Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Da li Vam je mokro u šatoru? Reći ćemo vam zašto.

Kondenzacija je prirodni fizički fenomen koji se ne može izbjeći niti tijekom kampiranja. Kako eliminirati količinu kondenzacije i vode koja curi i kroz šavove? Saznajte u našem članku.


Sadržaj

 

Uvod

Svi to znamo. Bilo da smo vlasnici rekreacijskih ili ultralakih šatora za ekspedicije. Jutarnje kapljice kondenzirane vode zabrinjavaju i nakon provedene noći pod šatorom. Imamo nekoliko savjeta za vas kako eliminirati količinu kondenzacije i vode koja curi kroz šavove .

Jer upravo su ova dva problema najčešći uzrok mokre opreme u šatoru ujutro. Kondenzacija šatora je potpuno prirodna pojava, a ako poznajete njen princip, lako možete utjecati na količinu kondenzirane pare. Voda može ući u šator i na druge načine. Uska mjesta većine šatora i cerada su šavovi, mjesta oko vezica, čičak zatvaranja ili gumica. Savjetovat ćemo vas kako ta mjesta dobro zatvoriti.

 

Kondenzacija u šatoru nije prijatna, ali je normalna

Kondenzacija je potpuno prirodno fizikalna pojava. Uglavnom, radi se o tome da u zraku postoji određena količina vlage, koja se pri susretu s hladnijom površinom kondenzira u male kapljice. A one mogu kapati na vreće za spavanje i drugu opremu u šatoru.

Temperatura na kojoj se para počinje kondenzirati određena je takozvanom točkom rosišta . Što je više pare u zraku, to je viša temperatura rosišta. To jest, temperatura koja je potrebna pari da se kondenzira u kapljice vode. Drugim riječima. Da li ima puno vlage u šatoru, a vani hladna noć? Tada se para na stijenkama šatora jednostavno kondenzira. Bitno je kolika će biti vlažnost zraka u šatoru.


SAVJET: Ako volite točne brojke, možete isprobati aplikaciju kalkulatora točke rosišta .

 

Kako to da se voda u zraku pojavi

Uglavnom, postoji nekoliko stvari koje utječu na to koliko će se pare noću raspršiti u šatoru. Priroda je zaslužna za određenu količinu, a za ostalio naš izbor mjesta za noćenje i naše ponašanje. Mi sami ispuštamo dio vlage u zrak. Kako? Samo disanjem.

 • Prirodna vlažnost zraka , koja ovisi o vremenskim prilikama, ali i o tome gdje postavljamo šator.

 • Mokre ili vlažne stvari u šatoru.

 • Priprema hrane u šatoru. 

 • Dah stanara. 

Jutarnja rosa na travi je romantična.

 

Što učiniti da se ujutru ne probudim u mokroj vreći za spavanje?

Iskusni putnici napisali su vam deset savjeta kako smanjiti količinu kondenzirane vode na stijenkama vašeg šatora. Ponekad samo male stvari mogu imati iznenađujuće velik utjecaj.

 1. Pažljiv odabir šatora, koji ima dovoljno ventilacija. Idealan je za postizanje takozvanog efekta dimnjaka. Odnosno, mogućnost otvaranja jednog dijela na dnu i otvora za ventilaciju na vrhu. Prilikom odabira šatora vodite računa i o vrsti materijala koji odaberete. Želja da zaštitite sebe i stvari od kiše nalaže odabir šatora s višim vodenim stupcem ili posezanje za materijalima koji su silikonizirani. Ovi će vas šatori održati suhima na kiši. Ali morate računati da kao što ne propušta vodu, tako ne propušta ni paru. U njima je stoga veća koncentracija vode u zraku i povećava se vjerojatnost kondenzacije kapljica na šatoru.
  SAVJET: Iskoristite priliku i pogledajte šatore uživo. Idealna prilika je godišnja izložba šatora u Letňanima u Pragu.
 2. Razmislite o tome koliki šator ćete kupiti . Jedna osoba izdahne do litre vode po noći. Ako vas je više, vrlo brzo možete povećati vlažnost u malom šatoru. Potrebno je pronaći optimalan omjer između težine šatora, njegove veličine i broja osoba.
  SAVJET: Ultralaki šatori  mogu biti korisni za duža planinarska ili biciklistička putovanja.
 3. Koristite ventilaciju šatora . Ako se skroz zatvorite u šatoru, zrak neće strujati i kondenzacija para će biti veća.
  SAVJET: Postavite šator na štap za planinarenje tako da između njegovih donjih rubova i tla ostane razmak koji ćete provjetravati.
 4. Temeljito osušite šator . Iskoristite svaku priliku da tropic ili ceradu temeljito zategnete.
  SAVJET: Ako imate dvoslojni šator, provjerite postoji li razmak između vanjskog i unutarnjeg dijela na svim točkama.
 5. Nemojte sušiti mokre stvari u šatoru . Što više mokrih stvari imate u šatoru, veća će biti vlaga unutra. Preporučamo ostaviti stvari vani ili ih zamotati u vodonepropusnu vrećicu i sušiti preko noći.

 6. Ne kuhajte u šatoru . Zvuči primamljivo ne morati sjediti vani i pripremati brzu juhu pod krovom, ali puno pare izlazi u zrak tijekom kuhanja . I opet ćete povećati količinu vode, koja će se zatim preko noći kondenzirati.

 7. Ne postavljajte šator blizu vode . U blizini izvora vode, bilo da se radi o potoku ili jezeru, prirodno je veća vlažnost zraka. Za posmatranje zalaska sunca iznad površine jezera, možete prošetati nekoliko koraka.

 8. Ne postavljajte šator izravno ispod drveća . Viša vlažnost zraka donijet će i jutarnju rosu. I vidjet ćete to s unutarnje strane šatora. Preporučujemo da svoj šator postavite malo dalje.

 9. Rosi li se zid? Osušite ga. Preporučamo da u ruksak spakirate upijajuću krpu kojom možete pažljivo pokupiti vodu koja se nakupila sa stijenki. To će smanjiti količinu vode koja će cirkulirati u šatoru. Ne zaboravite zamotati mokri ručnik u vrećicu ili ga staviti izvan šatora. Ujutro tropiko (ceradu) dobro izbucajte i pokušajte ga odmotati i u podne osušiti na suncu.

SAVJET – Je li lijepo? Zar ne pada kiša? Probajte noć pod vedrim nebom. Iako se ovdje možete naći u borbi s jutarnjom rosom. Sama prisutnost vode u zraku je normalna. Vreća za bivak tada će pružiti zaštitu od jutarnje vlage ili naglih vremenskih promjena.

 

Borba protiv kondenzacije šatora po lošem vremenu

Kondenzacija šatora može se pojaviti čak i po lijepom vremenu. No, situacija se može znatno zakomplicirati ako nam vrijeme nije naklonjeno ili spavamo u šatoru na hladnoći.

 

Kondenzacija šatora na kiši

Za vrijeme kiša vlažnost zraka je prirodno puno veća . Vjerojatnost kondenzacije vode na zidovima šatora stoga se značajno povećava. Što možemo učiniti?

 • Šator treba biti dovoljno zatvoren , a ako imamo samo jednoslojnu verziju, kondenzirane kapljice možemo obrisati prije nego što počnu padati po vrećama za spavanje. Za dvostruki šator, pazite da tropiko ne dodiruje unutarnji šator. Opet, provjerite imate li dovoljno struje.

 • Osigurajte odgovarajući protok zraka kroz ventilacijske otvore i osušite šator i opremu kad god prestane kiša.

 • Ne postavljajte šator u udubljenja . Za jake kiše postoji opasnost da voda otječe, a ni viši kat vas neće spasiti da se ne probudite u lokvi.

 

Potreban oprez za vrijeme mraza

Tijekom hladnog vremena, kondenzacija, koja naknadno pokvasi vreću za spavanje, može predstavljati opasnost za zdravlje . Stoga je potrebno osigurati dovoljan protok zraka kako bi vlaga imala kamo izaći.

Odabirom materijala možete utjecati i na to koliko će vreća za spavanje biti mokra nakon hladne noći . Vreća za spavanje s paperjem je lagana, ali paperje ima tendenciju upijanja vlage iz zraka. Alternativa je šuplje vlakno , koje je otpornije na vodu. Međutim, dosta je veće i znatno teže. Zanimljivo rješenje je mikrofibra koja je lakša od šupljeg vlakana i može izdržati čak i teške uvjete.

SAVJET: Ekspedicijski šatori pogodni su za ekspedicije u najzahtjevnijim uvjetima. Kombiniraju visoku otpornost, sofisticiranu konstrukciju i malu težinu. 

Za spavanje na hladnoći nije bitan samo šator, već i zimska vreća za spavanje i kvalitetna podloga

 

Kiša i curenje vode u šator kroz šavove

Kondenzacija pare nije jedini uzrok mokre opreme u šatoru. Još jedno mjesto koje vas može mučiti na ekspedicijama su šavovi tropika ili cerade.

Većina proizvođača šavove na šatoru urade na takav način da voda ne može lako proteći. Sastavi su obično skriveni unutar šava. Šavovi se tada mogu zalijepiti posebnom trakom ili mogu imati premaz koji ima zadatak začepiti i najmanje rupe .

Međutim, s vremenom se traka može početi ljuštiti, a premaz može početi stariti. Osim toga, ako idete u zahtjevne uvjete, dobra je ideja šavove zalijepiti ili sami premazati . Za to postoje posebne trake i ljepila. Postoje i upute prema kojima možete sami napraviti ljepilo. Istraživali smo ih.


Šator kraj vode u jutarnjim časovima je većinom rosnih zidova. Prepustite obalu veslačima pomjerite se i prespavajte 50 m dalje.

 

Što trebate znati prije nego počnete sa popravkom?

Osnova je znati od kojih je materijala šator napravljen i što je korišteno za impregnaciju, premazivanje ili lijepljenje šavova. Pogrešna kombinacija materijala i premaza (traka) može poremetiti funkcionalnost šatora. Također preporučujemo da pogledate šavove na šatoru. Jednostavni šavovi koji spajaju dva dijela šatora obično se lako lijepe. Potrebno je premazati složenije šavove .

 

Materijal je bitan

Jednostavno rečeno, ako se na šatoru ili šavovima koristi silikonski tretman, morate koristiti ljepilo na bazi silikona . To se također odnosi na silikonske najlonske šatore.

Njihov tropic izrađen je od materijala na bazi najlona , gdje je svako vlakno doslovno prekriveno silikonom. Zahvaljujući tome, takav materijal je neupijajući i pogodan čak i za vrlo zahtjevne uvjete. Ovi se šavovi ne mogu lijepiti industrijski. Idealno brtvljenje osigurava posebna jezgrena pređa koja upija malu količinu vlage, povećava volumen i time zatvara šav.

Međutim, čak i u ovim tehnički vrlo naprednim šavovima, mogu postojati mala mjesta kroz koja voda može kapati. Ovdje je preporučljivo koristiti premaz na bazi silikona.

Tamo gdje je korišten PU ( poliuretanski) premaz, mora se ponovno upotrijebiti ljepilo na bazi poliuretana.. Druga mogućnost je da spoj koji nema premaz zalijepite trakom


Šator kraj vode u jutarnjim časovima je većinom rosnih zidova. Prepustite obalu veslačima pomjerite se i prespavajte 50 m dalje.

 

Kombinacija materijala, njihove prednosti i mane i mogućnosti lijepljenja šavova

 

Korišteni materijali

 

 

 

Dodatno obrada/popravak šava

Poliester + unutarnji poliuretanski premaz (PU) bez daljnje tehničke obrade + tvornički zalijepljeni šavovi

Najčešća varijanta za tropika.

Šavovi se mogu prekriti silikonskom trakom.

Najlon unutarnji PU premaz bez daljnje tehničke obrade + tvornički zalijepljeni šavovi

Najčešća varijanta za podove 

Šavovi se mogu zalijepiti trakom.
Poliester + vanjski silikonski premaz + unutarnji PU premaz bez daljnjih tehničkih izmjena + tvornički zalijepljeni šavovi

Najčešća varijanta za podove 

Šavovi se mogu zalijepiti trakom. 
Najlon + vanjski i unutarnji silikonski premaz + Ripstop (možda i rjeđa kombinacija poliestera + vanjski silikonski premaz + unutarnji PU premaz + RipStop) 

Tehnološki najnaprednija varijanta troika . Dodatni Ripstop (sprečavanje kidanja) tretman za šatore više cjenovne kategorije. Šavovi su zašiveni posebnom jezgrom pređe i ne lijepe se tijekom proizvodnje. 

Šavovi se ne mogu lijepiti. Međutim, mogu se premazati premazom na bazi silikona. 

 

Korišteni materijali

ZA

PROTIV

Poliester + unutarnji poliuretanski premaz (PU) bez daljnje tehničke obrade + tvornički zalijepljeni šavovi

Prosječan vijek trajanja, niska cijena , izvrsna prozračnost

Veća težina materijala i visoka moć upijanja .Najlon unutarnji PU premaz bez daljnje tehničke obrade + tvornički zalijepljeni šavovi

Visoka čvrstoća i mehanička otpornost.
Mala težina i cijena.

 


Najlon unutarnji PU premaz bez daljnje tehničke obrade + tvornički zalijepljeni šavovi

Pruža zaštitu od UV zračenja
Niža sposobnost upijanja.
Visoka otpornost. 

Viša cijena, ali proizvod traje duže.
Veća težina i vrlo niska prozračnost.

Najlon + vanjski i unutarnji silikonski premaz + Ripstop (možda i rjeđa kombinacija poliestera + vanjski silikonski premaz + unutarnji PU premaz + RipStop)

Visoka UV zaštita, ne upija i ne propušta zrak.
Vrlo mala težina šatora.
Visoka otpornost pojačana je dodatnom obradom koja sprječava trganje tkanine. 

Visoka cijena i nemogućnost lijepljenja šavova.
Vrlo niska prozračnost.  

 

Recept za domaće ljepilo

Na internetu možete pronaći nekoliko uputa kako sami napraviti ljepilo na bazi silikona za prekrivanje šavova. Osnova je sanitarni silikon i destilat nafte white spirit. Pomiješajte obje tvari u posudi u omjeru 1:2. Pažnja, potrebno je dugo i redovito miješati. Ovo ljepilo, ili ukoliko želite premaz, vrlo je efikasno. Međutim, može se koristiti samo na šatorima s dvostranom silikonizacijom.

 

Postupak za efikasno premazivanje šavova

Ako želite dobro zatvoriti šavove, dobro je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila . Pomoći će Vam osigurati da tečni premaz popuni sve potrebne praznine.

 1. Postavite tropic ili ceradu u dobro prozračenom prostoru . Vrt ili terasa su idealni.

 2. Dobro zatvorite sve šavove .

 3. Utrljajte ljepilo u šavove tako da se popune sve, čak i najmanje, praznine.

 4. Preporučamo da malo otvorite šav i pustite da premaz popuni unutrašnjost.

 5. Pustite da se stvrdne oko 12 sati . Čak i s premazom, šavovi su još uvijek fleksibilni, ali su dobili na otpornosti.

SAVJET: Posebno pazite da pokrijete šavove petlji, patentnih zatvarača, gumica i raznih kopči.

Imajte na umu da nakon što ste sami izvšite premaz ili lijepljenje šavova, nećete moći lako zamijeniti šator . Stoga, prije nego krenete s prilagodbom, dobro pregledajte šator i provjerite odgovara li vam doista u svim pogledima. Naravno, pritužbe se obično odnose na očite nedostatke.

 

 

Korisne poveznice

 

Autor: Lucie Krůčková

Resursi: pixabay.com , unsplash.com , 4camping arhiva

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati odjeću za suho vrijeme

Trebate pomoć?

Magla, kiša, vjetar, mraz - ništa što bi čovjek želio vidjeti na putovanju. Ali mi u 4camping-u vjerujemo u moto "Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća", a budući da nismo škrti, Vítek Hruška će s vama podijeliti savjete kako se pravilno odjenuti za suho vrijeme.

Kako podržati imunološki sustav

Trebate pomoć?

Imunitet je zapravo „štit“ koji štiti naše zdravlje. Savjete kako ga ne oslabiti, već naprotiv ojačati donosimo u sljedećem članku.

Mi biramo za vas

Turistički šator Warg Midi 3

298,79  (16.67 %) 248,99  1.876 kn

Usporediti

(4.95 %) 157,99  1.190 kn

Usporediti

330,99  2.494 kn

Usporediti

95,00  (24.22 %) 71,99  542 kn

Usporediti

241,99  1.823 kn

Usporediti

228,18  (13.67 %) 196,99  1.484 kn

Usporediti

(0 %) 874,99  6.593 kn

Usporediti