Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako odabrati cipele za penjanje


Sadržaj

 

Uvod

Penjačice su najvažnijim dijelom penjačke opreme, koje mogu imati veliki utjecaj na vašu izvedbu. Sve ostalo prvenstveno služi sigurnosti. Penjačice, ili „pedule“ i „penje“ kako se od milja još zovu cipele za penjanje će zajedno s pravilnom tehnikom odrediti koliko ćete dobro i sigurno stajati na stijeni i tako sačuvati ruke za sljedeći uspon. Odabir prave veličine osigurat će vam da vas penjačice ne stišću više nego što je potrebno. 

 

Dijelovi penjačica 

Prvo, raščlanimo pojedine dijelove opreme za penjanje. Sama analiza vjerojatno će vam reći na što se treba fokusirati pri odabiru.

 

Oblik penjačica

U ponudi ćete pronaći ravne cipele za penjanje kao i one s maksimalnom zakrivljenošću. Dok će početnici, koji uglavnom koriste veće korake pri penjanju, cijeniti ravne i udobne penjačice, iskusniji penjači biraju zakrivljene penjačice, koje omogućuju da se snaga u potpunosti prenese na nožni prst i tako se bolje postavite na minijaturne stopinke. Možete birati između ove dvije krajnosti prema svojim preferencijama, izvedbi ili terenu na koji se penjete.

 

Ljepilo (đon)

Penjačice s mekšim i slabijim potplatom će lijepo držati i neće se tako brzo istrošiti. Što je potplat jači i tvrđi, slabije će držati, ali će vam dugo služiti. 

 

Gornji materijal

Gornjište penjačica izrađeno je od kože ili sintetičkih mikrovlakana. Koža je prozračnija i noga se u njoj ne znoji toliko, ali slabije drži oblik nakon znojenja i rasteže se s vremenom. Penjačice od sintetičkih mikrovlakana nisu baš prozračne, noga se u njima malo znoji, ali dobro drže oblik i teško se, ponekad i uopće, ne rasteže.

 

Međupotplat

Međupotplat je dio cipele između ljepila i gornjeg materijala i određuje tvrdoću cipele. Što je tvrđi, to je pogodniji za penjanje po tvrdim materijalima s malim koracima (npr. vapno, granit), što je mekši, to više možete uživati u penjanju po mekim materijalima (pijesak) ili u položenom profilu.

 

Načini vezanja 

Razlikujemo tri vrste vezanja. Vrsta vezanja često je većinom dio naziva vrste penjačica u izborniku radi bolje orijentacije. Penjačice (slip on) su najjednostavnije za obuvanje jer ne mogu padati sa noge pa vam moraju savršeno pristajati. Ako se s vremenom rastegnu, nećete ih nikako moći opet prilagoditi stopalu i više nećete imati nogu u pravilnom položaju. Odličan kompromis je čičak, penjačice možete vrlo lako obuti i izuti, a istovremeno osiguravaju vrlo dobru fiksaciju stopala. Najprecizniji način za pričvršćivanje penjačica je vezicama, ali njihovo ubuvanje i izuvanje prilično je zamorno u usporedbi s prethodnim metodama.


Klikom na sliku pogledajte ponudu karabinera. 

 

Veličine 

Nije lako odabrati pravu veličinu penjačica. Cipela bi trebala biti čvršća kako biste mogli dobro opteretiti izbočinu na stijeni, ali vas istovremeno ne smije stiskati. Osobito ako tek počinjete, usredotočite se na to da cipela bude udobna uz optimalnu potporu. Potrebno je prvo učvrstiti stopalo, naviknuti se na čvršću vrstu cipele i izbrusiti tehniku bez boli stopala. Tek nakon nekog vremena možete pokušati odabrati manju cipelu za cijenu udobnosti.

Veličine različitih proizvođača su vrlo različite, razlika može biti i do 3 broja za istu veličinu, a potrebno je točno pogoditi svoju veličinu, a ne +- pola broja. Zato stvarno trebate isprobati sve cipele za penjanje i saznati koje vam najviše pristaju.

 

Kako isprobati penjačice

  • Idealno je isprobati penjačice u najlonkama ili bosi.
  • Penjačice ne bi trebale nigdje značajno stiskati.
  • Peta bi trebala čvrsto stajati na mjestu.
  • Ako u trgovini postoji stijena za penjanje, isprobajte ih.
  • Isprobajte sve vrste penjačica u različitim veličinama. Postoji mnogo vrsta i samo eksperimentiranjem ćete saznati koje najbolje pristaju vašem stopalu.

 


Klikom na sliku pogledajte našu ponudu karabinera. 

 

Ženske penjačice 

Ženske penjačice renomiranih marki razlikuju se od muških ne samo po boji, već i po obliku koji poštuje strukturu ženskog stopala. Općenito se može reći da su ženske cipele znatno mekše, odnosno u nekim slučajevima čak i malo udobnije od istih modela u muškoj izvedbi. 

 

Dječje penjačice 

Svakako ne kupujte penjačice koje su djeci preuske. To je nezdravo za razvoj njihovih nogu. Naprotiv, odaberite veličinu do jedan broj veću. Za početak će prostor popuniti čarapa, no s vremenom će cipele sve bolje pristajati.

 

Koju vrstu odabrati

Ako ste početnik u penjanju, svakako preporučamo udobne penjačke cipele s ravnom gumom. One su najprimjerenije za penjanje dugih i alpinističkih smjerova, odnosno kada imate penjačicu duže vremena na nozi. U tom slučaju je udobnost na prvom mjestu. Takve penjačice omogućuju da je stopalo u najprirodnijem mogućem položaju. Guma je obično nešto deblja i tvrđa što pospješuje sigurno stajanje na male stopinke. Zbog udobnosti su primjerene i za početnike, koji tek počinju graditi svoje penjačke vještine i ne žele se baviti s bolnim stopalima. 

Ako se već neko vrijeme penjete i vaša noga je jača, tada možete odabrati više zakrivljene penjačice u skladu s vašom disciplinom penjanja i učinkom. Penjačice sa zakrivljenom gumom su nešto agresivnije i ne pružaju toliko udobnosti kao ravne penjačice. Upravo zbog svog oblika i dodatne gume na prednjem djelu, te gume koja obavija petu s njima se lakše mogu penjati teži smjerovi i bolderi. Nakon što budete imali dovoljno iskustva s penjanjem, već ćete vrlo dobro znati što zapravo želite. 

Za okomite i malo previsne stijene dobre su tvrđe penjačice koje podnose male stopinke.

Mekše penjačice su bolje za penjanje po mekšim materijalima (npr. pijesku) ili položenom profilu.

U planinama i kod dužeg penjanja, udobne penjačice su posebno važne.

Za bouldering odaberite mekane, asimetrične penjačke cipele s gumiranijim vrhom i petom.

S vremenom ćete možda uvidjeti da je dobro imati kod kuće nekoliko pari penjačica te koristiti ih ovisno o tome kamo idete. Često nosim dva para na jedno mjesto. Za teže rute s malim stopinkama, biram zakrivljenije penjačice koje će mi pomoći da izdržim na stopinkama. Ali kako ne mogu dugo izdržati penjanje u njima, na lakšim penjanjima obujem udobne penjačice s ravnijim džonom i tako sačuvam nogu za teže stijene.

Želimo vam pravi izbor!

 

Korisne poveznice

 

Autor: Katka Balcarová 

Izvori: arhiva 4camping

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati šator za biciklistička putovanja

Trebate pomoć?

Jeste li strastveni biciklist i zadovoljni ste noćenjem u šatoru? Bilo da ste odvažniji ili jednostavno želite uštedjeti na skupljim smještajima u kolibama ili udobnijim pansionima, sigurno će vam koristiti neki savjeti pri odabiru pravog biciklističkog šatora koji vas neće iznevjeriti na vašim putovanjima.

8 načina za izgradnju cerade

Trebate pomoć?

Upute za izgradnju skloništa od cerade. Pokazat ćemo vam 8 mogućnosti gradnje pomoću štapova za planinarenje, bicikala i drveća.

Mi biramo za vas

Dereze za planinarenje Grivel G14 Cramp-O-Matic

196,99 

Usporediti

110,93  (18.88 %) od 89,99 

Usporediti

175,26  (24.69 %) od 131,99 

Usporediti

162,89  (26.95 %) od 118,99 

Usporediti

167,00  (19.77 %) od 133,99 

Usporediti

229,99 

Usporediti

Dereze za planinarenje Camp Skimo Pure Nanotech

191,99 

Usporediti

91,00  (18.69 %) od 73,99 

Usporediti