Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Toplinski koeficijent R-value

Toplinski koeficijent kod podloga, također se naziva R-value ili samo R, važan je pokazatelj pri odabiru pravog modela podloge. Ova vrijednost izražava izolacijske sposobnosti podloge , tj. što je veći R, to će podloga bolje izolirati hladnoću od tla. Toplinska otpornost ovisi uglavnom od debljine i upotrijebljenog izolacijskog materijala podloge. Obično se s većom R-vrijednošću povećava i težina i dimenzije upakirane podloge. Stoga je važno razjasniti gdje ćemo i kada koristiti podlogu te brinemo li i o težini i dimenzijama, odnosno hoćemo li je voziti autom ili ćemo je nositi u ruksaku. R-value podloga se mogu naći u rasponu od 1,0 (minimalna izolacija) do 9,5 (izvrsna izolacija).

Međutim, od 2020. , veliki igrači na tržištu moraju koristiti novo jednoobrazno mjerenje prema standardu ASTM F33440-18 ako žele predstaviti R-vrijednost za svoje podloge. Mjerenje se na taj način objedinjuje i ispitni proizvod se stavlja između dvije ploče, jedne vruće, a druge hladne, i komprimira. To je proces koji se može primijeniti na sve vrste podloga i može objediniti sva mjerenja kod svih proizvođača. Rezultirajuće vrijednosti su u većini slučajeva u rasponu R1 - 6:


R1 - definitivno je ljetna podloga

R2 - 4 - podloge prikladne od proljeća do jeseni

R4 - 6 - s ovim modelima ne morate brinuti o spavanju čak ni zimi

R6 i više - podloge za arktičke uvjete i spavanje na snijegu 

Videozapis o R-Value iz Thermarest-a (AJ):

 

 

Izolacijska pjena Pinguin

Dodatne informacije o proizvodu

Glavna točka svake samonapuhavajuće podloge je unutarnja pjena. Brend Pinguin to jako dobro zna.

Pinguin - Ventili

Dodatne informacije o proizvodu

Uz Pinguin podloge ne morate brinuti o nekvalitetnom ventilu, poznatoj Ahilovoj peti svakog samonapuhajućeg proizvoda.

Vrste šupljina Pinguin podloge

Dodatne informacije o proizvodu

Šupljine u Pinguin podlogama su različite, a budući vlasnik bi svakako trebao voditi računa o individualnim razlikama u svojstvima i upotrebi.