Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Regeneracija nakon napornog treninga

Tako često zanemarena, a tako važna. Zaslužna je za izvrsne rezultate sportaša, ali utječe i na njihove padove i neuspjehe. Ako je dugo zanemarimo, može doći do dugotrajnih ili kroničnih bolesti. O čemu pričamo? O regeneraciji. Zašto je to toliko važno? Kako pravilno regenerirati i što za to koristiti?


Sadržaj

Tijelo u biti radi na jednostavnom principu. Što se bolje brinemo o njemu, to bolje funkcionira. No, ova tvrdnja ima toliko protuargumenata da postizanje idealne njege nije nimalo jednostavno. Ostavimo li po strani stvari koje ne možemo izravno kontrolirati (kao što je zrak koji udišemo, točna povijest proizvedene i uzgojene hrane itd.), imamo prilično dobre šanse brinuti se za svoje tijelo što je moguće bolje.

Fizičko opterećenje s kojim se tijelo mora nositi tijekom bilo koje aktivnosti je stres za tijelo. Stoga je važno pronaći odgovarajuće načine za minimiziranje ovog stresa ili ublažavanje njegovog utjecaja. Recimo to na konkretnom primjeru.

 

Aktivna regeneracija

Trčanje je vrlo popularno i rašireno. Svaka aktivnost trčanja je opterećenje za tijelo. Zahvaća donje udove, trup i gornje udove. De facto svi veliki mišićni dijelovi. Vjerojatno je očito da su donji udovi najviše opterećeni i stoga zaslužuju najveću brigu. Općenito, preporuča se zagrijavanje ne samo prije trčanja, već i prije bilo koje aktivnosti. Aktivirajte mišiće, pripremite tijelo za stres.

To je isto kao i s automobilom. Podizanje obrtaja odmah, dok je motor hladan, povećava šanse da odete uskoro na servis. Isto je i s tijelom, ono je poput stroja. Ako trčite, vozite bicikl ili se bavite bilo kojim sportom bez razumnog zagrijavanja, izazivate probleme. Ali istezanje nakon same aktivnosti još je važnije. To će mišićima dati odgovarajuću količinu istezanja, dosljedan protok krvi i cjelokupno opuštanje. Takvu regeneraciju nazivamo aktivnom. To je način da naučite razmišljati i ponašati se tako da tijelo zahtijeva određene "procedure" za svoj rad.

 

Spavanje = najbolja regeneracija

Vjerojatno najbolji oporavak je san. Sigurno znate. Umorni ste, nešto vas muči, ne osjećate se dobro, odete li leći, dat ćete tijelu priliku da pokrene procese koji smanjuju umor, može suzbiti bolest u početku ili jednostavno pomoći središnjem živčanom sustavu da se regenerira. Dovoljno sna u posljednje se vrijeme vrlo često spominje kako u stručnoj tako i u laičkoj javnosti. Regenerirajte se spavanjem. Za sebe ćete učiniti više nego što možete zamisliti.

 

Važno je ne raditi ništa

Mnogi se još uvijek u sklopu oporavka bave sportom, doduše u drugom obliku i intenzitetom, ali su i dalje u pokretu. Međutim, ova metoda odmora nije uvijek prikladna. Tijelo je stalno izloženo stresu i pred njega se postavljaju zahtjevi. To je isto kao i s autom, ako voziš 130 km/h 5 sati u komadu, drugačije je nego isto vrijeme 50 km/h, ali i dalje je opterećenje. Isto je i s tijelom.

Stoga ponekad uzmite slobodan dan. Dan kada se uopće nećete baviti sportom. Ako se dugo osjećate umorno, uzmite više takvih dana. Vidjet ćete kako će to koristiti vašem tijelu. Ako to zanemarite, riskirate kronične upale, stres, ili sindrom izgaranja (burnout).

   

 

Kako podržati imunološki sustav

Imunitet je zapravo „štit“ koji štiti naše zdravlje. Savjete kako ga ne oslabiti, već naprotiv ojačati donosimo u sljedećem članku.

>>> PROČITAJTE VIŠE <<<

 

Više savjeta

Ne zaboravite da je oporavak ključan za dugotrajan, radostan i zadovoljan aktivan život. Stoga se nemojte opirati nijednom načinu opuštanja tijela. Dobro će vam poslužiti masaža, sauna, krio-komora ili čak slušanje glazbe, a svakako ima još mnogo drugih načina.

 

Korisne poveznice

 

Autor: Mirek Pistek

Izvori: unsplash.com , pixabay.com

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati šator za biciklistička putovanja

Trebate pomoć?

Jeste li strastveni biciklist i zadovoljni ste noćenjem u šatoru? Bilo da ste odvažniji ili jednostavno želite uštedjeti na skupljim smještajima u kolibama ili udobnijim pansionima, sigurno će vam koristiti neki savjeti pri odabiru pravog biciklističkog šatora koji vas neće iznevjeriti na vašim putovanjima.

8 načina za izgradnju cerade

Trebate pomoć?

Upute za izgradnju skloništa od cerade. Pokazat ćemo vam 8 mogućnosti gradnje pomoću štapova za planinarenje, bicikala i drveća.

Mi biramo za vas

Torbica za prvu pomoć Pinguin First aid Kit L

16,58  (3.56 %) 15,99 

Usporediti

Putni komplet prve pomoći Tatonka First Aid Compact

60,99 

Usporediti

11,99  (8.34 %) 10,99 

Usporediti

Prazna kutija prve pomoći Lifesystems First Aid Case

20,99 

Usporediti

Torbica za prvu pomoć Tatonka First Aid Mini

26,00  (19.27 %) 20,99 

Usporediti

Torbica za prvu pomoć Pinguin First aid Kit M

14,51  (3.58 %) 13,99 

Usporediti

Torbica za prvu pomoć Lifesystems Traveller First Aid Kit

45,99 

Usporediti

Torbica za prvu pomoć Lifesystems Sterile Kit

30,99 

Usporediti