Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako održavati kožne cipele

Kožne cipele traju vječno, ali su za razliku od tekstilnih zahtjevnije za održavanje. Imamo nekoliko savjeta i trikova za vas.


Sadržaj

Uvod 

Pravilnim održavanjem vaših cipela osigurat ćete mnogo duži život vaših cipela, jer ćete proizvedenu cipelu koristiti što duže je moguće, a i uštedjeti novac. Da vidimo kako!

 

KOŽA I NJENA OBRADA

Najbolji materijal za izradu planinarskih cipela je visokokvalitetna koža stoke slobodno uzgojene u planinskim predjelima. Nakon brijanja i skidanja masnog sloja, sirova koža ima debljinu od 6-8 mm i cijepa se u slojeve propisane debljine za daljnju obradu.

Najkvalitetniji je vanjski (gornji) sloj. Ako je njegova površina obrađena brušenjem kako bi dobila baršunasti mat izgled, naziva se nubuk.

Unutarnji sloj proizvodi takozvanu brušenu kožu, poznatu kao antilop, velur, itd. Trenutačno postoje metode za komprimiranje antilopa glačanjem pod pritiskom i time poboljšava njegovu kvalitetu.

Koža za cipele, koja se koristi za izradu kvalitetnih planinarskih cipela, impregnirana je posebnim preparatima tijekom procesa štavljenja, čime se jamči vodoodbojnost kože tijekom cijelog vijeka trajanja cipela. Taj se proces naziva hidrofobizacija. Ipak, potrebno je da korisnik redovito i pravilno održava obuću, jer jedino tako može osigurati njezinu punu funkcionalnost i dugovječnost.

 

REDOVITO ODRŽAVANJE JE VAŽNO ZA ŽIVOTNI VIJEK CIPELA

Njega cipela ima nekoliko funkcija. Jedan od njih je uklanjanje prljavštine i očuvanje originalnog izgleda obuće što je dulje moguće. Drugi je održavanje vodoodbojnosti površine kože, što je vrlo važno za prozračnost cipela s GORE-tex membranom. Treća, također vrlo važna funkcija, je osiguranje dugovječnosti obuće. Održavanje gipkosti kože jedan je od prioriteta s ove točke gledišta, budući da stvrdnuta koža može oštetiti šavove i popucati prilikom savijanja.

Trenutno se koriste za obuću sa GORE-tex membranom isključivo proizvodi na bazi fluorougljika, koji se ne mogu zalijepiti za membranu i stoga ne smanjuju njezinu prozračnost (za razliku od dosad korištenih proizvoda na bazi silikonskih spojeva). Obične kreme za cipele koje sadrže masti ne smiju se koristiti na planinarskim i planinarskim cipelama. Oni prekomjerno omekšavaju kožu, koja je tada osjetljiva na mehanička oštećenja i također ne zadržava svoj oblik. Osim toga, masti ometaju hidrofobni tretman.

Pripravci na bazi voska obično značajno mijenjaju izvorni izgled cipela. Cipele postaju tamnije i sjajnije nakon svakog nanošenja. Što se tiče funkcionalnosti, oni su ipak prikladni i, u usporedbi s čistim fluorougljičnim pripravcima, djeluju dulje.

Među najkvalitetnijim preparatima za održavanje planinarskih cipela su npr. preparati Hanwag.


Prljavština smanjuje prozračnost obuće i sprječava učinkovito nanošenje impregnacije. Prljavštinu s obuće uklanjamo mekom četkom, a potom iscijeđenom krpom namočenom u čistu vodu bez deterdženata. Cipele nikada ne smočimo previše jer bismo nepotrebno produljili proces sušenja. 

Nakon čišćenja i naknadne impregnacije obuću sušite na sobnoj ili malo povišenoj temperaturi, nikako je ne sušite u blizini jakih izvora topline (vatra, centralno grijanje, štednjak, iza stakla na direktnom suncu). Brzo osušena koža ili koža izložena visokim temperaturama otvrdne i puca.

 

 

NEKI ZAVRŠNI SAVJETI

Revitaliziranje mat izgleda nubuka može se obaviti posebnom gumenom četkom, za antilop koristite meku mjedenu četku.

Kožne obloge cipela za planinarenje izrađene su od vrlo tanke punozrnate kože debljine 1,2-1,5 mm. Obuća s kožnom podstavom je optimalna za one korisnike koji uvijek mogu potpuno osušiti obuću prije daljnje uporabe. Kožna podstava je jednostavna za održavanje. Nečistoće uklonite vlažnom krpom bez deterdženata, a nekoliko puta godišnje omekšajte podstavu običnom kozmetičkom kremom za ruke.

Za teške uvjete, posebno višednevnu upotrebu u vlažnom i mokrom okruženju, prikladnija je obuća s membranskom postavom. Membranska obloga ne zahtijeva nikakvo posebno održavanje, ali treba imati na umu da se membranska obloga ne može učinkovito očistiti. Svako nanošenje veće količine tekućine iznutra uzrokovat će potiskivanje nečistoća u membranu i time je začepiti. Podstava se može brisati vlažnom, iscijeđenom krpom bez sredstava za čišćenje. Zato moramo paziti da membrana bude što čišća. Samo tako ćemo zadržati njegovu prozračnost.

Za pravilno funkcioniranje, membrana mora biti što bliže stopalu (membrana je dio podstave i uvijek je presvučena tankom, čvrstom, prozračnom tkaninom protiv oštećenja). S fizikalnog stajališta, uporaba visokoizolacijskih čarapa je neprikladna za funkciju membrane, osobito pri niskim vanjskim temperaturama. Također su neprikladne čarape sa hrapavom površininom, jer uzrokuju prekomjerno trenje između čarape i pokrovnog sloja membrane. Najprije pokriju pokrovni sloj membrane, kasnije prodiru, a nakon toga može doći do oštećenja same membrane.

   

 

Kako odabrati cipele za planinarenje

Ili kako odabrati cipele za trekking. Idealno odabrane cipele za planinarenje = temelj uspjeha i dobrog osjećaja na ekspediciji. Kako ne biste bili poput mnogih koji za planinarenje izaberu tenisice ili čak japanke, pročitajte kako odabrati prave cipele. 

>>> Pročitajte  <<<

 

Korisne poveznice

 

Tim 4camping.hr

 

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kako odabrati šator za biciklistička putovanja

Trebate pomoć?

Jeste li strastveni biciklist i zadovoljni ste noćenjem u šatoru? Bilo da ste odvažniji ili jednostavno želite uštedjeti na skupljim smještajima u kolibama ili udobnijim pansionima, sigurno će vam koristiti neki savjeti pri odabiru pravog biciklističkog šatora koji vas neće iznevjeriti na vašim putovanjima.

8 načina za izgradnju cerade

Trebate pomoć?

Upute za izgradnju skloništa od cerade. Pokazat ćemo vam 8 mogućnosti gradnje pomoću štapova za planinarenje, bicikala i drveća.

Mi biramo za vas

Dječja obuća Bejo Malit Jr

29,88  (36.45 %) od 18,99 

Usporediti

Impregnacija za cipele Nikwax Nubuck Spray-on 125 ml

9,99 

Usporediti

28,99  (20.7 %) 22,99 

Usporediti

13,00  (15.46 %) od 10,99 

Usporediti

Impregnacija Granger's G-Wax 80g

6,99 

Usporediti

Sredstva za čišćenje cipela Granger's Footwear + Gear Cleaner

9,00  (0.11 %) 8,99 

Usporediti

Impregnacijski vosak Atsko Sno Seal WAX doza 200g

10,99 

Usporediti