Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

10 koraka kako odabrati pravi nož

Kada pročitate sljedećih 1200 riječi, moći ćete odabrati nož točno prema vašim potrebama.


Sadržaj

Komad čvrstog hladnog čelika naoštren do otrovnog savršenstva san je većine muškaraca, ali nož je uglavnom alat i služit će svima. Ako imate iskustva s noževima uglavnom u kuhinji, i bojite se da ćete se izgubiti u tehničkom dijelu oblika i materijala, sad se možete opustiti. Ovaj članak je jasan vodič za sve - Tek u sljedećem članku spremam esej o molekularnim razlikama između vrsta čelika.

 

1. Zatvorite oči i zamislite se

Zašto trebam nož? Želim li njime impresionirati svoje prijatelje? Imam ga kao rezervnu pomoć kutiji za spašavanje, ali vjerojatno neću ništa rezati? Želim li nož koji ću imati pri ruci bilo kada i bilo gdje? Hoću li rezati kipiće, rezati povrće, sjeći drveće, otvarati konzerve, rezati ulove, rezati užad ili čak auto stakla?

Radio sam nestvarne stvari s noževima kako bih procijenio kvalitetu njihove izvedbe. Među najluđim stvarima bilo je sjeckanje čavala, bacanje noža u zid od opeke ili ispitivanje može li oštrica noža zabijena u drvo nositi moju vlastitu težinu. Sve su to aktivnosti koje vas dovode do granice koju vam nož može ponuditi.

Istina je da nećete gledati na taj dio tijekom normalnog rukovanja nožem i da će nas uglavnom zanimati udobnost i praktičnost. Kako bismo pronašli odgovarajući komad, prije kupnje moramo procijeniti nekoliko kategorija.


Kliknite na sliku kako biste vidjeli našu ponudu sklopivih noževa

 

2. Oblik - sklopivi ili fiksni (čvrsti)

Osnovne dvije vrste noževa dijele se prema obliku:

 

  • Jednostavniji oblik je čvrst, (fixed knife) - čvrsti nož ne može se zatvoriti, ali je vrlo izdržljiv. Mogu s njim rezati štapove, sjeći stabla, ili bosti. Nedostaci čvrstog oblika svakako uključuju težinu i nesklopivost – futrolu s takvim nožem možete pričvrstiti samo okomito na remen ili ga ostaviti u ruksaku.
  • Zatvarajuća verzija (folding knife) je složeniji i ima manju snagu rezanja i hvatanja zbog pomične oštrice. Klasični sklopivi nož izvrsno obavlja lakše zadatke kao što su otvaranje kutija, rezanje užadi, priprema hrane itd.

 

Postoje razni sigurnosni mehanizmi koji sprječavaju da se oštrica zatvori (liner, frame ili back lock) - Ne mogu u potpunosti preporučiti nož bez mehanizma za zaključavanje. Glavna stvar je da je mehanizam za zaključavanje jednostavan za rukovanje jednom rukom, a specifičan mehanizam zapravo i nije toliko bitan.

Važno: Noževi koji se mogu otvoriti jednom rukom mogu biti zabranjeni u nekim zemljama (na primjer, Njemačka), a ako je mehanizam za otvaranje asistiranjem (označen pod automatski ili skakavac) bit će zabranjen gotovo svugdje.

Kliknite na sliku kako biste vidjeli našu ponudu multialata.

 

3. Drške

Drška je dio za koji držite nož. Potrebno je da vam drška padne u ruku, da ne klizi i ne žulja čak i kada se nožem dugo rukuje. Naravno, kiflu možete namazati maslacem s bilo čime, ali ako nešto želite sjeckati 20 minuta, ocijenit ćete dršku bez agresivnih rubova i izbočina. Ergonomski udubljenja za prste su popularna što se tiče dizajna, ali vjerujte, ne pristaju baš svakome, a potreban vam je malo drugačiji hvat svaki put kada pomičete nož, a to će vam samo smetati. Ako nemate priliku isprobati nož, birajte okruglije, jednostavne oblike ručke bez nepotrebnih udubljenja.

Materijal može biti klasično drvoo kojem treba voditi brigu. Druga opcija su izdržljiviji umjetni materijali - gumene drške odlično drže, ali ako više volite trajnost, posegnite za materijalom tzv Micarta.

Tu su i noževi sa metalnom drškom ili potpuno bez njih (kao Mikov List), ali bolje je da probate i procijenite.


Kliknite na sliku kako biste vidjeli našu ponudu sklopivih džepnih noževa.

 

4. Dužina oštrice

Dulja oštrica ne znači i bolji nož. Moramo uzeti u obzir nekoliko čimbenika. Ono što mene osobno najviše zanima su zakonska ograničenja duljine oštrice u zemljama u koje putujem. Obično je predviđeno da noževi do dužine oštrice od 12 cm mogu se nositi i držati bilo gdje pa ću pokušati držati se tog limita. Dužim oštricama je također teže rukovati. Ako imate nož za drvo od 20 cm, cijepati ćete drva i nasjeckati grane, ali možete se posjeći i ozljediti prilikom rezanja slanine.

Važno: Noževi s oštricama preko 12 cm, ili namijenjeni za nanošenje ozljeda često se ubrajaju među oružje i oduzimaju se bez milosti. Na aerodromu “camping knife” najčešće prolazi bez problema.

Ukratko, oštrica oko 10-12 cm je dovoljno svestrana za kampiranje ili trekking, samo morate prihvatiti nekoliko kompromisa. Za nošenje u džepu i lakše aktivnosti dovoljno je sve s oštricom oko 6-9 cm.


Kliknite na sliku kako biste vidjeli našu ponudu Opinel noževa.

 

5. Materijali - nehrđajući čelik, bakar, bronca ili nešto više?

Noževi otupljuju korištenjem, ali to nije mana, samo njihova karakteristika. Koliko brzo se tupe ovisi o korištenom materijalu. To je popraćeno i drugim svojstvima noža, kao što su rezanje ili fleksibilnost oštrice.

Ako niste stručnjak a kuhinjske noževe oštrite samo električnim brusom ili na oštrilu za noževe, onda radije tražite klasični nehrđajući čelik (stainless steel, isto kao i kod kuhinjskih noževa) Mekši je, lako se brusi i vrlo je otporan na hrđu. Neće tako dugo izdržati oštro, ali ponekad će vam oprostiti i grublje postupanje bez lomljenja malih zubića na oštrici.

Ako znaš baratati nožem, brušenje na keramičkom ili dijamantnom kamenju nije vam strano (ili ćete ga dati naoštriti kod proizvođača noževa), stoga slobodno razmislite o alternativnom čeliku. Ugljični čelik (carbon steel) ne troši se toliko i on je kralj u šumi, a za extra znalce je tu S30V, Elmax, koji moderno spaja najbolje karakteristike prethodnih.

Ionako moraš paziti na nož - održavajte oštricu čistom i naoštrenom, isperite oštricu nakon rezanja kiselog limuna, nauljite čelik prije nego što ga stavite u ladicu (dovoljno je samo malo slanine, bolje je čak i od WD-40). Ako se pojave mrlje hrđe, samo pokušajte izribati spužvicom s malo paste za zube, ali hrđa kao takva ne pogoršava svojstva noža. Opet, ovo nije nedostatak, već svojstvo. Proces je sporiji kod nehrđajućeg čelika i iznenađujuće brz kod ugljika, ali ako ćete nož aktivno koristiti godinama, budite spremni na "patinu" koja će prekriti oštricu.

 


Klikom na sliku pogledajte našu ponudu kvalitetnih i gotovo neuništivih noževa.

 

6. Materijali - crna oštrica ili bez obrade

Zatim se fokusiramo na površinsku obradu oštrice. Klasika je sjajna, ali se može na neki način tretirati (brušena - stone washed, urezana - acid etch), što ćete znati na prvi pogled. Ogrebotine na sjajnom nožu nespretno se ističu, ali to je samo detalj. Na nekim noževima od ugljičnog čelika također ćete vidjeti crnjenje, koje prvenstveno štiti od hrđe. Ali imajte na umu da nijedno zacrnjenje nije trajno i da će oštrica i dalje zahtijevati njegu.

 

7. Oštrice - ravne ili nazubljene

Ako želite klasični nož s ravnom oštricom, znate što možete očekivati od njega. Kad biste razmišljali o rezanje vlaknastog materijala, nazubljene oštrice mogu dobro doći (serrated), koji savršeno reže tkanine, užad, kruh ili čak rajčice. Uz njegovo brušenje morat ćete ići kod specijalca (ili već znate kako se to radi ;-)). Na ovom Victorinoxu, na primjer, naći ćete i posebnu nazubljenu oštricu za izrezivanje vjetrobranskog stakla automobila.

Kombinirana oštrica nudi prednosti oba, samo imajte na umu da imate samo ravan dio oštrice na vrhu, što možda nije sasvim udobno.

 

Video - Victorinox RescueTool džepni nož

 

8. Namjena - u džep ili u ruksak

Želite li u svakom trenutku imati nož pri ruci? Tada tražite tzv EDC nož (Every-Day-Carry što znači svakodnevno nošenje) i vjerojatno ćete poželjeti sklopivi nož s kopčom za džep.

Nož za preživljavanje će svakako biti jak, robustan, u kvalitetnoj korici s brusom i nekom drugom opremom za preživljavanje. Klasik Patron od Mikova bit će upravo ono što tražite.

Lagani nož za planinarenje, gljive ili sjeckanje grančica težit će svega nekoliko grama, tako da gotovo nikad ne znate za njega. Klasični Opinel No. 8 ili jednostavno Victorinox Sentinel poslužit će odlično.

 

9. Namjena - samo nož ili višenamjenski alat (multitool)

Prvi noževi su bili od kremena ili neke druge vrste kamena, ponekad s drškom. Kasnije su se s napretkom metalurgije razvile oštrice od bakra,bronce, željeza i čelika. Dok su se materijali mijenjali, oblik noža ostao je uglavnom isti. S klasičnim nožem s oštrim oštricama ništa ne može poći po zlu, ali čovječanstvo svakim danom ide naprijed velikim koracima, pa ako želite više, pogledajte ponudu multifunkcionalnih alata, jednostavno rečeno multitool. Bilo da je Švicarac iz Victorinox ili kliješta iz Leatherman, u jednom pakiranju možete dobiti i pilu, otvarač za vino, odvijače ili USB flash disk.

 

10. Cijena

Cijena ne bi trebala biti glavni faktor pri odabiru noža. Ovo nije kupnja za nekoliko tjedana, već za nekoliko godina, ili za cijeli život. Pristup nožu kao potrošačkom proizvodu, kada ne dam više od 100 kn, jer "ionako ću ga negdje izgubiti", potpuno poštujem, svakome se svašta može dogoditi, zar ne? Ali preferiram odabir na temelju popisa kriterija, prema kojima biram svog favorita i jedino što mi preostaje je prihvatiti cijenu kao takvu. Može nam biti utjeha da postoji pristojna šansa da i nakon nekoliko godina za dobar novac prodamo dobro održavan nož. Noževi se ne oštećuju i ne stare tako brzo kao mobiteli, pa ponekad na pojedinim modelima možete nešto trzati.

 

Korisni linkovi

 

Autor: Matyáš Vejskal

Resursi: arhiva autora, unsplash.com, pixabay.com

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati odjeću za suho vrijeme

Trebate pomoć?

Magla, kiša, vjetar, mraz - ništa što bi čovjek želio vidjeti na putovanju. Ali mi u 4camping-u vjerujemo u moto "Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća", a budući da nismo škrti, Vítek Hruška će s vama podijeliti savjete kako se pravilno odjenuti za suho vrijeme.

Kako podržati imunološki sustav

Trebate pomoć?

Imunitet je zapravo „štit“ koji štiti naše zdravlje. Savjete kako ga ne oslabiti, već naprotiv ojačati donosimo u sljedećem članku.

Mi biramo za vas

(3.71 %) 45,99  347 kn

Usporediti

od 30,99  233 kn

Usporediti

18,99  143 kn

Usporediti

(0.2 %) od 4,99  38 kn

Usporediti

(8.46 %) 12,99  98 kn

Usporediti

20,99  158 kn

Usporediti

48,00  (25.02 %) 35,99  271 kn

Usporediti

103,45  (14.94 %) 87,99  663 kn

Usporediti