Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Kako odabrati opremu za penjanje za početnike

Što kupiti ako se želite početi baviti penjanjem?


Sadržaj

Baš poput joge, mnogi koji se bave ovim sportom nazvat će ga meditacijom u pokretu. Naime, savladavanje teških detalja na stijeni visokoj i do 30 metara zahtijeva golemu razinu fokusiranosti i koncentracije.

Ali što biste trebali kupiti ako i vi želite početi s penjanjem? Pogledajmo što vam ne smije nedostajati...

 

Najosnovnije

Kojim god sportom krenuli, ulaganje u osnovnu sportsku opremu, odjeću i opremu je neminovno. Ni penjanje nije iznimka. Zasigurno nije jedan od najskupljih sportova, ali nemojte računati na to da ćete moći proći bez ulaganja, pogotovo ako se penjanju želiti posvetiti u potpunosti i to prije svega -sigurno.

   

 

Kako odabrati pojas za penjanje

Tek se počinjete penjati i teško vam je snaći se u velikom izboru? U današnjem članku savjetovat ćemo vas kako odabrati pravi pojas za penjanje.

>>> PROČITAJTE VIŠE <<<

 

1. Odjeća

Ako penjači išta očekuju od svoje odjeće, to je prije svega neograničena sloboda kretanja. Druga karakteristika koju svaki penjač voli kod svoje odjeće je mehanička otpornost. I treća (ne)bitna karakteristika penjačke odjeće je njen izgled, koji je često prilično karakterističan i viče svijetu "Ja sam penjač".

Penjači i penjačice obično trebaju samo majicu bez rukava, majicu kratkih rukava ili top i neke tričetvrt hlače ili kratke hlače. No, onima koji više vole penjanje na otvorenom,u hladnijim danima majica nije dovoljna. Pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je, prema riječima iskusnih penjača, najbolje penjati na temperaturama oko 10 °C. A onda dolazi neka tanka funkcionalna dukserica od mikroflisa. I ne zaboravite spakirati vodootpornu jaknu u svoj ruksak za svaki slučaj.

 

2. Obuća

Cipele za penjanje se nazivaju penjačice. A one su najvažnija stvar koju svaki penjač treba imati. Odabir prave veličine, oblika ili čak sistema za vezanje, je ključno za lakše i bolje penjanje.

Penjačice, za razliku od običnih planinarskih čizama, ne smiju biti veće od vašeg stopala. Naprotiv, kad ih prvi put obujete, pravilno odabrana penjačica više će vas podsjećati na španjolsku cipelu. Ali nemojte se prestrašiti. Preporučamo da prvo potražite savjet od prodavača ili nekoga u vašem okruženju tko ima iskustva s penjačicama. Najbolje će biti da odaberete cipele koje proizvođač ili prodavač označava kao početničke.

 

3. Tehnička oprema

Izbor opreme uvelike će ovisiti o vrsti penjačke aktivnosti kojom se želite baviti. U jesen i zimu najpopularnija penjačka "disciplina" je bouldering na umjetnim stijenama. Penjati se možete i vani, ali kako padaju temperature i povećava se mogućnost padalina, te će mogućnosti biti sve manje dostupne.

 

Bouldering 

Ako planirate početi sa boulderingom, sve što vam treba uz odjeću i penjačice, je vrećica magnezija, podloga za bouldering i sve je spremno. Samo zapamtite da na otvorenom magnezij možete koristiti samo gdje je to dopušteno.

 

Stijena

Želite li se što prije baciti na stijenu, osim već spomenute vrećice s magnezijom, treba se opremiti i dinamičnim užetom, jednostavnim pojasom s kopčom u struku i podesivim hlačama, a nemojte zaboravite karabiner sa sigurnosnom kopčom. Penjanje na otvorenom također će zahtijevati kacigu za zaštitu od pada kamenja ili prilikom pada, komplet karabinera za osiguranje tijekom penjanja, šivene gurtne i posebne karabinere sa osiguračem za penjanje.

 

Ruksak za opremu

Pa na kraju sve te "igračke" treba u nešto upakirati. Možete odabrati ruksak za penjanje volumena između 30-50 litara ili posebne torbe za užad. To je vaš izbor.

 

Kompletna ponuda penjačke opreme

Naš e-shop nudi penjačku opremu renomiranih marki Petzl , Ocún, Singing Rock, Camp, Beal, Climbing Technology, Ortovox i mnoge druge. 

 

Korisne poveznice

 

Izvori: unsplash.com

Usporedba materijala funkcionalne odjeće

Trebate pomoć?

Kako funkcionira funkcionalna odjeća? Usporedili smo materijale i njihova svojstva.

Kupanje u hladnoj vodi

Trebate pomoć?

Tražite aktivnost koja vam neće oduzeti sate vremena, ali će vas ipak dovoljno psihički odmoriti i pritom ojačati imunitet? Onda svakako pokušajte sa kupanjem u hladnoj vodi!

Što je s obvezom korištenja skijaške kacige?

Trebate pomoć?

Zimska sezona uzima maha - što je s obvezom korištenja kacige na spustovima kod nas, a što u inozemstvu?

Mi biramo za vas

42,99  324 kn

Usporediti

125,89  (2.3 %) 122,99  927 kn

Usporediti

Torba za penjanje Beal Combi Cliff

56,99  429 kn

Usporediti

Torba za penjanje Beal Combi

35,99  271 kn

Usporediti

82,99  625 kn

Usporediti

117,00  (10.26 %) 104,99  791 kn

Usporediti

Torba za uže Rab Slacker

45,00  (8.91 %) 40,99  309 kn

Usporediti

51,51  (10.72 %) 45,99  347 kn

Usporediti