Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako odabrati odgovarajuću vreću za spavanje Sir Joseph?

Sir Joseph® proizvodi nekoliko linija vreća za spavanje punjenih guščjim perjem. Kako odabrati iz široke ponude? Odgovor ćete pronaći u sljedećem članku.


Sadržaj

Donosimo tri koraka koja su ključna za odabir vreće za spavanje i na kraju nekoliko primjera iz prakse – odabir konkretnog modela primjerenog za odgovarajuću aktivnost.

1. Prvi korak je odabir linije proizvoda prema pitanjima:

"Kamo idete i za koju svrhu vam je prvenstveno potrebna vreća za spavanje?" i "Koliko često ćete koristiti vreću za spavanje?"

 • Za čestu upotrebu, kraća putovanja i trekinge preporučamo modele iz TREKKING serije - RIMO (ili šire RIMO SCOUT ) i ATTACK modele.

 

 • Za duža putovanja na kojima nosite opremu na leđima preporučamo LIGHT asortiman - PAINE ili KOTEKA modele, ili najlakšu vreću za spavanje Sir Joseph MINIMIS 320.
  Modeli KOTEKA i MINIMIS nisu namijenjeni za vrlo često korištenje (svaki vikend i sl.), prvenstveno su namijenjeni uštedi težine i volumena za višednevne događaje, ekspedicije i sl.

 

 • Za ekstremnije korištenje u višim planinama ili polarnim predjelima te za slučajeve u kojima želite biti sigurni u zaštitu perjane izolacije od vlage, preporučamo seriju ALPINE ili HIMALAYA - LOOPING model. Materijal vanjske membrane ovih vreća za spavanje prikladan je i za slučajeve u kojima želite prenoćiti bez korištenja šatora.

 

2. Drugi najvažniji izbor je prema temperaturi sredine u kojoj ćete prenćiti

 • Svaka linija proizvoda nudi nekoliko verzija iste vreće za spavanje s različitim količinama korištenog perja. Što je više perja, to je deblji sloj izolacije oko tijela i samim tim bolje ćete podnijeti hladne uvjete u vreći za spavanje.
 • Na primjer, " PAINE 600" znači 600 grama guščjeg perja, a " PAINE 900" ima 900 grama guščjeg perja. Tome također odgovaraju preporučene standardne temperature. ( Ostali parametri 600 ili 650 ili 800 CUIN ukazuju na takozvanu punoću perja. Jednostavno je točno da viši CUIN znači perje s većim izolacijskim kapacitetom . Rezultirajuća kombinacija količine perja korištenog u GRAMIMA i njihove punoće u CUIN-u su takozvana preporučena temperatura certificirana prema standardu EN13537. )
 • Za ženu možete izabrati prema "temperaturnoj udobnosti", a za muškarce prema "optimalnoj temperaturi" . (Ne birajte vreću za spavanje prema ekstremnim temperaturama. Na takvim temperaturama vreća za spavanje osigurava vaš opstanak, a ne ugodan san).

 

Preporučujemo odabir najprikladnije vreće za spavanje usporedbom parametara u tablici za usporedbu vreća za spavanje SirJoseph® . U tablici možete jasno vidjeti pojedine modele i za svaku veličinu vreće za spavanje možete ih usporediti prema:

 • Udobnosti i optimalnoj temperaturi
 • Ukupnoj težini vreće za spavanje
 • Dimenzijama vreće za spavanje u ramenima, bokovima i nogama
 • Dimenzijama u kompresijskom paketu

Nakon preporučenih temperatura, ukupna težina vreće za spavanje je drugi najvažniji kriterij odabira.

 

3. Zatim slijedi izbor veličine vreće za spavanje i strane s patentnim zatvaračem

 • Sir Joseph vreće za spavanje proizvode se u tri veličine 170/190/200. To uvijek znači "za figuru do visine od oko 170, 190 ili 200 cm" .
 • Modeli LOOPING, KOTEKA, MINIMIS, ATTACK i dječje vreća za spavanje KIKI se proizvode samo sa zatvaračem sa lijeve strane. Ostali modeli nude izbor između lijevog ili desnog patentnog zatvarača. Bočna strana patentnog zatvarača data je s gledišta muškarca koji leži u vreći za spavanje na leđima . Lijevi patentni zatvarač je pogodan za dešnjake, jer s unutarnje strane vreće za spavanje desna ruka udobno upravlja patentnim zatvaračem koji se nalazi na lijevom ramenu (probajte sami :)).
 • Sa stajališta mogućeg spajanja vreća za spavanje, preporučljivo je imati jednu vreću za spavanje s desnim patentnim zatvaračem, a drugu s lijevim patentnim zatvaračem (zatvarači se mogu spojiti i u jedan "isti" patentirani zatvarač, ali vreća za spavanje neće imati kapuljaču ispod glave, ali preko glave). Mogu se zakopčati i vreće za spavanje različitih duljina - počet će isto kod nogu, a na glavi će ostati duži patentni zatvarač koji se neće imati čime zakopčati.

 

Konačan odabir vreće za spavanje

Za konačni odabir vreće za spavanje potrebno je uzeti u obzir i cijenu vreće za spavanje, koliko često je planirate koristiti i imate li još drugu (ili treću :) vreću za spavanje.

Netko će odabrati najlakši i najskladniji model čak i za vikend planinarenje u Brdima, a naprotiv, čak i s modelom RIMO 1000 moguće je krenuti u zahtjevne ekspedicije u visoke planine.

Povremenom turistu od proljeća do jeseni bit će dovoljna jedna dvosezonska vreća za spavanje . Za one koji češće koriste vreću za spavanje, isplati se imati jednu lakšu vreću za spavanje za ljetna događanja, a drugu 3-sezonsku ili zimsku , tako da uvijek imate idealne parametre za svako putovanje u svako godišnje doba.

 

Primjeri odabira prikladne vreće za spavanje za određenu primjenu

Često korištenje vikendom, plus povremeni izleti po Europi, Aziji čak i u rano proljeće / kasnu jesen.

 

Glavna upotreba je za višednevne biciklističke ture i pješačke šetnje, sporedna upotreba je u proljetnim /jesenskim vikendima.

 • KOTEKA 500 ili PAINE 600 za žene
 • KOTEKA 290 (ili KOTEKA 500 ovisno o temperaturi) ili PAINE 400 za muškarce

 

Vreća za spavanje mi trebaju uglavnom od jeseni do zime, većina događanja je zimi ili su to planine do 6000 m nadmorske visine, spavam u šatoru ili vani.

 • ERRATIC 1000 za žene
 • ERRATIC 850 za muškarce
 • A ako planiram veće zimske događaje, razmislit ću o rezervi za te događaje i kupiti LOOPING 900 ili LOOPING 1200.

 

Zimi planinarim "lagano občen", najčešće spavam u šatoru ili u vikendici, ponekad u bivak vreći sa navlakom.

 • KOTEKA 850 nebo PAINE 900

 

>

Ponekad idem u proljeće/ljeto/jesen po nekoliko dana na biciklu, bavim se trekingom ili penjanjem, ponekad i sa bivakom. Moram biti brz - a ujedno lagan i kompaktan.

 • KOTEKA 290 ili MINIMIS 320 (prema očekivanim temperaturama noću)

 

Idem na izlet gdje će biti ljetne temperature, ali i zima - npr. penjanje u Italiji u svibnju i u povratku stat ću nekoliko dana na skijaškim planinama, gdje će noću biti ispod nule .

 • DOUBLE ATTACK - Kombinacija je dviju vreća za spavanje. Ljeti imam dvije ljetne vreće za spavanje koje mogu spojiti (imaju lijevi i desni patentni zatvarač) tako da mogu pozvati i prijatelja. Imam dobru zimsku vreću za spavanje za zimu.

 

Spavam u autu i želim široku vreću za spavanje ili deku. Jako sam velika i treba mi jako široka vreća za spavanje. Ne volim vreće za spavanje mumia, želim imati dovoljno mjesta u vreći i udobno savijati noge koliko trebam.

 • TONKA poplun vreće za spavanje širine 1 metar kada se raskopča (tj. dobijemo deku širine 2 metra nakon otvaranja). Ili prošireni RIMO SCOUT model - u tri temperaturne verzije.

 

Koju vreću za spavanje kupiti za moje male šampione?

 • KIKI DOWN s perjem - za korištenje od proljeća do jeseni.
 • KIKI BASIC punjen šupljim vlaknima - za ljeto. I za lakše pranje kod kuće.

 

Korisne poveznice

Autor: Honza Mikula, Sir Joseph

Zdroje: sirjoseph.cz

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati šator za biciklistička putovanja

Trebate pomoć?

Jeste li strastveni biciklist i zadovoljni ste noćenjem u šatoru? Bilo da ste odvažniji ili jednostavno želite uštedjeti na skupljim smještajima u kolibama ili udobnijim pansionima, sigurno će vam koristiti neki savjeti pri odabiru pravog biciklističkog šatora koji vas neće iznevjeriti na vašim putovanjima.

8 načina za izgradnju cerade

Trebate pomoć?

Upute za izgradnju skloništa od cerade. Pokazat ćemo vam 8 mogućnosti gradnje pomoću štapova za planinarenje, bicikala i drveća.

Mi biramo za vas

Vreća za spavanje od perja Warg Stark 650 Ladies

223,98  (27.68 %) 161,99 

Usporediti

Vreća za spavanje od perja Warmpeace Solitaire 250 180 cm

208,99 

Usporediti

360,00  (10.28 %) 322,99 

Usporediti

335,00  (10.45 %) 299,99 

Usporediti

221,07  (9.99 %) od 198,99 

Usporediti

211,93  (1.86 %) od 207,99 

Usporediti

Vreća za spavanje od perja Warmpeace Quilt 300

189,90  (7.85 %) 174,99 

Usporediti

314,42  (7.45 %) 290,99 

Usporediti