Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Kako održavati kožne cipele

Kožne cipele traju vječno, ali su za razliku od tekstilnih zahtjevnije za održavanje. Imamo nekoliko savjeta i trikova za vas.

 

KOŽA I NJIHOVA OBRADA

Najbolji materijal za izradu planinarskih cipela je visokokvalitetna koža stoke slobodno uzgojene u planinskim predjelima. Nakon brijanja i skidanja masnog sloja, sirova koža ima debljinu od 6-8 mm i cijepa se u slojeve propisane debljine za daljnju obradu.

Najkvalitetniji je vanjski (gornji) sloj. Ako je njegova površina obrađena brušenjem kako bi dobila baršunasti mat izgled, naziva se nubuk.

Unutarnji sloj proizvodi takozvanu brušenu kožu, poznatu kao antilop, velur, itd. Trenutačno postoje metode za komprimiranje antilopa glačanjem pod pritiskom i time poboljšava njegovu kvalitetu.

Koža za cipele, koja se koristi za izradu kvalitetnih planinarskih cipela, impregnirana je posebnim preparatima tijekom procesa štavljenja, čime se jamči vodoodbojnost kože tijekom cijelog vijeka trajanja cipela. Taj se proces naziva hidrofobizacija. Ipak, potrebno je da korisnik redovito i pravilno održava obuću, jer jedino tako može osigurati njezinu punu funkcionalnost i dugovječnost.

REDOVITO ODRŽAVANJE JE VAŽNO ZA ŽIVOTNI VIJEK CIPELA

Njega cipela ima nekoliko funkcija. Jedan od njih je uklanjanje prljavštine i očuvanje originalnog izgleda obuće što je dulje moguće. Drugi je održavanje vodoodbojnosti površine kože, što je vrlo važno za prozračnost cipela s GORE-tex membranom. Treća, također vrlo važna funkcija, je osiguranje dugovječnosti obuće. Održavanje gipkosti kože jedan je od prioriteta s ove točke gledišta, budući da stvrdnuta koža može oštetiti šavove i popucati prilikom savijanja.

Trenutno se koriste za obuću sa GORE-tex membranom isključivo proizvodi na bazi fluorougljika, koji se ne mogu zalijepiti za membranu i stoga ne smanjuju njezinu prozračnost (za razliku od dosad korištenih proizvoda na bazi silikonskih spojeva). Obične kreme za cipele koje sadrže masti ne smiju se koristiti na planinarskim i planinarskim cipelama. Oni prekomjerno omekšavaju kožu, koja je tada osjetljiva na mehanička oštećenja i također ne zadržava svoj oblik. Osim toga, masti ometaju hidrofobni tretman.

Pripravci na bazi voskova obično značajno mijenjaju izvorni izgled cipela. Cipele postaju tamnije i sjajnije nakon svakog nanošenja. Što se tiče funkcionalnosti, oni su ipak prikladni i, u usporedbi s čistim fluorougljičnim pripravcima, djeluju dulje.

REVIVEX proizvodi su među najboljim proizvodima za održavanje planinarskih cipela, što je zaštitni znak impregnacije, a koriste se za početnu impregnaciju GORE-tex tkanina tijekom njihove proizvodnje. Tvrtka McNETT, koja proizvodi ove preparate za tvrtku GORE, razvila je i dvije modifikacije za tretiranje cipela u obliku gela i spreja.

Prljavština smanjuje prozračnost obuće i sprječava učinkovito nanošenje impregnacije. Prljavštinu s obuće uklanjamo mekom četkom, a potom iscijeđenom krpom namočenom u čistu vodu bez deterdženata. Cipele nikada ne smočimo previše jer bismo nepotrebno produljili proces sušenja. 

Nakon čišćenja i naknadne impregnacije obuću sušite na sobnoj ili malo povišenoj temperaturi, nikako je ne sušite u blizini jakih izvora topline (vatra, centralno grijanje, štednjak, iza stakla na direktnom suncu). Brzo osušena koža ili koža izložena visokim temperaturama otvrdne i puca.

NEKI ZAVRŠNI SAVJETI

Revitaliziranje mat izgleda nubuka može se obaviti posebnom gumenom četkom, za antilop koristite meku mjedenu četku.

Kožne obloge cipela za planinarenje izrađene su od vrlo tanke punozrnate kože debljine 1,2-1,5 mm. Obuća s kožnom podstavom je optimalna za one korisnike koji uvijek mogu potpuno osušiti obuću prije daljnje uporabe. Kožna podstava je jednostavna za održavanje. Nečistoće uklonite vlažnom krpom bez deterdženata, a nekoliko puta godišnje omekšajte podstavu običnom kozmetičkom kremom za ruke.

Za teške uvjete, posebno višednevnu upotrebu u vlažnom i mokrom okruženju, prikladnija je obuća s membranskom postavom. Membranska obloga ne zahtijeva nikakvo posebno održavanje, ali treba imati na umu da se membranska obloga ne može učinkovito očistiti. Svako nanošenje veće količine tekućine iznutra uzrokovat će potiskivanje nečistoća u membranu i time je začepiti. Podstava se može brisati vlažnom, iscijeđenom krpom bez sredstava za čišćenje. Zato moramo paziti da membrana bude što čišća. Samo tako ćemo zadržati njegovu prozračnost.

Za pravilno funkcioniranje, membrana mora biti što bliže stopalu (membrana je dio podstave i uvijek je presvučena tankom, čvrstom, prozračnom tkaninom protiv oštećenja). S fizikalnog stajališta, uporaba visokoizolacijskih čarapa je neprikladna za funkciju membrane, osobito pri niskim vanjskim temperaturama. Također su neprikladne čarape sa hrapavom površininom, jer uzrokuju prekomjerno trenje između čarape i pokrovnog sloja membrane. Najprije pokriju pokrovni sloj membrane, kasnije prodiru, a nakon toga može doći do oštećenja same membrane.

Ostali savjeti:

 

Tim 4camping.hr

 

Turno skijanje i sigurnost u planinama

Trebate pomoć?

Planiranje je osnova za sigurno skijanje i kretanje u planinama. Pogledajmo zajedno nekoliko važnih točaka koje ne smijete podcijeniti prije vaše skijaške alpske avanture u snježnim planinama.

Kako se odjenuti za trčanje zimi

Trebate pomoć?

Navikli ste na redovito trčanje, zima je stigla i bojite se da ćete morati prestati trčati na nekoliko mjeseci? Uopće ne brinite oko toga. Samo zapamtite nekoliko pravila i dobro se odjenite, možda otkrijete da volite trčati zimi.

Kako održati noge toplima

Trebate pomoć?

Kad vam se nožni prsti smrznu, teško ih je vratiti u prvobitno stanje. Poklonici visinskog turizma itekako znaju kako ispadne zapuštenost voštanih prstiju (ukratko, plavi-crni-papa).

 

Mi biramo za vas

4,95  (22.22 %) 3,85  29 kn

Usporediti

12,59  (6.2 %) 11,81  89 kn

Usporediti

13,30  (11.2 %) 11,81  89 kn

Usporediti

9,52  (3.78 %) 9,16  69 kn

Usporediti

11,18  (29.96 %) 7,83  59 kn

Usporediti

14,92  (11.93 %) 13,14  99 kn

Usporediti

3,28  (23.17 %) 2,52  19 kn

Usporediti

7,07  (8.06 %) 6,50  49 kn

Usporediti