Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Sawyer filteri za vodu

Sawyer je možda najpoznatiji od brendova posvećenih tehnologiji filtriranja vode. Članak pokriva tehnologiju, prednosti i nedostatke filtera te pojedinosti o tome kako ih koristiti.  

Zašto koristimo filtere za vodu?

Uz sve veću popularnost egzotičnih lokacija, filteri za vodu često su traženi kao alat koji će vam olakšati godišnji odmor. U slučaju putovanja u zemlje u razvoju, gotovo svi razmišljaju o njegovoj kupnji, ali filter za vodu može se koristiti i u manje udaljenim područjima, nerijetko može biti koristan i za vikendicu ili trek putovanje u Skandinaviju. 

Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije, do 80% svih bolesti na putovanjima dolazi od zagađene vode. Navodno je svaki drugi putnik pogođen nekom bolešću. Što nam zapravo može naškoditi? 

Najčešći zdravstveni rizik su infekcije uzrokovane patogenim organizmima - to su bakterije, virusi i protozoe. Primarni izvor kontaminacije obično je izmet ljudi ili životinja. 

 

vrsta

klice

veličina

bakterije

E. coli, salmonela (S. typhimurium), kolera (Vibrio cholerae)

0,2- 5 – 15 mikrona

virusi

Hepatitis A, Norwealk virus, Rotavirus, Poliovirus

0,02- 0,2 mikrona

protozoa

 Amoeobiasis (Entamoeba histolyca), Giardia lamblia (Giardia intestinalis), Cryptosporidium (Cryptosporidum parvum)

 1 - 15 mikrona

 Resursi: Osmonics, Inc.

Prema WHO-u (Svjetska zdravstvena organizacija) patogeno djelovanje ostalih vrsta je samo umjereno, odnosno u organizam čovjeka ulaze prvenstveno s hranom. 

Kliknite na sliku kako biste vidjeli našu ponudu filtera.

 

Stručne karakteristike patogenih organizama i nečistoća.

 • Bakterije: uz dovoljno hranjivih tvari vrlo se brzo razmnožavaju. Uđu li u vodu, primjerice s izmetom, sposobni su se podijeliti za manje od 10 minuta. Stoga je potrebno iz vode ukloniti sve patogene bakterije.
 • Virusi: su sićušni paraziti, ali mogu rasti samo unutar živih stanica jer nemaju vlastiti metabolizam. Često su vezani za neotopljene čestice, koje se zatim mogu ukloniti pomoću filtara s porama manjim od 0,2 mikrona. 

U Europi se ne moramo brinuti o virusima koji se prenose vodom jer oni ovdje ne mogu preživjeti. Epidemije izbijaju u zemljama trećeg svijeta zbog loših sanitarnih uvjeta. Jedini virusi koji mogu preživjeti u vodi su hepatitis (vrlo rijedak) i polio (izuzetno rijedak). Za informacije o stanju u pojedinim zemljama možete se obratiti CDC-u ili konzulatu dotične zemlje. 

 • Protozoa: one su jednostanične životinje koje se razvijaju u vlastitoj cisti dok ne nađu domaćina. Potrebno je do 4 sata da se otporna cista poremeti kemikalijama, ali se zbog svoje veličine mogu lako filtrirati.
 • Teški metali: često se talože u ljudskom tijelu, pa su potrebne skupe metode za njihovo uklanjanje iz vode.
 • Kemikalije - herbicidi, pesticidi, gnojiva: mogu se uhvatiti pomoću aktivnog ugljena. Ima ih i na mjestima gdje ih ne bismo očekivali – tragovi DDT-a mogu se naći čak i u visokim planinskim uvjetima. Postoje studije o mogućem prijenosu u isparenoj vodi i zatim u kiši.
 • Mutnoća, neotopljene čestice: oni su spojevi koji plutaju u vodi i često služe kao hrana za mikroorganizme. Obično ne predstavljaju opasnost, ali pogoršavaju dezinfekciju vode. Osobito kod kemijskih sredstava, zamućenje iscrpljuje ili barem slabi učinak dezinfekcije, pa je vodu potrebno prethodno filtrirati. Kod mehaničkih filtera postoji problem njihovog začepljenja.

 

Sawyer tehnologija obrade vode:

Sawyer filteri klasificiraju se kao mehanički. Mehanički filtri rade na procesu tlačenja vode kroz sustav cijevi, u kojima se prljavština i organizmi jednostavno zarobe - baš kao na rešetu. Sljedeći zahtjevi postavljaju se mehaničkim filtrima u outdoor svijetu: što sitnije pore - za hvatanje malih bakterija i virusa, čvrstoća i trajnost - kako sustav filtera ne bi puknuo kada se podnese pritisak, kompaktna veličina, jednostavan način crpljenja vode. Kako se brend Sawyer nosio s tim zahtjevima?

Sama tehnologija obrade i pročišćavanja vode temelji se na metodi koja se koristi u dijalizi bubrega. Međutim, danas su Sawyer filtri toliko napredni da se ne mogu koristiti za samu dijalizu, jer bi također uklonili krv od korisnih čestica. Što čini ove filtre tako poznatima i široko korištenima?


Izvor: sawyer.com

Sustav filtracije sastoji se od mikrocjevčica u obliku slova U koje omogućavaju ulazak vode u njihovu jezgru kroz sitne pore. Neželjeni dijelovi se hvataju za rubove cijevi i dekontaminirana voda teče kroz njih. Velik broj cijevi i velika specifična površina filtra (tj. površina u odnosu na težinu) omogućuju postizanje vrlo visoke brzine filtracije. 

Veličina pora vjerojatno je najvažnija karakteristika filtera za vodu. Sawyer je razvio i kasnije pustio u upotrebu dvije tehnologije. 

 • PointONE™: veličina pora je 0,1 mikrona (0,1 x10-6 m). Zahvaljujući tome, filter uklanja s učinkovitošću log 7 (99,99999%) štetne bakterije kao što su E. coli, Vibrio cholerae i Salmonella typhi (uzročnici kolere i tifusa) i s učinkovitošću od 6 log - tj. 99,9999% svih protozoa kao što su Giardia i Cryptosporidium. Time se postiže najviša moguća razina filtracije koja je danas dostupna.
  • Voda filtrirana kroz uređaj u skladu je sa standardom za pitku vodu koji vrijedi za Češku i EU: (SOP 06.0.52, ČSN EN ISO 9308-1 i SOP 06.0.3, ČSN EN ISO 6222)
  • Filtracijski uređaj zadovoljava zahtjeve za EU prema 2008/60/EC, 95/45/EC i 2008/84/EC

 

 • Point ZEROTWO™: veličina pora je 0,02 mikrona. Filteri s ovom tehnologijom jedini su prijenosni uređaji za čišćenje koji i fizički uklanjaju viruse. Filtracija doseže vrijednosti >5,5 log (99,9997%), što premašuje preporuke EPA i NSF.

 U oba slučaja radi se o apsolutnim mikronima - Svi filteri sa zadanom tehnologijom su certificirani - nijedna pora ne doseže veličinu veću od navedenih 0,1 (ili 0,02) mikrona. 

Kliknite na sliku kako biste vidjeli našu ponudu filtera.

 

Na što treba paziti kada koristite Sawyer filter:

Kao i kod svih mehaničkih filtera, voda u filteru se ne smije smrznuti. To je zato što voda povećava svoj volumen kada se skrutne, što obično oštećuje mikrocijevi. Zbog male veličine pora i cjevčica ne mogu se otkriti moguća oštećenja. Stoga se po hladnom vremenu preporuča nositi filter na tijelu barem dok se potpuno ne osuši. 

Nije namijenjen za filtriranje kemikalija ili teških metala - treba izbjegavati velike protoke gdje postoji rizik od pojave navedenih tvari. 

 

Više informacija o Sawyer filtrima:

 • Okus vode: 

Filter uklanja okus izazvan prisutnošću bakterija, prljavštine i zelene tvari. Ne uklanja željezo, sumpor niti druge kemikalije. Okus se može dodatno poboljšati uz pomoć dodataka. Nakon njihove uporabe filtar se mora odmah očistiti.
Sawyer filtri ne sadrže ugljen. Kad bi sadržavali ugljik, bilo bi teško odrediti točno vrijeme količine i odgovarajuće vrijeme filtracije za određeni izvor - sigurnije je za korisnika pronaći drugi izvor, idealno izbjegavajući velike protoke. 

 • Protok filtrirane vode

Protok vode doseže brzinu od 1,2 - 1,5 l/min za Mini filter do brzine od 2 l/min za Squeeze filter. To su nadstandardni protoki u odnosu na konkurenciju. Usporavanje protoka ukazuje na začepljenje filtra. Pomoću štrcaljke (isporučuje se s filtrom) može se vrlo jednostavno očistiti povratnim ispiranjem. Na brzinu toka utječe i nadmorska visina – što je nadmorska visina veća to je tok sporiji. 

 • Mraz:

Ako se ne može sa sigurnošću tvrditi da je filter bio osušen tijekom izlaganja smrzavanju, Sawyer preporučuje zamjenu filtra. Preporučuje se nošenje filtera uz tijelo. Smrzavanje mokrog filtra nije pokriveno jamstvom. 

 • Ispiranje:

Sawyer preporučuje ispiranje filtara nakon svakog putovanja ili nekoliko puta tijekom dužih putovanja. Vlakna su vrlo izdržljiva, tako da ne morate brinuti o izravnom guranju štrcaljke. 

Mi biramo za vas

337,99  2.547 kn

Usporediti

339,99  2.562 kn

Usporediti

Filter za vodu Katadyn BeFree 0,6l

53,99  407 kn

Usporediti

Filter za vodu Katadyn Vario

146,99  1.107 kn

Usporediti

316,99  2.388 kn

Usporediti

101,99  768 kn

Usporediti

176,00  (0.01 %) 175,99  1.326 kn

Usporediti

88,66  (14.29 %) 75,99  573 kn

Usporediti