Prijeđite na kategorije proizvoda Preskoči u košaricu Preskoči na navigaciju

Ne zanimaju me popusti i akcije, želim sakriti prozor.

Turno skijanje i sigurnost u planinama

Planiranje je osnova za sigurno skijanje i kretanje u planinama. Pogledajmo zajedno nekoliko važnih točaka koje ne smijete podcijeniti prije vaše skijaške alpske avanture u snježnim planinama.


Sadržaj

 

Ključne lokacije 

Prvi korak u planiranju trebao bi biti označavanje skijaške ture na karti. Osim rute, međutim, pažljivo označite tzv ključna mjesta, tj. mjesta gdje postoji potencijalna opasnost ili gdje morate promijeniti način postupanja – npr. Stavljanje dereza, vezivanje za uže i sl. Nakon toga je potrebno procijeniti kritične točke također i sa stajališta trenutne lavinske situacije i ukupnih prognoza. Pratite ih do datuma vašeg izlaska, jer vrijeme i upozorenja se brzo mijenjaju u planinama. Pri planiranju rute također je važno razmišljati o mogućnostima pojedinaca u grupi i ne precjenjivati njihove tehničke i kondicijske sposobnosti. 

Ispravno proučite ključne točke uz dovoljno vremena. Isplanirajte različite načine njihovog prevladavanja, proučiti precizno teren i njegovu strminu na pojedinim mjestima, ali i u okolici, odnosno što je iznad i ispod trase. 

 

 

Vrijeme 

Razmislite i o vremenskim prilikama i definirajte po kakvom vremenu je moguće planinariti i kakva je vidljivost potrebna na terenu, posebno kada se spuštate nizbrdo. Prognoza je bitan čimbenik koji za nas odlučuje možete li uopće otići na ovu lokaciju. Prvenstveno će vas brinuti naoblaka i vjetar zbog vidljivosti i opasnosti od lavina. 

 

Što ponijeti sa sobom?

Nakon procjene ključnih lokacija i vremenskih prilika, bitan je odabir potrebne opreme. Vodič bi vam trebao dati popis potrebnih proizvoda na temelju težine uspona i spusta. Ali što biste općenito trebali spakirati u ruksak za gotovo svako skijanje?

 

Alternativne ceste

Putem se možete susresti s mnogim varijablama koje će utjecati na vaš plan i zahtijevati od vas da pronađete alternativnu rutu ili odredište. Uvijek je potrebno unaprijed pripremiti rezervni plan koji vam omogućuje promjenu rute do drugog odredišta. Imati samo jednu isplaniranu rutu bez alternativa vrlo je rizično. 

Vremenski raspored treba biti vrlo precizan, kao i specifikacija parametara za vašu opremu. Držite rute na karti sa sobom uz procjenu. Kada planirate svoj vremenski raspored, vodite računa o aspektima koji mogu neočekivano produljiti vaše putovanje. To su, na primjer, neočekivani prekidi, promjene vremena, gažene staze, precjenjivanje stanja pojedinaca ili njihovih tehničkih sposobnosti. 

 

Održavanje razmaka

Čest je uzrok nesreća pasti pri spuštanju. Stoga budite oprezni i prilagodite put gustoći snijega. Također postoji veliki rizik od puštanja lavine tijekom pada. Radi sigurnosti, ne zaboravite držati dovoljan razmak. Preporuča se prilikom spuštanja razmak do 30 metara, pri spustu moraš pripaziti na 10 metara razmaka od ostalih članova grupe. Spuštanje niz strme padine (tj. manje od 30°) uvijek treba koordinirati voditelj grupe. 

 

Obzirnost

Tijekom aktivnosti u planinama, budite također poštujući prirodu. Zabranjen je ulazak u mirne zone nacionalnih parkova, a kršenje ove zabrane ima velike utjecaje na zaštićene vrste životinja, biljaka te u konačnici na cijeli ekosustav.  

Na kraju, ali ne manje važno, naravno, uvijek se držite svoje grupe koja bi trebala imati maksimalno 6 ljudi. Ako je potrebno, komunicirajte s drugom grupom koja je u blizini i budite pažljivi prema drugima. Čak bi i netko tko boravi u sigurnosti kabine ili doma trebao znati detalje vašeg putovanja. 

 

Korisne poveznice

 

Autor: Zdenek Batek 

Resursi: arhiva 4camping, arhiva Hannah

Kako odabrati jaknu za hladno vrijeme?

Trebate pomoć?

Koju jaknu odabrati kada je vani suho ili snijeg polako pada? Naš članak će vam dati odgovor.

Kako održati noge toplima

Trebate pomoć?

Kad vam se nožni prsti smrznu, teško ih je vratiti u prvobitno stanje. Poklonici visinskog turizma itekako znaju kako ispadne zapuštenost voštanih prstiju (ukratko, plavi-crni-papa).

Kako održavati kožne cipele

Trebate pomoć?

Kožne cipele traju vječno, ali su za razliku od tekstilnih zahtjevnije za održavanje. Imamo nekoliko savjeta i trikova za vas.

Mi biramo za vas

98,00  738 kn

Usporediti

Cipele za turno skijanje Dynafit Radical W

593,14  (18.06 %) 485,99  3.662 kn

Usporediti

73,00  (49.33 %) 36,99  279 kn

Usporediti

131,00  987 kn

Usporediti

Ruksak za turno skijanje Ferrino Rutor 25

133,00  (18.05 %) 108,99  821 kn

Usporediti

(9.33 %) 183,99  1.386 kn

Usporediti

Ruksak za turno skijanje Osprey Sopris 40

218,52  1.646 kn

Usporediti

Cipele za turno skijanje Scarpa Maestrale 4.0

616,00  (23.87 %) 468,99  3.534 kn

Usporediti