Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako odabrati odgovarajuću vreću za spavanje Sir Joseph?

Sir Joseph® proizvodi nekoliko linija vreća za spavanje punjenih guščjim perjem. Kako odabrati iz široke ponude? Odgovor ćete pronaći u sljedećem članku.


Sadržaj

Donosimo tri koraka koja su ključna za odabir vreće za spavanje i na kraju nekoliko primjera iz prakse – odabir konkretnog modela primjerenog za odgovarajuću aktivnost.

1. Prvi korak je odabir linije proizvoda prema pitanjima:

"Kamo idete i za koju svrhu vam je prvenstveno potrebna vreća za spavanje?" i "Koliko često ćete koristiti vreću za spavanje?"

 • Za čestu upotrebu, kraća putovanja i trekinge preporučamo modele iz TREKKING serije - RIMO (ili šire RIMO SCOUT ) i ATTACK modele.

 

 • Za duža putovanja na kojima nosite opremu na leđima preporučamo LIGHT asortiman - PAINE ili KOTEKA modele, ili najlakšu vreću za spavanje Sir Joseph MINIMIS 320.
  Modeli KOTEKA i MINIMIS nisu namijenjeni za vrlo često korištenje (svaki vikend i sl.), prvenstveno su namijenjeni uštedi težine i volumena za višednevne događaje, ekspedicije i sl.

 

 • Za ekstremnije korištenje u višim planinama ili polarnim predjelima te za slučajeve u kojima želite biti sigurni u zaštitu perjane izolacije od vlage, preporučamo seriju ALPINE ili HIMALAYA - LOOPING model. Materijal vanjske membrane ovih vreća za spavanje prikladan je i za slučajeve u kojima želite prenoćiti bez korištenja šatora.

 

2. Drugi najvažniji izbor je prema temperaturi sredine u kojoj ćete prenćiti

 • Svaka linija proizvoda nudi nekoliko verzija iste vreće za spavanje s različitim količinama korištenog perja. Što je više perja, to je deblji sloj izolacije oko tijela i samim tim bolje ćete podnijeti hladne uvjete u vreći za spavanje.
 • Na primjer, " PAINE 600" znači 600 grama guščjeg perja, a " PAINE 900" ima 900 grama guščjeg perja. Tome također odgovaraju preporučene standardne temperature. ( Ostali parametri 600 ili 650 ili 800 CUIN ukazuju na takozvanu punoću perja. Jednostavno je točno da viši CUIN znači perje s većim izolacijskim kapacitetom . Rezultirajuća kombinacija količine perja korištenog u GRAMIMA i njihove punoće u CUIN-u su takozvana preporučena temperatura certificirana prema standardu EN13537. )
 • Za ženu možete izabrati prema "temperaturnoj udobnosti", a za muškarce prema "optimalnoj temperaturi" . (Ne birajte vreću za spavanje prema ekstremnim temperaturama. Na takvim temperaturama vreća za spavanje osigurava vaš opstanak, a ne ugodan san).

 

Preporučujemo odabir najprikladnije vreće za spavanje usporedbom parametara u tablici za usporedbu vreća za spavanje SirJoseph® . U tablici možete jasno vidjeti pojedine modele i za svaku veličinu vreće za spavanje možete ih usporediti prema:

 • Udobnosti i optimalnoj temperaturi
 • Ukupnoj težini vreće za spavanje
 • Dimenzijama vreće za spavanje u ramenima, bokovima i nogama
 • Dimenzijama u kompresijskom paketu

Nakon preporučenih temperatura, ukupna težina vreće za spavanje je drugi najvažniji kriterij odabira.

 

3. Zatim slijedi izbor veličine vreće za spavanje i strane s patentnim zatvaračem

 • Sir Joseph vreće za spavanje proizvode se u tri veličine 170/190/200. To uvijek znači "za figuru do visine od oko 170, 190 ili 200 cm" .
 • Modeli LOOPING, KOTEKA, MINIMIS, ATTACK i dječje vreća za spavanje KIKI se proizvode samo sa zatvaračem sa lijeve strane. Ostali modeli nude izbor između lijevog ili desnog patentnog zatvarača. Bočna strana patentnog zatvarača data je s gledišta muškarca koji leži u vreći za spavanje na leđima . Lijevi patentni zatvarač je pogodan za dešnjake, jer s unutarnje strane vreće za spavanje desna ruka udobno upravlja patentnim zatvaračem koji se nalazi na lijevom ramenu (probajte sami :)).
 • Sa stajališta mogućeg spajanja vreća za spavanje, preporučljivo je imati jednu vreću za spavanje s desnim patentnim zatvaračem, a drugu s lijevim patentnim zatvaračem (zatvarači se mogu spojiti i u jedan "isti" patentirani zatvarač, ali vreća za spavanje neće imati kapuljaču ispod glave, ali preko glave). Mogu se zakopčati i vreće za spavanje različitih duljina - počet će isto kod nogu, a na glavi će ostati duži patentni zatvarač koji se neće imati čime zakopčati.

 

Konačan odabir vreće za spavanje

Za konačni odabir vreće za spavanje potrebno je uzeti u obzir i cijenu vreće za spavanje, koliko često je planirate koristiti i imate li još drugu (ili treću :) vreću za spavanje.

Netko će odabrati najlakši i najskladniji model čak i za vikend planinarenje u Brdima, a naprotiv, čak i s modelom RIMO 1000 moguće je krenuti u zahtjevne ekspedicije u visoke planine.

Povremenom turistu od proljeća do jeseni bit će dovoljna jedna dvosezonska vreća za spavanje . Za one koji češće koriste vreću za spavanje, isplati se imati jednu lakšu vreću za spavanje za ljetna događanja, a drugu 3-sezonsku ili zimsku , tako da uvijek imate idealne parametre za svako putovanje u svako godišnje doba.

 

Primjeri odabira prikladne vreće za spavanje za određenu primjenu

Često korištenje vikendom, plus povremeni izleti po Europi, Aziji čak i u rano proljeće / kasnu jesen.

 

Glavna upotreba je za višednevne biciklističke ture i pješačke šetnje, sporedna upotreba je u proljetnim /jesenskim vikendima.

 • KOTEKA 500 ili PAINE 600 za žene
 • KOTEKA 290 (ili KOTEKA 500 ovisno o temperaturi) ili PAINE 400 za muškarce

 

Vreća za spavanje mi trebaju uglavnom od jeseni do zime, većina događanja je zimi ili su to planine do 6000 m nadmorske visine, spavam u šatoru ili vani.

 • ERRATIC 1000 za žene
 • ERRATIC 850 za muškarce
 • A ako planiram veće zimske događaje, razmislit ću o rezervi za te događaje i kupiti LOOPING 900 ili LOOPING 1200.

 

Zimi planinarim "lagano občen", najčešće spavam u šatoru ili u vikendici, ponekad u bivak vreći sa navlakom.

 • KOTEKA 850 nebo PAINE 900

 

>

Ponekad idem u proljeće/ljeto/jesen po nekoliko dana na biciklu, bavim se trekingom ili penjanjem, ponekad i sa bivakom. Moram biti brz - a ujedno lagan i kompaktan.

 • KOTEKA 290 ili MINIMIS 320 (prema očekivanim temperaturama noću)

 

Idem na izlet gdje će biti ljetne temperature, ali i zima - npr. penjanje u Italiji u svibnju i u povratku stat ću nekoliko dana na skijaškim planinama, gdje će noću biti ispod nule .

 • DOUBLE ATTACK - Kombinacija je dviju vreća za spavanje. Ljeti imam dvije ljetne vreće za spavanje koje mogu spojiti (imaju lijevi i desni patentni zatvarač) tako da mogu pozvati i prijatelja. Imam dobru zimsku vreću za spavanje za zimu.

 

Spavam u autu i želim široku vreću za spavanje ili deku. Jako sam velika i treba mi jako široka vreća za spavanje. Ne volim vreće za spavanje mumia, želim imati dovoljno mjesta u vreći i udobno savijati noge koliko trebam.

 • TONKA poplun vreće za spavanje širine 1 metar kada se raskopča (tj. dobijemo deku širine 2 metra nakon otvaranja). Ili prošireni RIMO SCOUT model - u tri temperaturne verzije.

 

Koju vreću za spavanje kupiti za moje male šampione?

 • KIKI DOWN s perjem - za korištenje od proljeća do jeseni.
 • KIKI BASIC punjen šupljim vlaknima - za ljeto. I za lakše pranje kod kuće.

 

Korisne poveznice

Autor: Honza Mikula, Sir Joseph

Zdroje: sirjoseph.cz

Kako odabrati jaknu za hladno vrijeme?

Trebate pomoć?

Koju jaknu odabrati kada je vani suho ili snijeg polako pada? Naš članak će vam dati odgovor.

Kako održati noge toplima

Trebate pomoć?

Kad vam se nožni prsti smrznu, teško ih je vratiti u prvobitno stanje. Poklonici visinskog turizma itekako znaju kako ispadne zapuštenost voštanih prstiju (ukratko, plavi-crni-papa).

Kako održavati kožne cipele

Trebate pomoć?

Kožne cipele traju vječno, ali su za razliku od tekstilnih zahtjevnije za održavanje. Imamo nekoliko savjeta i trikova za vas.

Mi biramo za vas

257,00  (36.58 %) 162,99  1.228 kn

Usporediti

368,00  (23.92 %) od 279,99  2.110 kn

Usporediti

306,00  (30.72 %) 211,99  1.597 kn

Usporediti

379,00  (10.03 %) 340,99  2.569 kn

Usporediti

348,00  (23.57 %) od 265,99  2.004 kn

Usporediti

204,00  (29.91 %) 142,99  1.077 kn

Usporediti

302,00  (23.51 %) od 230,99  1.740 kn

Usporediti

502,00  (0 %) 501,99  3.782 kn

Usporediti