Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako odabrati žensku vreću za spavanje?

Oh, rani jutarnji sati, kada hladnoća polako dolazi od tvojih noga prema gore. Dobiti ćete savjet o odabiru prikladne vreće za spavanje i nekoliko savjeta kako se možete boriti protiv hladnoće.

 

Sadržaj

Pripremite se..

Jesi li avanturističkog duha i često ideš na kampiranje u prirodu? Možda planiraš kampirati prvi put! U oba slučaja, vreća za spavanje je obavezna oprema. Da bi kupovina bila lakša, prvo dobro provjeri široku ponudu različitih proizvoda Počinjemo s odabirom vreće za spavanje za žene, većinom će se sve vrtiti oko ugodne temperature, duljine i kroja. Nećemo zaboraviti spomenuti posebnosti vreća za spavanje dizajniranih za žene, kao što su dodatni izolacijski materijal u području nogu ili drugi materijali za podstavu.

1. Temperaturni limit

Što se tiče temperature, kao što ćete pročitati u članku Vreće za spavanje - Izolacijski materijali i određivanje temperature, vodit će vas optimalna temperatura. Međutim, potrebno je nastaviti s postupkom, ovisno o tome kako se nosite s termoregulacijom. Ako ste vrlo zimogrizni, slobodno odaberite mnogo topliju vreću za spavanje nego što vam je preporučeno, uostalom, uvijek je možete otkopčati, ali ne i ugrijati unutra.

2. Dužina vreće za spavanje

Dužina vreće za spavanje je vrlo važna. Ako plivate u vreći za spavanje, vaše tijelo će se morati mnogo potruditi da bi zagrijalo sav slobodan prostor u vreći. Za nekoga tko ne voli toliko toplo, ovaj detalj može značiti razliku između topline i hladnoće. Idealno bi bilo da vreća za spavanje bude 30-40 cm duža od vaše visine. Ipak, pripazite; izborom puno veće vreće povećavate zračni džep unutar nje, a samim time i vrijeme zagrijavanja. Ako je vreća za spavanje premala, tijelo će stisnuti krajeve vreće za spavanje, a s njima i izolacijsko punjenje. Na tim ćete mjestima ostati bez topline iz vreće za spavanje, i obrnuto, hladnoća iz okoline će doprijeti unutra.

Ako visinom ne prelazite 175 cm, dobili ste jackpot. Takvu figuru proizvođači popularno označuju kao žensku, i redovito izmišljaju nove načine za poboljšanje ženskih vreća za spavanje . Naprimjer, Pinguin u "Lady" varijanti (vreća za spavanje Savana, Mistral i Comfort) koristi brušeni poliester, koji se nalazi s unutarnje strane vreća za spavanje, karakteriziraju jedinstvena svojstva, pri čemu je materijal ugodan na dodir poput finog češljanog pamuka (flanela), ali s druge strane zadržava dokazana svojstva poliestera kao što su prozračnost, lakoća, postojanost i vrlo brzo sušenje zbog niske apsorpcije vlakana. Funkcionalan je i odvodi vlagu od tijela, ali nije to nikakav hladni šuškavac, dapače. Osjećate se kao u pamuku. Ženske vreće za spavanje Husky imaju puno dobrih gadgeta. Annapurna Ladies i Ladies Majesty imaju, između ostalog, dodatni prostor za noge za noge, dok Ladies Motion te dodaje slojeve izolacije u dijelu prsa i noga.

Postoje i skraćene Sf varijante vreća za spavanje Boll , koje se mogu pohvaliti većom količinom izolacijskog punjenja od koljena prema dolje. U ponudi nekih modela Vango i Hannah možete pronaći i skraćene duljine. Ako ste nešto veći, nije problem odabrati vreću za spavanje ni za veličinu od 185 cm ili 195 cm, tu je veća ponuda vreća za spavanje, samo nemojte očekivati spomenute elemente, poput toplinske izolacije stopala. Noge možete npr. barem umotati u vašu duksericu od flisa, koji također možete iskoristiti i za nošenje. Spomenuti brušeni poliester možete pronaći u dužim vrećama za spavanje od Vanga ili Boll.

3. Kroj vreće za spavanje

Sada pogledajmo kroj vreće za spavanje, u osnovi možete birati između mumije i pravokutne vreće. Što se tiče topline, oblik mumije je učinkovitiji. Kao i kod odabira prave duljine, i kod ovog oblika eliminirajte nepotreban slobodan prostor u vreći za spavanje.

Međutim, ako znate da vam je taj model previše uzak i da se u njemu nećete naspavati, ne preostaje vam ništa drugo, nego potražiti vreće za spavanje pravokutnog oblika. Obično se proizvode u ujednačenim duljinama od 185 - 190 cm, čak i duže vreće za spavanje odstupaju od ove serije. Stoga bi vreća za spavanje trebala biti topla do rezerve. Možda vam se sviđa Zulu Kabru za udobnost na 0 °C ili Pinguin Blizzard na 4 °C. Obje vreće za spavanje su iznutra prilično mekane.

Savjeti za zagrijavanje

No, što učiniti ako imate jako toplu vreću za spavanje, ali vaša termoregulacija je toliko loša da se budite noću? Ili kad ste u šatoru i ne možete se nikako zagrijati?

  • Počnimo od glave. Tim smjerom odlazi oko 30% topline iz tijela, pa je dobra kapa prva pomoć za spriječavanje gubitka topline.
  • U predjelu vrata vjerojatno ćete naći ovratnik koji je moguće zategnuti. Možda ga uopće ni ne koristite, što je šteta. U slučaju velike hladnoće vam to može poprilično pomoći pri zagrijavanju. Kada ga zategnete oko vrata, izolirate vaše tijelo u vreći za spavanje. Nešto kao - zatvaranje termosice.
  • Slijede torzo i noge - najbolje ih je odjenuti u toplu termo pododjeću, idealno od vune ili polipropilena (poliester manje zadržava toplinu). Izbjegavajte pamuk koji bi upio vlagu napuštajući tijelo i tim bi vas rashladila.
  • Zatim na noge navucite labavije tople čarape. Ako vam je i dalje hladno na nogama, ponesite grijače za stopala sa sobom na izlet, vreća za spavanje će neko vrijeme zadržati njihovu toplinu. Ili prije spavanja skuhajte čaj u čvrstoj boci (kao što je Nalgene Wide Mouth). Noću će vas grijati, a ujutro ćete ga piti toplog.

  • Ako odlazite na kampiranje s vašom drugom polovicom koja ne pati od zime, možete kupiti vreće za spavanje s desnim i lijevim patentnim zatvaračem i spojiti ih. Drugi će za vas lijepo zagrijati prostor. :) Samo uzmite u obzir da spavanje u spojenim vrećama za spavanje nije baš najudobnije.
  • Također nije baš zgodno piti alkohol prije spavanja, jer širi krvne žile i mnogo energije izlazi u obliku topline. To će ti sigurno nedostajati noću. Ako dobijete želju za čašicom vina, uvucite se u svoju vreću za spavanje i tek onda uživajte u vašoj čašici.
  • Svakako pripazite da ne odete gladni spavati i idealno bi bilo malo i vježbati prije spremanja. Tako možete ubrzati krv čak i noću, nekoliko trbušnjaka može spasiti smrznutu situaciju i još ćete učiniti nešto dobro za vaše tijelo.

Korisne poveznice

Izvori: unsplash.com

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati opremu za penjanje za početnike

Trebate pomoć?

Što kupiti ako se želite početi baviti penjanjem?

Što je s obvezom korištenja skijaške kacige?

Trebate pomoć?

Zimska sezona uzima maha - što je s obvezom korištenja kacige na spustovima kod nas, a što u inozemstvu?

Mi biramo za vas

374,02  (10.7 %) od 333,99  2.516 kn

Usporediti

Vreća za spavanje od perja Warg Stark 900 Ladies

245,18  (20.06 %) 195,99  1.477 kn

Usporediti

187,00  (9.63 %) 168,99  1.273 kn

Usporediti

Poplun vreće za spavanje Zulu Kabalu

41,15  (29.55 %) 28,99  218 kn

Usporediti

95,00  (31.59 %) 64,99  490 kn

Usporediti

78,51  (12.13 %) 68,99  520 kn

Usporediti

Vreća za spavanje Vango Kanto 250S

44,99  339 kn

Usporediti

Vreća za spavanje od perja Warg Stark 500 Ladies

175,35  (17.31 %) 144,99  1.092 kn

Usporediti