Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako odabrati dječju vreću za spavanje?

Napokon je došlo vrijeme kada su vaša djeca dovoljno velika i možete ih izvoditi u prirodu? Negdje u koje se rado vraćate, a rado biste tamo s njima i ostali, na primjer, i prenoćiti.

 

Sadržaj

I bilo da vam je to prva noć pod otvorenim nebom, ili odmoru u kampu uz jezero, poželjet će dobru vreću za spavanje. Nažalost, postoji veliki broj vreća za spavanje i iste ne odgovaraju svima pa pogledajmo pobliže izbor.

Dječji ili za odrasle, ili kako je s tom dužinom

Postupak odabira vreće za spavanje za dijete ne razlikuje se mnogo od odabira vreće za spavanje za odraslu osobu. Potrebno je samo na početku razmisliti neće li biti bolje kupiti takozvanu dječju vreću za spavanje, odnosno vreću za spavanje kraće dužine – može se osim dizajnom razlikovati od klasične vreće za spavanje, npr. korištenjem ugodnijih materijala za podstavu.

Dječje vreće za spavanje obično se izrađuje za približnu visinu do 150 cm. Kraća duljina vreće znači manju težinu i manji volumen nakon pakiranja, pa je djetetu lakše samostalno nositi vreću za spavanje do mjesta smještaja. Prije svega, međutim, to eliminira nepotreban slobodan prostor u torbi. Da bismo lijepo spavali i bilo nam toplo, moramo sami zagrijati ovaj unutarnji prostor i što ga je manje, manje energije u to ulažemo.. Ako imate bebu toliko malu da joj je čak i dječja vreća za spavanje preduga, svakako potražite “vreću za spavanje koja raste” koju ćete moći koristiti u dvije veličine. Skraćivanje se postiže ili stavljanjem dna torbe u džep, čim dodatno izoliramo područje stopala (Boll patroll) ili skidanjem tog dijela Husky Kids Magic). Odvojeni dio možete ugurati u vreću za spavanje kao oslonac za noge.

Kad dijete izraste iz vreće, neće se moći u njoj više dobro naspavati. Uostalom, u maloj vreći za spavanje se osjećamo kao sardina u konzervi, mala vreća za spavanje može vam još jednom uskratiti ono najvažnije – toplinu. Takvim korištenjem, stiskat ćete se, i tim slučajem i izolacijsku ispunu,koja će izgubiti sposobnost zadržavati toplinu. To se posebno odnosi na područje stopala koje je osjetljivije na hladnoću. Za stariju djecu, kojoj je dječja vreća za spavanje taman, prikladnije je odabrati vreću za "odrasle" u verziji za osobe do 175 cm koju nude proizvođači kao npr. Pinguin ili Boll.

Pravokutna vreća za spavanje ili mumija?

Ovdje bismo mogli i spomenuti i kako vreća za spavanje u obliku mumije (opet zahvaljujući uklanjanju nepotrebnog unutarnjeg prostora u smislu hladnih kutova) funkcionira bolje u smislu zadržavanja topline nego "pravokutna“ vreća za spavanje. No istina je da ako se vaše dijete vrti dok spava, moguće je da ga na kraju jednostavno nećete moći natjerati da uopće legne u nju – u ovom slučaju nije isključeno da ga prvo isprobate prije kupnje, ukoliko je to moguće. Ako se to dogodi i morate izabrati pravokutnu, nemojte očajavati. Iako kod pravokutnih vreća za spavanje toplina malo lakše bježi, puno su udobnije, a zahvaljujući pravokutnom obliku mogu se raširiti i koristiti kao deku. To ih čini odličnim suputnikom za ljeto. Na primjer,vreća za spavanje Coleman Glow In The Dark, je odličan izbor, vidjet ćete da svijetleći otisak mališana razveseliti. Ako biste volili nešto mrvicu toplije, Husky Kids Galy sigurno će vas oduševiti flanel kojim je obložena s unutarnje strane.

Toplinska udobnost

Ali koju temperaturu odabrati? Na vrećama za spavanje postoje tri: udobna, optimalna i ekstremna, klasifikacija prema standardu EN13537 odvija se u laboratorijima u uvjetima koji se vjerojatno neće ni dogoditi na otvorenom. Temperature su stoga samo indikativne. Kod vreće za spavanje za dijete vodite računa o udobnosti, ali vodite računa o tome je li dijete zimogrizno ili se u svakoj situaciji lako i brzo uznoji.. Za dječje vreće za spavanje također možete izravno pronaći preporučeni temperaturni raspon (Vango), ili one označene prema sezonskim uvjetima (npr. Outwell). 1-sezonska vreća za spavanje bit će zgodna za ljeto, 2-sezonska od kasnog proljeća do rane jeseni itd. Ali potrebno je i uzeti u obzir da Hrvatska ima malo drugačije proljeće nego npr. Češka. Za više informacija pogledajte članak Vreće za spavanje - izolacijski materijali i termičko određivanje, koji se detaljnije bavi temom.

Nekoliko riječi na zaključku

Podvučeno, sažeto, ne postoji univerzalna vreća za spavanje i ako putujete tijekom cijele godine, najvažnije je da vašem djetetu bude toplo. Ne brinite da će mu biti prevruće u vreći za spavanje, uvijek je možete otkopčati. Pogotovo kada birate ugodnu temperaturu, pratite svoju glavu i svoje iskustvo, zapamtite da je osjećaj topline vrlo subjektivan i da osoba koja je gladna i umorna jednostavno ne grije baš najbolje.

Također imajte na umu da sama vreća za spavanje ne jamči ugodnu i prospavanu noć. Ležanjem na njemu spustiti ćete izolacijsku ispunu vlastitom težinom, tako da toplina neometano izlazi na tlo. To će učinkovito spriječiti podloga, čiji izbor svakako ne smijete podcijeniti. U klasične pjenaste podloge nema opasnosti od uništenja, dok one praktičnije i udobnije su samonapuhavajuće. One sa dužinom od 168 cm proizvodi npr Outwell. Uz podlogu, pomoći će i kapa za glavu, lagana termo pododjeća, labavije čarape i šalica toplog čaja. A posebno radost od boravka vani, to je ono o čemu i je poenta.

Korisni linkovi

Resursi: arhiva autora, unsplash.com

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati šator za biciklistička putovanja

Trebate pomoć?

Jeste li strastveni biciklist i zadovoljni ste noćenjem u šatoru? Bilo da ste odvažniji ili jednostavno želite uštedjeti na skupljim smještajima u kolibama ili udobnijim pansionima, sigurno će vam koristiti neki savjeti pri odabiru pravog biciklističkog šatora koji vas neće iznevjeriti na vašim putovanjima.

8 načina za izgradnju cerade

Trebate pomoć?

Upute za izgradnju skloništa od cerade. Pokazat ćemo vam 8 mogućnosti gradnje pomoću štapova za planinarenje, bicikala i drveća.

Mi biramo za vas

Dječja vreća za spavanje Boll Patrol

91,40  (2.64 %) od 88,99 

Usporediti

Dječja vreća za spavanje Boll Patrol Lite

68,54  (5.18 %) od 64,99 

Usporediti

Dječja vreća za spavanje Outwell Contour Junior

77,53  (32.94 %) od 51,99 

Usporediti

Vreća za spavanje Pinguin Savana Junior

64,38  (11.48 %) 56,99 

Usporediti

Dječja vreća za spavanje Outwell Convertible Junior 2023

76,00  (36.86 %) 47,99 

Usporediti

127,84  (21 %) 100,99 

Usporediti

Dječja vreća za spavanje Regatta Hilo Boost

37,36  (14.37 %) 31,99 

Usporediti

Dječja vreća za spavanje Outwell Convertible Junior

80,41  (31.61 %) od 54,99 

Usporediti