujte da ćemo govoriti razumljivo, jasno i direktno.

 

 

      

 

Patizon

Ljudi iz češke tvrtke Patizon su perfekcionisti i fanatici. Dizajniraju i proizvode pernate vreće za spavanje koje su savršeno funkcionalne i estetski zanimljivije. Kombiniraju najtoplije gusje perje (90/10, cuin 750+), najlakše najlonske tkanine (TOREX ™ Airtastic ™) japanske tvrtke Toray i najuglađenije konstrukcije. Zahvaljujući tome, mogu vam ponuditi neke od najboljih vreća za spavanje na tržištu.

 

Perje ne grije

Nijedan izolacijski materijal ne grije. Niti perje, osim ako u njemu nema baterija ili nešto slično. Ali ono što perje dokaže gotovo najbolje na svijetu je -izolacija.

Vakuum izolira najbolje na svijetu, a to se možete i sami uvjeriti kod termosica. S druge strane, vakumsku vreću za spavanje još nitko nije izumio, a znajte da neće ni u bliskoj budućnosti. Zato proizvođači outdoora traže materijale koji zrak (zagrijan toplinom vlastitog tijela) mogu što bolje održati izoliranim od okoline. Da, sve izolacijske ispune rade na ovom principu. Oni zadržavaju sloj zraka koji smo zagrijali u blizini tijela i pokušavaju spriječiti njegovo hlađenje izvana.

Perje protiv sintetike

Na kraju, vjekovna bitka tabora neće imati jasnog pobjednika. Dakle, u našim očima, da, ali konačne preferencije uvijek su subjektivna odluka pojedinca. Ono što mi možemo učiniti je predstaviti vam gole činjenice provjerene godinama, a odluka je na vama.

1. Težina, grijanje, mogućnost pakiranja

Činjenica broj jedan: Perje će uvijek imati najbolji omjer težine, topline i mogućnosti pakiranja. Vreća za spavanje s punjenjem od perja bit će do ⅓ manjeg volumena od sintetike.

Temeljni dio sintetičkih izolacijskih materijala, koji se nazivaju šuplja vlakna (riječ je o sintetičkim vlaknima koja su stvarno šuplja, raznih oblika i presjeka), diskvalificiran je upravo zbog svoje velike težine i lošeg svojstva pakiranja. Za učinkovitu izolaciju, šuplja vlakna trebaju vrlo debeo flis, a vreća za spavanje ili odjeća izrađena od njega uvijek je teška i teža za pakiranje.

Isto se u osnovi odnosi i na ovčje runo koje se u posljednje vrijeme vrlo uspješno koristi u odijevanju. Ali nema puno smisla u vreći za spavanje, runo iz nje je relativno grubo i nije baš savitljivo.

Posljednji konkurent je mikrovlakno. Svojom težinom i mogućnošću pakiranja blizu je parametrima perja, pa se može smatrati zanimljivom alternativom. No postoje i druge činjenice zbog kojih na kraju gubi.

2. Vijek izolacijskog punjenja

Sintetički materijali, posebice mikrovlakna, podvrgnuti su opetovanoj kompresiji (pakiranju) i pucanju. To pogoršava strukturu flisa i njegov loft, a izolacijski sloj propada. Naravno, ovisi o intenzitetu korištenja i skladištenja, ali perje je puno bolje. To je prvenstveno zbog njegove strukture, prirodnog podrijetla i na kraju, ali ne manje važno, mekoće i trajnosti smjese koju proizvođač miješa. Iz prakse možemo reći da je životni vijek vreća za spavanje sa sintetičkom izolacijom u rasponu od 3-5 godina,a u vreća za spavanje od perja je dvostruka, ako ne i duže. U tom je svjetlu važno promatrati cijenu, koju de facto možete podijeliti barem s brojem 2 za vreće za spavanje s perjem u usporedbi s sintetikom.

3. Vlaga

Rad s vlagom vjerojatno je najkontroverznija tema s perjem. I zato ćemo ga vrlo detaljno raščlaniti.

Zaštita vreće za spavanje od vlage izvana može se činiti kao najvažnija stvar. Izvana, vreća za spavanje može izdržati više od male količine vode, bilo da se radi o kiši, rosi, kondenzaciji vlage u šatoru ili čak snijegu. S druge strane, ako ste iskusni spavač na otvorenom, snaći ćete se uz pomoć modernih materijala.

Danas su vreće za spavanje opremljene vodoodbojnim tkaninama s DWR obradom (durable water repellency), ponekad se koriste i membranski materijali koji su vrlo vodootporni. Ukratko, zaštita od vlage izvana može se sasvim dobro riješiti (a to nismo spomenuli šatore, cerade itd...). S druge strane, pošteno je priznati da ako stvarno dosta smočite vreću za spavanje, perje nećete tako lako osušiti na terenu. Imat ćete bolje šanse sa sintetikom.

 

 

      

 

PATIZON VREĆE ZA SPAVANJE OD PERJA

Prva modelska linija vreća za spavanje pojavila se na 8000m.n.v na Lhotse i Manaslu i bila je i na prijelazu Bajkalskog jezera u Sibiru. Sjajna vijest je da Patizon sada šije svoje vreće za spavanje u Češkoj.

 

Ali ne radi se samo o vlazi izvana!

Znate li koliko učinkovito izolacijska ispuna djeluje na vlagu koju osoba znoji (0,75 do 1l/noć) tijekom noći? Izolacijsko punjenje, zajedno s materijalima u koje je pakirano, mora omogućiti najveću moguću prozračnost za prolazak znojne vodene pare. I tu se lomi kruh. Sintetički materijali uglavnom se uvijek izrađuju na bazi nafte. A to znači da su potpuno neupijajuće. Stoga se često događa da se prilikom prolaska vodene pare kroz materijal para može kondenzirati, vlakno se smoči i odvodi toplinu brže nego što bi trebalo (jednostavno lošije izolira. Mokar materijal provodi toplinu 30-40 puta brže od suhog materijala). Međutim, punjenje od perja, kao prirodni materijal, može u određenoj mjeri apsorbirati znojnu vlagu u vlastitu strukturu bez promjene svojih izolacijskih sposobnosti, čak se pokazalo da niska vlažnost poboljšava izolacijska svojstva. Tijekom noći učinkovitije od sintetike isparava vlagu, bolje se suši i stvara ugodnu mikroklimu u vreći za spavanje.

Mikroklima

Milijuni i milijuni zračnih džepova i nabora u strukturi mješavine perja nešto je što nijedan sintetski materijal ne može kopirati. To je i razlog zašto punjenje od perja bolje održava zagrijani zrak mirnim i tako učinkovito smanjuje njegovo hlađenje.

Nedostaci

Naravno, perje ima i svoje "mane". Proizvod od perja zahtijeva malo veću njegu i višu cijenu koja je, kao što smo već napisali, relativna s obzirom na vijek trajanja. S vremena na vrijeme potrebno ga je oprati, dobro osušiti, protresti. Idealno ga je čuvati slobodno obješenog ili u navlaci za skladištenje. Ali ako to možete savladati, uskoro ćete saznati da će se vaše ulaganje u perje dugoročno značajno isplatiti. I počneš vjerovati perju. Baš kao i mi!

Važni pojmovi

Punjivost (fill power)

Kapacitet punjenja perja pokazuje koliki volumen određena količina (težina) izolacijskog punjenja može zauzeti nakon potpunog "napuhavanja". Takvo se napuhavanje također naziva loft. Mjeri se u kubnim inčima (cubic inch = cuin). Perje s punjenjem do 500 cuina spada u ispodprosječne, u rasponu od 500-650 cuina možemo govoriti o prosjeku. U rasponu od 700-900 cuin možemo govoriti o vrhunskom punjenju.

Omjer miješanja

Svojstva punjenja perja, kao što su kompresibilnost i postojanost, snažno utječu na omjer paperja i krupnijeg perja. Što je više paperja, to je bolja mogućnost pakiranja, ali kraći vijek trajanja. Slobodno se može reći da je općeprihvaćen najbolji omjer 90:10, tj. 90% paperja i 10% krupnijeg perja.

Podrijetlo perja

U svijetu možemo pronaći cijeli niz proizvođača perja. Proizvođači iz Poljske i Mađarske općenito se smatraju najkvalitetnijima, a slijede ih Rusija i Ukrajina.

RDS i IDFL certifikati

RDS (Responsible Down Standard) je certifikat koji jamči da perje dolazi s održivih i etičkih farmi. Naime, osigurava da ptice od kojih dolazi perje dožive standardnu dob, perje nikada nije dobiveno od živih ptica, ptice nisu prisilno hranjene (force-feeding), ptice žive u prirodnim i humanim uvjetima.

IDFL certifikat jamči dosljednu kvalitetu proizvoda bez ikakvih oscilacija. Njime dobavljač perja jamči kvalitetu svog proizvoda.

Guska ili patka!

Perje, bilo pačje ili guščje, je uvijek perje. Patke i guske će izolirati savršeno. Ali treba reći i koje su razlike među njima. Često se susrećemo s mišljenjem da je pačje perje gore od guščjeg. Ali ništa na svijetu nije crno-bijelo.

Punoća: Guska je znatno veća ptica od patke. Iz tog razloga proizvodi veće perje s dužom strukturom i stoga guščje perje postiže veće vrijednosti snage punjenja (fill power) nego pačje perje. Danas je pak obrada perja na takvoj razini da pačje perje može doseći i do 700 cuina, guščje perje u iznimnim slučajevima 900 cuina.

Čistoća Na temelju prehrane (guska jede gotovo isključivo travu, patka uglavnom sve), a također i na temelju veličine životinje, utvrđeno je da je guščje perje obično čišće od pačjeg perja, kako u pogledu boje, tako i mirisa (ako je mokro). Ali opet, perje očišćeno u profesionalnoj proizvodnji je već danas na takvoj razini da su razlike minimalne. Međutim, ono što je zanimljivo jest činjenica da masnije pačje perje u nekim slučajevima može bolje podnijeti vlagu nego guščje perje. Dakle, u nekim slučajevima može biti prikladniji za "mokru zimu".

Cijena Zadnja razlika je svakako cijena. Gusaka je manje nego pataka, pa guščje perje obično ima veću cijenu, gotovo 30%. Nema nauke, ako želite jeftiniji proizvod od paperja, često ćete morati prihvatiti da će biti ispunjen pačjim perjem.

Korisne poveznice

Autor: Ondra Vacek

Izvori: arhiva autora

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati šator za biciklistička putovanja

Trebate pomoć?

Jeste li strastveni biciklist i zadovoljni ste noćenjem u šatoru? Bilo da ste odvažniji ili jednostavno želite uštedjeti na skupljim smještajima u kolibama ili udobnijim pansionima, sigurno će vam koristiti neki savjeti pri odabiru pravog biciklističkog šatora koji vas neće iznevjeriti na vašim putovanjima.

8 načina za izgradnju cerade

Trebate pomoć?

Upute za izgradnju skloništa od cerade. Pokazat ćemo vam 8 mogućnosti gradnje pomoću štapova za planinarenje, bicikala i drveća.

Mi biramo za vas

Vreća za spavanje od perja Warg Stark 650 Ladies

223,98  (33.48 %) 148,99 

Usporediti

Vreća za spavanje od perja Pinguin Lava 350 195 cm

170,37  (4.33 %) 162,99 

Usporediti

188,65  (10.42 %) 168,99 

Usporediti

205,28  (9.88 %) 184,99 

Usporediti

221,07  (9.99 %) od 198,99 

Usporediti

335,00  (10.45 %) 299,99 

Usporediti

360,00  (10.28 %) 322,99 

Usporediti

Vreća za spavanje od perja Warg Stark 500

175,35  (21.31 %) 137,99 

Usporediti